Avalehele Vali keel:

Artiklid

Prindi

Viitseadmiral Tarmo Kõuts laeb oma „patareisid“ merel

10.juuli 2012
Tarmo Kõuts

Mis on teie jaoks puhkus ning kas teil õnnestub selleks aega leida?

-Puhkus – see on erinevus igapäevasest rutiinist. Ehk siis selleks, et puhata vaimselt või füüsiliselt,peab inimene tegema midagi erinevat sellest, mida ta teeb iga päev leiva teenimiseks. Selle pärast, ilmselt, peaks panema paika mõiste, mis on puhkus? Kuna ma olen suhteliselt aktiivne inimene nii vaimselt, kui füüsiliselt ja mu tegevusvaldkond on üpris lai, siis on raske selles tegevusalas rutiini leida.

 

Kas igatsete rutiini järgi?

- Ei igatse. Aga kui rääkida puhkusest, siis igasugune erinev tegevus on omamoodi puhkus. Ja sellepärast ma puhkan väga hästi, olles näiteks paadi või laevaga merel. See on puhkus. Meri on positiivne energiaväli, see on looduslik stiihia, me oleme kõik merest tulnud. Meri on niisugune koht, kus saab käia laadimas oma patareisid. Sellepärast soovitan ma kõigile, kellel on tunne, et siiber on ees, kes on väsinud ja kellel närvid läbi, minna mereranda. Mereranda on Eestis palju rohkem, kui keskmiselt Euroopa riikides. Teisisõnu, merepiiri pikkus on meil ligi 3.9 tuhat kilomeetrit. Selles pikas mererannas leiab iga inimene endale koha, kus puhata.

 

Milline paik Eestis liigutab teie südant kõige rohkem?

-Ilu on vaataja silmades. Siis, kui ma veel merel käisin, nägin hästi palju sadamaid ja randasid. Ja ometi oli kõige ilusam linn mere poolt saabudes Tallinn. Eriti siis, kui oled mitu kuud kuskil Aafrikas olnud. Minule, näiteks, meeldib liivane mererand. Meeldib, kui sellise liivase mereranna nii-öelda pärliks oleks ka ilus männimets. Ka minu kodupaigas Keila-Joal on üks taoline koht täiesti olemas. Tallinnas on ju suurepärane plaaž Pirital. Üldse meil Eestis on liivaranda palju.

 

Kas kõik Eestimaa saared on teil läbi käidud?

-Ma ole ei jõudnud kõiki saari ja laide läbi käia, kuna neid on Eestis väidetavalt üle pooleteise tuhande. Aga tõepoolest, ma olen paljudel käinud. Ja ma kavatsen ka sel suvel neid ekspeditsioone jätkata. Minu laidude külastus toimub harilikult nii, et ma sõidan suurema paadiga laiu lähedale, panen ta ankrusse ning väiksema kummipaadiga aerutan siis laiule.

 

Kas teie arvates tuleks turismi Eestis veelgi arendada või peaks jätma mõned kohad puutumatuks?

-See on ju igavene dilemma. Mis on siis küllalt ja mis on liig? Liig on see, kui turism hakkab segama kohalike inimeste elu ja kurnama loodust. Tasakaalu leidmine on ääretult tähtis. Ning selle tasakaalu leidmisega peavad siis keskkonnakaitse inimesed tegelema. Mitte selliselt, et keegi ostab endale suurema ala ning ehitab sinna tohutu külalistekompleksi nii, et linnud lennult kukuvad. Aga ma tahaks öelda, et põhjamaine loodus on kergemini haavatav, kui lõunamaine, kuna kliima on karmim. Ja lisaksin veel juurde, et Balti meri on pigem sisemeri ja veevahetus toimub läbi Sundi ja Belti väinade, mille intensiivsus ei ole küllaldane. Selle pärast on Balti meri väga haavatav.

 

Kas linnad on teile vastumeelsed?

-Ma ei loe linnasid inimkonna suursaavutusteks. Linn ja urbaniseerumine on ilmselgelt meie progressi indikaator, kuid inimese tervisele see absoluutselt hästi ei mõju. Mulle meeldivad niisugused linnad, mis on pigem madalad ja rohelised. Selles suhtes on Tallinnal ilmselge eelis teiste maailma linnade ees.

 

Jevgenia Izotova

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: