Avalehele Vali keel:

Vaatamisväärsused Eestis

Märksõna:
Piirkond:
Valdkond:

Karja Katariina kirik

Prindi
Valdkond Arhitektuurilised vaatamisväärsused, Kirikud
Asukoht
Linnaka küla, Leisi vald, Saaremaa
Koordinaadid 58.523335, 22.732500
GPS: 58° 31' 24" N, 22° 43' 57" E

Saaremaa kõige pisem kirik on keskaegne Katariina ja Nikolause kirik Karjas.

Oma väiksusest hoolimata on ta siiski neist kõige kaunim.
Kiriku arhitektuur on äärmiselt lihtne: kahevõlvikuline pikihoone, koor ja käärkamber. Ent hinnaliseks muutub kiriku selle skulptureelne dekoor.

Portaalid, võlvitoed ja päiskivid on kaunistatud meisterliku kõrggooti vormides raiddekooriga. Sellist kaunistuste pillavat, aga ka kuntstilist taset ei kohta kuskil mujal eesti paekiviarhitektuuris.

Naturalistlike taimemotiivide kõrval on siin ka mitmeid figuraalseid stseene. Karja kiriku vormide päritolu, samuti ka kiriku täpsema ehitusaja suhtes on seni palju lahtist. Ehitustööd on siin kulmineerunud 13. saj. lõpul või isegi 14. saj. I poolel. Karja rikkalikus raiddekooris on palju ühist Pöide kirikuga. Ilmselt töötasid siin osalt samad meistrid, kellest mõned võisid olla värvatud otse Saksamaalt.

Karja kirikus on omapärane kaminaga ruum käärkambri kohal, teine kamin leidub koori pööningul. Oletatavasti loodi sellega ööbimisvõimalused palveränduritele, kes üle Skandinaavia ja Ojamaa (Gotlandi) rändasid Maarjamaale.

Võimalik, et just see roll seletab ka Karja kiriku ebatavaliselt rikkaliku kaunistamise. Kooriruumis on säilinud ehitusaegseid seinamaalinguid. Kirikus on keskaegne ristimiskivi (14.saj.) ja väike altarikrutsifiks (15. saj. lõpp). Renessanssvormides kantsli valmistas 1638. a. B.Raschky.

Broneeri või küsi lisainformatsiooni

Nimi *
Telefon
E-post
Broneering või päringu sisu.
Lisage ka inimeste arv ja ajavahemik. *
Selleks, et saaksime Teiega ühendust võtta, lisage telefoni number ja e-posti aadress!

Vaata lisaks

Valdkond: Turismiobjektid
Asukoht: Angla küla, Leisi vald, Saaremaa
ANGLA TUULIKUMÄGI, pärandkultuurikeskus (40 km Kuressaarest ja 20 km Kaali kraatritest) Angla külas ootab Sind nelja tee ristis sajandivanune tuulikumägi oma 4 pukktuuliku ja hollandi tuuleveskiga.   Saate näha tuule j...
Asukoht: Kärla alevik, Kärla vald, Saaremaa
Kärla kirik rajati arvatavasti 14. sajandi algul, 1556. a. tulekahjus sai see rängalt kannatada. 1842. - 1843. aastal toimunud põhjaliku ümberehituse käigus sai hoone klassistliku ilme. Kärla kirikus paikneb Eesti kaunimaid renessansspuuskultuuri...
Valdkond: Muuseumid
Asukoht: Lossihoov tn 1, Kuressaare linn, Saaremaa, 93810
Saaremaa Muuseum on Eesti vanimaid (asutatud 1865) ja suurimaid muuseume, mida igal aastal külastab 70–80 tuhat inimest. Maakonnamuuseumina on see üks peamisi Saaremaa kui eripärase looduse, ajaloo ja kultuuriga piirkonna identiteedi säilitajaid ja tuge...

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: