Avalehele Vali keel:

Artiklid

Prindi

SUP ehk aerusurf kogub üha suuremat populaarsust

07.juuni 2017

Kas tahaksid teha midagi uut ja värskendavat? Võib olla natuke ekstreemsemat kui jalgrattasõit või metsajooks? Kui nii, siis võiksid proovida aerusurfi! Sellest aina rohkem tuntust koguvast alast rääkisid meile lähemalt ettevõtte Time to Surf asutajad: Toomas Kõuts, Anna Kõuts ja Andrei Petrov.



Tallinna lahel Pirita rannavetest võib igal aastaajal leida hulganisti aeru ja laudadega lainepüüdjaid – millise spordialaga on tegu?
Tegemist SUP- ehk aerulauduritega, kes harrastavad aerusurfi. Lihtsalt öeldes seisab inimene püsti surfilaual ja kasutab edasi liikumiseks või lainetes liuglemiseks aeru. See spordiala tuli meile Hawaii saartelt, esimesed mainimised sarnase tegevuse kohta on pärit 1778. aastast. Päris spordialaks muutus see umbes 2000. aastate alguses. Tänapäeval on aerusurf levinud üle terve maailma, sellel on mitu eri suunda ja kasutatakse ka mitmesuguseid SUP laudu, levinumad on race, wave ja allroundRace – siin kasutatakse pikki ja kitsaid SUP laudu, eesmärgiks saavutada võimalikult suur kiirus või läbida pikk vahemaa; wave – ehk lainesõit, kus kasutatakse lühemaid laudu, et saaks lainega koostöös teha keerulisi manöövreid; allround – universaalsed lauad, millega saab rahulikult liikuda erinevatel vetel ja võtta väiksemaid laineid või teha isegi joogat.
 

Kas sõidate igal aastaajal?
Kui rääkida Eestist, siis siin oleme harjunud pigem jaheda ilmaga ja valime ka ilmale sobiva varustuse. Aerulauga sõitmiseks on hea pigem tuulevaikne ilm. Kui neopreenvarustus* on piisavalt kvaliteetne, siis saab sõita ka talvel. Sügisel võivad kogenumad surfarid nautida ka ehtsat lainesõitu Ristna või Vääna rannikul, kus on lainekõrgused kuni 2 meetrit või ulatuvad isegi 3–4 meetrini. Külma ilmaga kasutame sooja aluspesu, talvekalipsot, neopreensusse, mütse ja kindaid. Suvel piisab lühikesest kalipsost või tavalistest ujumisriietest.
*Neopreen on materjal, mis sisaldab pisikesi õhukambrikesi. Need suurendavad märgatavalt soojusisolatsiooni.

 

Kas Eesti veekogud sobivad selle spordialaga tegelemiseks? Me ju kipume seostama surfisporti ikka suurte lainetega?
Selle spordiala võlu ongi see, et igaüks võib leida just endale sobiva sõidustiili. Järvedel või rahuliku vooluga jõgedel on väga mõnus korraldada matku – selleks valitakse veidi laiemad SUP lauad, nendel on väga lihtne liikuda ka inimestel, kellel puudub kogemus või treenitud tasakaal. Kes on veidike kogenum, võib ennast proovile panna kiirematel jõgedel või merelainetel. Kuna päris lainete tekkimist on keeruline prognoosida, siis algatuseks soovitame katsetada laeva tekitatud lainetega. Sadamasse iga natukese aja tagant saabuvad reisilaevad tekitavad piisava suurusega laineid ning järellainetus kestab keskmiselt 10–20 minutit – kõik see on võimalik praktiliselt Tallinna kesklinnas.
 

Kellele aerusurf sobib?
Meie oma lapsed sõidavad iseseisvalt alates 10. eluaastast ja kõige vanemad meie klubi kasutajad on üle 60, seega ütleks, et aerusurf sobib pea kõigile vanusegruppidele. Valida saab endale sobiva koormuse ja viisi, kuidas seda harrastada, alates sprindist kuni SUP joogani. Pärast vees veedetud aega tunneb inimene ennast palju paremini ja aeg lendab märkamatult. Paljud meie klubi liikmed käivad suvel spordisaali asemel sõitmas just SUP laudadega.

 

Kas tegelete ka koolitamisega?
Jah, meie klubi pakub aerulaua ja lohesurfi koolitust. Sõltuvalt ilmast algab meie aerulaua koolitushooaeg juunis ja lõppeb oktoobris. Valime tuulevaikseid päevi ja pakume kuni 9-liikmelisele grupile lainesõidu koolitust (Russalka juures rannas). Lisaks korraldame matkasid ja firmaüritusi erinevates Eestimaa paikades. 

 

Milline on hea aerusurfivarustus?
Kui rääkida laudadest või aerudest, siis see on väga individuaalne ning sõltub nii eesmärgist kui sõidukogemusest. Kindlasti soovitame proovida mitut varianti enne lõpliku otsuse langetamist. Ise alustasime suuremate ja stabiilsemate laudadega, oleme katsetanud ka race tüüpi SUP laudu, nüüd aga eelistame lühemaid ja kergemaid lainelaudasid.
Jaheda vee ja kehva ilma korral soovitame kevadel ning suvel kasutada aerulauduritele mõeldud kalipsot, kus liikuvad osad (õlad ja jalad) on õhemast materjalist ja kehaosa veidi paksemast. Sügisel ja talvel sobib veidi paksem liimitud õmblustega talvine variant, sinna juurde kuuluvad kindlasti väga soojad sussid, kindad ja müts.
Korraliku varustusega ei tasu vettekukkumist karta. Suvel sobivad ka tavalised ujumisriided.
Ise kasutame O’Neill kalipsosid (lisainfo www.kalipso.ee) ja oleme nende kvaliteediga väga rahul.

 

Mida selle spordialaga tegeledes silmas pidada? Ehk mõni nõuanne algajatele?
Iseseisva katsetamise asemel soovitame käia mõne surfiklubi juures proovimas, kus kogenud treener annab asjalikku nõu, kuidas laual seista ja aeru kasutada, mida võib teha ja mida ei maksa. Lainesõidu puhul on hoopis muu kehaasend ja aerutamise tehnika kui näiteks kiiresti sõitjatel.
Sõltumata alast tuleb SUP laual liikudes hoida tasakaalu ja aerutada, kasutades pea kõiki lihasgruppe. Selline stressivaba liikumine looduses ja elus vesi mõjuvad väga hästi nii kogu kehale kui ka vaimule!
Kuna tegemist ikkagi veespordialaga, siis on väga oluline ka turvalisus ja vees käitumise oskus. Aerulauaga sõitma ja ujuma ei tohi minna joobes olekus ning kindlasti tuleb kasutada päästevesti!

 

Lisainfo: www.timetosurf.ee

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: