Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Külastusmäng Eesti muuseumides

18.juuli 2012

Miks mitte kiigata sel suvel sisse muuseumidesse! 25 muuseumi üle Eesti on liitunud külastusmänguks, mis kestab 20. juulist 5. augustini.  



Mängus osalemiseks küsi muuseumitöötajalt flaier, millelt leiad osalevate muuseumide nimekirja. Loosimisel osalemiseks on tarvis saada flaierile tempel vähemalt kahest muuseumist, mis kinnitab osalemist muuseumimängus. 

 

Templitega varustatud flaieri osa, kuhu on lisatud osaleja nimi ja telefoni-number, jäetakse muuseumisse. Osalenute vahel loosib iga muuseum koos filiaalidega välja pääsme kahele Raadi suveetendusele käesoleva aasta augustis. Loosi lähevad ka muuseumide meened.

 

Võitjatega võtavad muuseumid ühendust ning lepivad kokku, kust võidupääsmed või meened kätte saab. Võitja valib sobiva etenduse kuupäeva  ise: 10., 11., 14., 15., 16., 17., 18., 19. august. Etendus algab nimetatud kuupäevadel kell 20 Raadil, ERM-i uue hoone asukohas.

 

Mängi järgmistes muuseumides:

 

Palamuse O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseum: Mängus osaleja saab peale muuseumi külastust võimaluse lahendada ristsõnu (Kevade ja kooli aineline).

 

Järvamaa Muuseum: Järvamaa ja järvamaalased Eesti filmis. Näituse põhjal võimalus täita „kildude” testi ja murda pead keerukamate filmiteemaliste küsimuste üle. Parukate ning mütside-kübarate abil saab kehastuda uude rolli. 31. juulist (Järvamaa Muuseumi sünnipäev) esitletakse esmakordselt muistsest Kareda kandist Öötla külast 2010. aastal leitud hõbeaaret.

 

Viljandi Muuseum: Otsimismäng, mis innustab süvenema detailidesse. Küsimused rõhutavad huvitavaid pisiasju Viljandimaa ajaloos või toovad esile piirkonna jaoks olulisi ajaloolisi isikuid. Vastuste leidmiseks tuleb lähtuda väljapaneku ajalisest järgnevusest.


Mahtra Talurahvamuuseum: Uuendatud ekspositsioonis orienteerumine ehk aaretejaht. Osaleja saab kaardi, millel on aarete asukoht, kuid kõik pole nii lihtne kui paistab, enne aarde kättesaamist tuleb lahendada rida salakirju. Tasub proovimist, sest igaüks saab lõpuks auhinna.

 

Atla Eeru kõrts: Mõista, mõista, mida tehti selle tööriistaga. Uuritakse ja analüüsitakse seitset eksponaati.


Põlva Talurahvamuuseum: Külastusmängus osaleja täidab kohtumajas vajalikud paberid ja näitab need ette koolipreilile, kes esitaja lugemis- ja kirjaoskusele oma hinnangu annab. Külastus-ängu aja sisse jääb ka kaks laupäevakut: 28. juulil suitusauna ja võro keele päiv ning 4. augustil teatripäev.

 

Kreutzwaldi Memoriaalmuuseum: Muinasjutumäng „Terita tähelepanu!“


Võrumaa Muuseum: Püsinäituse varjatud saladusi avastatakse lustakas otsimismängus. Tule ja tangi mälu muuseumis!

 

Mõniste Muuseum: Proovitakse lihtsamaid talutöid. Ise tehtud - hästi tehtud!


Valga Muuseum: Nuputamiseks ekspositsioonil põhinev ristsõna. Õigesti vastanute vahel loositakse lisaks suvemängu auhindadele välja ka lisaüllatus. Huvilised saavad veel osa võtta Valga Muuseumi piltloo joonistamise konkursist.

 

Harjumaa Muuseum: Mäng „Avastusi Keila Jõesaarel“ viib osaleja olulisemate objektide juurde muusemi lähiümbruses ning pakub mõistatamisrõõmu ka siseruumides. Võimalus veeta pere ja sõpradega virgutav hommik või suvine pärastlõuna Jõesaarel, kus rullub lahti Harjumaa kirju ajalugu. Saab selgeks, kas vesi on ahjus, mida müüdi aadressil Kodu tänav 15-2 ja kui palju piiritust mahub ühte torpeedosse.


Iisaku muuseum: Külastusmängu ajaks avatakse lisaks püsiekspositsioonile ja ajutistele näitustele („Maamatsist härrasmeheks“ ja Iisaku Kunstide Kooli kevadnäitus) näitus „Suveniirnukud kogu maailmast“. Iga mängus osaleja saab lehe 10 lihtsa küsimusega, millele külastuse käigus vastused leida. Vastanute vahel loosib muuseum välja lisasks teatripiletitele trükise „Iisakumaa poluvernikud“.

 

Iloni Imedemaa: Suviseks maiuspalaks on juuli algusest augusti keskpaigani igal pühapäeval kell 13.00 toimuvad lastelavastused. Seikle läbi seiklusteraja, kohtu põnevate raamatutegelastega ning veeda kogu perega üks mõnus päev Iloni Imedemaal. Auhinnaks perepilet 12. augustil toimuvale lasteteatri Sõber lavastusele "Koht päikese all" Iloni Imedemaa teemakeskuses.


Läänemaa Muuseum: Templi flaierile saab ekspositsiooni läbimise järel.

 

Ants Laikmaa Majamuuseum: Templi flaierile saab ekspositsiooni läbimise järel.


Amandus Adamsoni Ateljeemuuseum: Amandus Adamsoni Ateljeemuuseum juhatab väikesele jalutuskäigule mööda Paldiskit. Saanud nuputamise kaudu aimu Amanduse kunagistest lemmikutest, toob tee külastaja skulptori koju, uutele avastusele.

 

Mihkli Talumuuseum Saaremaal: Sepa tegevused, võimalus kätt proovida, ristsõna lahendamise korral saab templi flaierile.


Hiiumaa Muuseum Pikk maja: Saab osaleda kohvikutepäeval (04.08) Seal tuleb samuti küsimustele vastata, kes soovivad. Küsimustik või otsimismäng.

 

Kassari Ekspositsioonimaja: Kassaris on üks objekt, mille ümber tiirelda - hunt. Tehakse uurimist ja vastatakse küsimustele.


Hiiumaa Mihkli talumuuseum: Avasta hiiurootsi arhitektuur.

 

Rudolf Tobiase Majamuuseum: Rudolf Tobiase esimene pill.


Eesti Rahva Muuseumi Postimuuseum: Külastusmäng nii muuseumi ruumides kui ka Tartu linnas. Muuseumi püsielanikud härra Julius ja härra Paul koostasid muuseumi näitustest inspireerituna küsimustiku ning ristsõnad. Vanaaegses telefonikabiinis tuleb kokku viia kuuldud anekdoodid ning nende illustratsioonid, stendidel leida põnevaid postmarke ning näitusel „Postis keelatud kaup“ tuvastada võltsitud firmamärke ning leida Eesti riigis postipakkide kontrollimisega seotud ametkondi. Kui tubased tegevused ei tõmba või ilm kutsub õue, saadame nutifonidega külastajad (vajalik internet, pildistamisvõimalus ning QR koodi lugeja) Tartu postiajalugu avastama.

 

Eesti Rahva Muuseum Raadil: Seikluslik orienteerumismäng mõisapargi kurvilistel radadel, mis viivad endisaegse mõisaelu olulistesse kohtadesse ning pakuvad elamusi loodusest. Mängu juhised saab ERMi Raadi infopunktist (Tartu, Narva mnt 177)


Eesti Rahva Muuseumi Näitusemaja: Otsimismäng - kuidas on nime saanud Veski tänav ja milliseid nimekaid inimesi on sellel tänaval läbi aegade elanud? Näitus selle tänava ajaloost on avatud ERMi näituse-majas (Tartu, Kuperjanovi 9 ). Samast saab juhendid otsimismänguks mööda praegust Veski tänavat.

 

Eesti Rahva Muuseumi Heimtali Muuseum: Tunnuslause on „Issi teab ja emme oskab, lapsed kaasa aitamas.“ Vanas koolimajas tuleb tihtipeale suvelgi tuju kooli mängida või hiilata teiste ees sellega, mis koolist "külge on jäänud". Töölehega muuseumis ringi liikudes saab otsida vastuseid erinevatele küsimustele, vaadata, kellel pereliikmetest kõige teravam pilk, vahedam mõistus või enim fantaasiat. Võib-olla selgub lõplik tõde hoopis omavahelistes vaidlustes.

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: