Avalehele Vali keel:

Artiklid

Prindi

Kuidas metsas ellu jääda?

09.august 2018
Nikolai Nazarov

„Igal aastal eksivad inimesed Eesti metsades ära. Mis on eksimise korral kõige hirmsam asi? Loomulikult paanika! Hirm on õige tunne, paanika aga irratsionaalne ja ohtlik,“ on veendunud Nikolai Nazarov, kes on firma Tokkroos Safari korraldavate ellujäämiskursuste juht.

 

Kuidas lõkkel vett keeta, kui õiget anumat käepärast pole? Kust vihmajärgses metsas kuivi oksi võtta? Milliseid loodusfiltreid vee puhastamiseks kasutada? „Selles, mida me näitame ja seletame midagi üleloomulikku küll pole – on vaid elementaarne terve mõistus, mis on täiendatud meie ja teiste inimeste oskuste ning kogemusega. Me ei räägi midagi sellist, mida te poleks võimelised ka ise taipama," ütleb instruktor.

 

„Meie põhiline eesmärk on jagada seda, mida me ise teame ja oskame,“ seletab ta. „Selline koolitus õpetab mitte üksnes ellujäämist, vaid tugevdab ja kasvatab ka ettevõtlikku vaimu.“ Sõltumata sellest, kas puhkate metsas või olete saatuse tahtel selles vastu ööd ära eksinud, on peamiseks eesmärgiks reeglina lõkke tegemine.

 

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) on hoolitsenud selle eest, et matkajad ei tassiks endaga kaasas puid ega süütevahendeid. Rohked matkarajad on varustatud spetsiaalsete lõkketegemiskohtadega, kust ka talvel leiab kuivi puid, kirve, paberit ja tikutoosi. Seadus ütleb, et Eesti metsades tohib lõket teha ainult selleks ettenähtud kohtades. Elus tuleb aga kõike ette. Kui olete metsas ära eksinud ning kõik lõkkeks sobivad oksad on märjad, siis pole lõkke tegemise ülesanne kaugeltki kerge. „Sel juhul proovige üles leida kuusk. Sealt leiab kuivi oksi isegi pärast vihma,“ õpetab instruktor ja lisab, et välgumihkel võiks kuuluda iga naise käekotti. Muide, Eestis ei õnnestu tuld hõõrumisega saada, kuna meil on liiga kõrge niiskustase. „Katsetasin küll, kuid sellest ei tulnud midagi välja. Puud peavad olema absoluutselt kuivad, Eestis aga on välisõhu niiskus liiga kõrge,“ ütleb Nikolai.

Keeda vett kilekotis
Instruktori sõnul on Eestis läbivooluvesi igal pool suhteliselt puhas, kuid kindluse mõttes oleks see parem ikkagi läbi keeta. Kuidas seda teha saab, kui käepärast pole metallanumat? Selgub, et vett saab keeta ka tavalises plastkotis. Teeme lõkke ning paigutame veega täidetud koti lõkke kohale niiviisi, et see ei puudutaks põlevaid oksi või puid. Protsessi käigus hakkab koti ülemine osa pisut sulama, allpool võivad tekkida mikroskoopilised augud, kuid üllatusega avastate, et vesi hakkab selles vaikselt keema. Katse käigus õnnestus meil Nikolaiga vett soojendada kuni 90 kraadini. Soovi korral saab seda vett kasutada tee tegemiseks või nõude pesemiseks. Muide, samaviisi on võimalik vett soojendada ka kasetohus. Nikolai on kindel, et vajadusel taipab inimene seda kõike ka ilma koolituseta. Vaja on vaid maha istuda ja rahulikult mõelda.


Mida teha, kui metsas ära eksid? 
Püüdke maha rahuneda, siis olete võimelised tegema adekvaatseid otsuseid.
Kui kaasas on töötav mobiiltelefon, siis helistage häirekeskuse numbrile 112. Oma asukohta tuleb kirjeldada silmapaistvate objektide järgi – näiteks järv, raba või metsapadrik – midagi sellist, mille põhjal saavad otsingutel osalevad inimesed orienteeruda. Eksimise korral püüdke leida selline koht, kust teid on lihtsam märgata. Kui kuulete politseiauto sireeni, siis tuleb liikuda selle suunas. Kui on kuulda helikopteri lähenemist, siis tuleb kiirustada lagendikule, kus olete paremini märgatav.
Kui teil telefoni kaasas ei ole, siis püüdke üles leida tee, metsasiht või jõekallas – see viib teid kindlasti kuskile.
 
Enne metsa minekut
Kui hakkate end metsa minekuks valmis seadma, siis ärge unustage kaasa võtta ka nuga ja välgumihkel. Veenduge, et teie mobiiltelefoni aku on täis laetud. Metsas viibimise ajal ärge telefoni akut niisama raisake. Igaks juhuks teatage oma plaanidest lähedastele – rääkige neile sellest, kuhu täpselt kavatsete minna ning millal tagasi tulete.
Metsa minnes tuleks selga panna ilmaoludega sobivad erksavärvilised riided. Mõelda tuleb ka sellele, et oleksite valmis vihmasajuks ning metsas sundööbimiseks. Kui päeval on palav, siis ei tähenda see sama mõnusat olemist ka õhtusel ajal. Kui päeval on soe ning mõte võtta kaasa müts ja veekindel jope tundub imelik, siis öösel kuluvad need asjad kindlasti ära, kuna kaitsevad teid alajahtumise eest. 

 

 

Jevgenia Zõbina

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: