Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Kontsert-mõtterännak toob kokku mitmekülgse publiku - õpilastest politseinikeni

07.november 2023
Vaimse tervise sari

Novembris kõnetab kontsert-mõtterännak “7 surmapattu psühholoogias ja kunstiklassikas” nelja Eesti linna - Paide, Viljandi, Narva ja Tartu inimesi. Vaimse tervise sarja teine hooaeg sai uhkelt avatud ning oktoobrikuus jõudsid kontsert-mõtterännakud Tallinna ja Pärnu publikuni ning Paides oli eriprogramm Ukraina pagulastele.



Oktoobri kontsert-mõtterännakud tekitasid elevust nii õhtuse publiku kui ka kooliõpilaste seas. Pärnu sündmusel klassiga osalenud Sütevaka Humanitaargümnaasiumi õpetaja Kaili Pääsukese sõnul oli seal palju tuttavat ka gümnaasiumiõpilastele nagu näiteks tegelaskujud Romeo ja Julia ning Carmen, mida on juba varasemalt tunnis käsitletud. Nüüd näidati neid tegelasi aga uue vaatenurga alt, seoses patu ja pahelisusega. Kui õpilased esitasid rohkem küsimusi, siis täiskasvanud jagasid õhinal näiteid ja kogemusi ka enda elust. Pärnus oli meil publiku hulgas ka mitmeid politseitöötajaid - nende jaoks teema igapäevane.  

“Suur äratundmine tabas kontsert-mõtterännakut kuulates,” avas arutelu juht Steven Hristo Evestus kontserdijärgset vestlusringi  “Ka mina, nagu iga tavaline inimene, põrkun aeg-ajalt kokku surmapattudega ning kui mõned võita, siis paar pattu sellest nimekirjast on need, mis ikka ja jälle tabavad.”

Kontsert-mõtterännakul “7 surmapattu psühholoogias ja kunstiklassikas” avab psühholoog Ruta Juzulenaite seitsme surmapatu olemust ja videokujunduses näeb Francisco Goya ja Hieronymus Boschi teemaga haakuvaid maale. Muusikalise poole kujundavad pianist Kadri-Ann Sumera ja metsosporan Helen Lokuta (Rahvusooper Estonia) . Nende esituses kõlavad näiteid nii suurteostest (näiteks Bizet ooperist “Carmen” ning Prokofjevi balletist “Romeo ja Julia”) kui ka kergemast repertuaarist (Kanderi “Cabaret”, Brecht-Weilli “Kolmekrossiooper”).

Publik saab sõna sekka öelda ning oma mõtteid jagada kontserdijärgses arutelus, mida juhivad Steven Hristo Evestus või Heili Vaus-Tamm.

Kontsert-mõtterännakud toimuvad:

21.nov Paide Muusika- ja Kontserdimajas kl 18 (koolidele kl 12)

22. nov Viljandi Jaani kirikus  kl 12 (nii koolidele kui ka avatud publikule)

23. nov Rugodivi saalis (Narva) kl 17 (nii koolidele kui ka avatud publikule)

24. nov Tubina saalis (Tartu) kl 19 (koolidele kl 12)


Piletid õhtustele sündmustele on müügis Piletitaskus

Koostöö Eesti Analüütilise Psühholoogia Seltsiga

Ruta Juzulenaite on Eesti Analüütilise Psühholoogia Seltsi liige ning jungiaanlik psühhoterapeut. Eesti Analüütilise Psühholoogia Selts ühendab C.G. Jungi koolkonna psühholoogiast ja psühhoteraapiast huvitatud isikuid ning tutvustab C.G Jungi töid ja edasisi analüütilise psühholoogia mõttearenguid. Lisaks terapeutilisele tööle oli C.G. Jungil ka hulgaliselt teisi huvivaldkondi, alates teoreetilisest füüsikast kuni filosoofia ja religiooniteooriani ning ka tänapäevane analüütiline psühholoogia vaatab psüühilisi protsesse sügavamalt, uurides nende tähendust nii isikliku arengu kui laiemas maailmavaatelises perspektiivis.

Paides ja Narvas on eksponeeritud ka näitus “Kuidas kunst saab aidata? Eriliste inimeste maalid ja lood”.    

Kontserdid jõuavad publikuni tänu toetajatele: Neste Eesti, Must Elevant, Kultuurkapitali ekspertgrupid ja sihtkapitalid, Tallinna Kodurahu programm, Tallinna Kultuuri- ja Spordiamet, Tallinna Haridusamet, Viljandi, Tartu,  Pärnu, Paide ja Narva linnad.


Foto autor: Eliisa Rääts

 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: