Avalehele Vali keel:

Artiklid

Prindi

Luscher & Matiesen - Eesti veinitootmise hästi hoitud saladus

02.märts 2015

Toompeal Kohtu tänav 12 asuv Tiesenhauseni maja seostub paljudele omandiprobleemide ja kohtusaagaga. Vähem teada on fakt, et esimese Eesti Vabariigi ajal asus siin hoopis veinitehas. See fakt olekski võinud laiemale üldsusele saladuseks jääda, kui poleks olnud juhust, mis aitas endisaegse veinitehase varjusurmast välja tuua.



Kaubamärgi Luscher&Matiesen juured ulatuvad aastasse 1910, mil šveitslane Arnold Lüscher ja eestlane Paul Matiesen rajasid Moskvasse viinavabriku. 1917. aasta oktoobrirevolutsiooni sündmuste käigus tuli äri aga lõpetada ning tegevust alustati uuesti neli aastat hiljem Matiesen’i kodulinnas Tallinnas.

 

Esialgu imporditi Eestisse erinevaid maailmakuulsaid jooke nagu Barton&Guestier veinid, Gordon’s Gin, Johnnie Walker viski, Edmond Dupuy konjak. 1929. aastal rajati Tiesenhauseni majja üks Eesti suuremaid veinitehaseid, kus Matiesen’i kaubamärgi all valmistati erinevaid veine ja teisi alkohoolseid jooke. Mõni aasta hiljem oli Toompea keldrites käärimas juba üle 200 000 liitri veini ja tehase aasta kogutootmine ulatus 400 000 liitrini.

1930ndatel otsustati tehase tootevalikut laiendada ning selleks saadeti Paul Matiesen’i õepoeg, noor Dimitri Matiesen Saksamaale õunamahlatootmist õppima. Esimesena Eestis alustas Luscher&Matiesen Toompeal kohalikust toorainest värske käärimata õunamahla tootmist kohalikule turule. 1936. aastal Saksamaal peetud mahlakongressil leidsid Matieseni mahlad laialdast tunnustust. Pastöriseerimata ja kääritamata mahlade kvaliteeti peeti väga kõrgeks ning need osutusid heaks eeskujuks sellest, et ka vitamiinirikast ja värsket mahla on võimalik tööstuslikult toota.


Luscher&Matieseni äri õitses – lisaks impordile ja tootmisele peeti Tallinnas Kuninga tänaval populaarset veinibaari ja kauplust. Nii ettevõtte enda valmistatud kui ka imporditud jooke tunti üle Eesti. 1940. aastal tuli firmal aga sõja tõttu taaskord oma uksed sulgeda. Arnold Lüscheril õnnestus põgeneda kodumaale Šveitsi. Paul Matiesen otsustas mitte ootama jääda eesseisvaid repressioone ning lahkus siit ilmast vahetult enne ära viimist vene vägede poolt. Firma viimane juht ja osanik, Dimitri Matiesen põgenes laevaga Rootsi.


2008. aastal oli 100-aastane Dimitri Matiesen külaskäigul Tallinnas ning koos kahe saatjaga tuldi vaatama, mis vanast veinitehasest saanud on. Toompeal kohatud juhuslikud inimesed ei teadnud endisest tehasest midagi, kuid Dmitrii räägitud lugu sellest, mis siin kunagi sündinud oli, pani veerema omamoodi lumepalli. "Olles kuulnud Dimitri räägitud lugu vanast veinitehasest tundus see niivõrd uskumatu ja äge, et kohapeal sai tehtud kokkulepe, et kui Hr. Matiesen pärandab meile loo ja saadab materjale (pilte) tehase kohta, siis meie teeme kõik, et see teadmine Luscher&Matieseni veinitehasest ning Matieseni perekonna lugu tagasi tuua," meenutab Peke Eloranta, Luscher&Matieseni kaubamärgi üks taasasutajatest ja lisab: "siin me siis nüüd oleme - räägime saja aasta vanust Toompea veinitootmise lugu. Kogu asja juures on uskumatu see, et umbes 4 kuud peale kohtumist Dimitri suri. Üsna vähe oli puudu sellest, et teadmist tehasest ja Toompea veinitootmisest ei oleks ning kõik oleks olnud vanaviisi."

 

MATIESENi kaubamärk registreeriti uuesti aastal 2009 ning täna pakutakse veinivalikut Euroopa parimatest piirkondadest. Veine saab nautida Kohtuotsa vaateplatsi ääresel romantilisel väliterrassil, mis on muide ainsana Eestis aastaringselt avatud ning huvilistel on võimalik osa saada tuurist veinitehase territooriumile ja veinikeldrisse. Suviti lükatakse käima Toompea kultuuriprogramm festivalide, tantsuõhtute ning kontsertidega.

 

Loomulikult on kavas uuesti käivitada ka kohapealne veinitootmine. Selle tarvis on Muhumaale rajatud viinamarjaistandus, mille taimed on oma esimese talve kenasti üle elanud ja kuhu sel suvel istutatakse veel 500 viinapuud. Saagi korjamise ja kohaliku viinamarjaveini tootmisega loodetakse algust teha 3-4 aasta jooksul.

 

 

Margit Trubetsky

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: