Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Tartu tähetornis tulevad jutuks valgusreostus ja selle kahjulikud mõjud

13.detsember 2012

Tartu tähetornis toimub 18.detsembril kell 18.15 selle aasta viimane astronoomialoeng, kus Tallinna Tehnikaülikooli füüsikainstituudi insener ja Tallinna tähetorni astronoom Mario Mars räägib teemal „Valgusreostus Eestis“.



„Räägime sellest, mis valgusreostus oma olemuselt on, missugused on selle ilmingud ja kahjulikud mõjud ning kuidas valgusreostuse vastu võideldakse. Tutvustan ka Eesti esimest valgusreostuse uuringut ja selle vägagi põnevaid tulemusi“ selgitab Mars.

 

Huvilised on tähetorni aga oodatud ka päev varem ehk 17. detsembril kell 16-19, kui taas avaneb selge ilma korral võimalus avalikul vaatlusõhtul Kuud, Marssi ja Jupiteri lähemalt uurida. „Marss, mis loojub kell 18.22, on Maast hetkel suhteliselt kaugel ja seepärast ei ole võimalik selle pinnadetaile täpselt näha. Siiski on Marss juba oma oranži värvi pärast kindlasti vaatamist väärt. Öötaeva kuningaks on Jupiter, mille kaaslasi Iot, Calistot ja Canymedest on vaatluse ajal samuti näha. Loomulikult vaatleme ka noort Kuud, mis hetkel paistab ilusa sirbina ja asetseb detsembrikuule omaselt mitte väga madalal. Vaatluse ajal saab 17.45 paiku paari minuti jooksul näha ka rahvusvahelise kosmosejaama ISS ülelendu“ tutvustab Tartu tähetorni astronoom Alar Puss.

 

Nii vaatlusõhtu kui astronoomialoeng on huvilistele tasuta.

 

Lisainfo: www.facebook.com/tahetorn, www.ajaloomuuseum.ut.ee/tahetorn
 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: