Avalehele Vali keel:

Artiklid

Prindi

Nõuandeid matkajale

20.märts 2015

Kui päikseline matkama minnes ilm ka poleks, mõtle vihmale!

 

Kuidas end kodust välja meelitada?
Enamasti istuvad inimesed nelja seina vahel kahel lihtsal põhjusel: neil pole piisavalt teavet või puudub selge siht. Samuti pole internetis kõikehõlmavat infot selle kohta, kuidas ja kuhu matkama minna. Internetist leitav teave on killustatud ja kohati vastuoluline. Inimesi hoiab tihti kodus ka selge eesmärgi puudumine. See eesmärk võib olla ju ka lihtsalt soov minna jalutama tänavakärast eemale. Alustuseks võid seada sammud linnast välja või ka üksnes parki, korraldada seal pikniku ning mängida läbi eesootava matka stsenaariumi koos kõigi matkatarvete ja asjakohase riietusega. Võid võimaluse korral süüdata tunnikeseks lõkke, keeta teed ja kuulata metsamühinat või mere- ja tuulekohinat. See aitab astuda koduuksest välja ja alustada teekonda uue eesmärgi poole, kus avanevad juba uued sihid, mille vahel valida.

 

Kui on tekkinud mõte minna matkama, siis mida pakkida seljakotti?
Seljakott peaks olema mugavate õlarihmadega ning sellel võiks olla ka vöörihm. Kui kott ripub õlgadel, siis langeb selle kaal lülisambale. Enamik vöörihmaga koti raskusest kandub aga puusadele. Mis puutub seljakoti sisusse, siis ükskõik kui kena on ilm matkama minnes, tuleb alati arvestada sellega, et võib hakata sadama. Kindlasti tuleb kaasa võtta veekindlad riided. Isegi siis, kui suvi on soe, tuleb seljakotti pakkida varukomplekt kergeid rõivaid. Sünteetiline materjal kurnab suvisel matkal keha, eelistada tuleks avaraid puuvillaseid riideid. Meil armastavad inimesed riietuda liiga soojalt. Kõige parem on panna end riidesse kihiliselt, et vajaduse korral saaks midagi ära võtta või juurde panna. Mõistlik on selga panna pikkade varrukatega särk ja selle peale fliis või villane kampsun – ära unusta ka tuulepluusi või teksajakki. Puhkepeatuse ajal saad märjad riided kuivama panna ja siis läheb vaja vahetusriideid.

 

Millised on kõige paremad jalatsid?
Enamik algajaid matkajaid eksib jalatsite valikul. Tavaliselt pannakse jalga ketsid või tossud. Aga ketsid ei sobi pikema maa käimiseks isegi asfaldil, kuna nendega teed jalad katki, ja tosse kandes võivad Sind vigastada oksad. Ideaalne variant on matkasaapad. Matkajalatsite pealt ei tasu kokku hoida, sest ebamugavad jalatsid võtavad vähimagi käimisrõõmu ja rakkus jalad rikuvad elu mitmeks päevaks. Selleks et saaksid puhkepausi ajal märjaks saanud jalavarje kuivatada, tasub kaasa võtta kergemad n-ö laagrisolemise jalatsid.


Kas nüüd võibki teele asuda?

Enne matkaleminekut soovitan koti raskuse järele proovida, pannes sinna kaks suurt veepudelit: nii saad aimu, milline tunne on seljakotti kanda pärast kahetunnist matka. Paljud ei mõtle ka sellele, et öö hakul võib olla metsas väga tuuline ja külm. Pea ja käte kaudu kaotab inimene kõige rohkem soojust, seepärast soovitan seljakotti torgata ka mütsi ja kindad. Kuuma ilmaga peavad käepärast olema päikesekaitsekreem ja peakate. Ära unusta, et sääsed ja teised putukad jõuavad kõikjale: võta kaasa putukatõrjevahendid ning kasuta neid.

 

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: