Avalehele Vali keel:

Artiklid

Prindi

Lohesurfar Triina Trei: „Parim asi maailmas on Eesti suvi!“

25.august 2015
Lohesurf, Frassanito, Itaalia. Foto Mario Parrucini

Intervjuu tegemise ajal viibib tubli Eesti naislohesurfar Triina Trei parasjagu Panamas ja seetõttu suhtleme temaga internetiavaruste kaudu. Triina räägib, et Panamasse ning Punta Chame nimelisse asulasse viis teda hea tööpakkumine. Nimelt töötab ta Nitro City hotellis lohesurfi instruktorina. Uurin Triinalt, mida huvitavat on ta maailmas ringi rännates näinud ja mida hindab ta kõige rohkem meie kauni kodumaa juures. Loomulikult vestleme ka ekstreemspordist, lohesurfist ja suvest.



Oled maailmas palju ringi rännanud ja näinud nii mõndagi. Milline paik on sulle kõige sügavama mulje jätnud?

Lohesurfiga seoses olen tõesti palju rännata ja mitmel merel seilata saanud, aga tegelikult olen avastanud, et tähtsad ei ole mitte kohad, vaid inimesed. Vahel ei olegi paik ise nii eriline, vaid hoopis inimesed, kes sinuga sel hetkel on. Nagu näiteks Panama. See ei ole just eriti populaarne reisisihtkoht ja jääb paljudele muudele randadele ilu poolest alla, aga eelmisel aastal tutvusin siin tõeliselt erakordsete inimestega ning õppisin väga palju iseennast ja inimesi enda ümber tundma ning katsumusi ületama. Sellepärast tahtsin ka selle talve siin veeta.
Visuaalselt on kõige sügavama mulje mulle jätnud Uus-Meremaa, mis on väga muinasjutuline maa. Nii palju maalilisi vaateid – mäed, meri, järved, liustikud. Koht, kus loodus ja ilm varieerub palju ning ühe päevaga võid kogeda kõiki nelja aastaaega. Populatsioon on seal väike ja vahel ringi reisides tunned nagu oleksid täiesti üksi maailma lõpus.

 

Kus on olnud sinu kõige lahedam surfielamus?
Uus-Meremaal. 2012. aasta suve alguses sinna saabudes olid mäed minu suureks üllatuseks ikka veel lumemütside all. Päris huvitav oli surfata kahekümne kraadi soojuses vees ja samal ajal lumiseid mäetippe imetleda.

 

Kas lohesurfi jaoks on tarvis ka mingeid eeldusi või saaks piisava soovi ja pingutamise korral igaüks sellega hakkama?

Jah, peale tahtmise muid eeldusi polegi vaja. Selle spordiga saab hakkama igaüks, hoolimata vanusest või soost. Motivatsioon õppida ja kannatlikkus ongi vast kõige tähtsamad.


Kas lohesurfaritel on mingeid kindlaid ühiseid iseloomujooni peale selle, et neile kõigile see ala meeldib?

Olen täheldanud, et surfarid on väga positiivsed ja kogu aeg õnnelikud ning nad näevad oma tegelikust vanusest palju nooremad välja. Paljud spiritualistid väidavad, et veel, eriti mereveel, ei ole mitte ainult füüsiliselt puhastav toime, vaid ka vaimselt puhastav. Vesi suudab imeda palju negatiivset energiat ja annab vastu positiivset. Ehk sellepärast on surfarid nii õnnelikud ja nooruslikud.

 

Kas mäletad oma päris esimest vetteminekut, kuidas see õnnestus ja kas sattusid kohe sellest alast vaimustusse?
Kui nüüd päris aus olla, siis minu vetteminek oli üks rist ja viletsus! Sel ajal, 2006. aastal,  lohesurfi koolitajaid kui selliseid veel ei eksisteerinud ja nii õppisin koos oma tollase elukaaslasega katse-eksituse meetodil. Kõik võttis palju aega ja nõudis kannatust. Aga alla ma ei andnud, sest tahtsin nii väga lennata.
Mäletan, et esimese sõidu tegin hoopis talvel lumelaua ja lohega. See oli lihtsalt imeline tunne. Peale seda loksus kõik paika ja suvel vees oli juba palju lihtsam.

 

Mida inimene tavaliselt tunneb, kui lohesurfi esimest korda ära proovib? Kui paljudele see kohe meeldima hakkab?
Tavaliselt ongi kahte tüüpi inimesi. Enamik neist on sellised, kes kohe selle pisikuga nakatuvad ja on mõned üksikud, kes ka pärast proovimist asjast eriti midagi ei arva.

 

Kas sa tead Eesti randadest kõike? Millises neist on kõige mõnusam surfata ja miks?

Olen Eestis surfanud nii siin kui seal, aga kõige rohkem meeldib mulle oma kodurand Häädemeestel. Ma ei liialda absoluutselt, kui ütlen, et see on üks ideaalseimaid kohti lohesurfiks Eestis! Kuna lohesurfi populaarseimaks distsipliiniks on vaba stiil ja trikid, mida harrastatakse madalas ja siledas vees, siis Häädemeeste pakub just seda! Piiritult siledat vett ja laguune, kus on mõnus harjutada.

 

Mida teed sa siis, kui parasjagu surfiga ei tegele?

Tuuletute ilmadega tavaliselt tegelen muude veespordialade või tegevustega. Oleneb asukohast või olukorrast. Mehhikos näiteks harrastasin palju aerusurfi ja snorgeldamist. Siin Panamas on kaablipark, skatepark ja krossirada, mis pakuvad head alternatiivi aktiivseks tegevuseks, kui parasjagu tuult ei ole.
Eestisse tulengi hooaegade vahel paariks kuuks puhkama ja energiat koguma ning Häädemeeste on selleks väga hea koht. Vaikne ja armas kalurikülake! Samuti meeldib mulle Eestis rannikut mööda või saartel lohetada/reisida.

 

Kas lohesurf võib olla ka ohtlik? Milline on sinu kõige hullem trauma sellega seoses olnud?

Kuna tegemist on ekstreemspordiga, siis vahel õnnetusi ikka juhtub. Eriti inimestega, kes ei ole saanud head koolitust. Lohe võib tuule tõttu tekitada väga suurt jõudu ja kui seda käsitseda ei oska või turvalisusele piisavalt rõhku ei pane, siis võib kõik väga halvasti lõppeda.
Minul on kõik suhteliselt hästi siiamaani läinud, kõige suurem trauma oli mõned aastad tagasi rindkere lihaste rebestus ja mõrad ribides.

 

Mis sulle Eestis kõige rohkem meeldib?
Konkurentsitult parim asi maailmas ongi Eesti suvi! Kõige rohkem kriibib hinge, kui pean suvel ära olema. Kõik see rohelus ja enda kasvatatud maasikad, tomatid ja muud viljad. Emaga metsas marjul käimine, õunad augustis. Sellest ei taha ilma jääda!
Eriti kurb on siis, kui satun riiki, mis on suvel nii kuum, et kogu loodus muutub kollaseks kõrbeks ja mitte miski ei kasva.
Veel on kahju näha, et muudes riikides tegeletakse aina vähem ja vähem korilusega. Keegi ei tea enam puudest ega taimedest midagi ja kui põõsast marja nopid või puu alt õuna leiad, siis vaadatakse sind kui imelikku. Kogu elu käib seal ainult supermarketi ümber.


Oled palju võtnud osa ka võistlustest ning võitnud. Milline neist on olnud sinu jaoks kõige suurem triumf?
Kõige suurem triumf oli eelmise aasta veebruaris Panamas, kus võtsin osa lohesurfi MM tuurist PKRA. Eneselegi üllatusena maandusin kuuendal kohal!
Teiseks triumfiks võiks lugeda ülemöödunud suve Bravo Village Kitecupi, mis toimus Itaalias. Võistlesin aasadeta surfilaua vabastiili distsipliinis ning saavutasin esikoha. Triumf oli see seetõttu, et võistlesin meeste arvestuses.

 

Kas sa praegu võistled või oled seda teinud viimasel ajal?

Viimasel ajal ei ole ma ühestki võistlusest osa võtnud. Möödunud suvel võistlesin Itaalias Askalpro Kitecupil. Jällegi meeste arvestuses, aga tulin kolmest distsipliinist kahel medalikohale.

 

Oletame, et ühel tavalisel Eesti noorel tekib huvi lohesurfi vastu. Mida ta peaks tegema ja kuskohast alustama?
Lohesurfi õppimiseks soovitan kindlasti hankida litsentseeritud koolitaja. Telefonikõne või külastus Eesti suurimasse surfipoodi www.surfhouse.ee  ja sealt edasi on juba lihtne. Kui Eestis olen, koolitan ka ise Surfhouse’i kaudu.

 

Kas varustus on kallis ja keeruline soetada?
Tavaliselt on soodsam osta kasutatud varustus, mis maksab pea poole vähem kui uus.  Ametliku koolituse puhul on see pluss, et varustus on instruktori poolt ja sa ei pea alustuseks väga suuri summasid välja käima. Kui koolitus juba läbitud, siis saad otsustada, kui palju sulle see ala meeldib ning kui palju oled nõus oma isikliku varustuse peale kulutama.

 

Millised tulevikuplaanid sul on? Lohesurf on su elust täitnud nii palju, et sellest vist ei loobu?
Raske oleks tõesti oma tuleviku ette kujutada ilma surfi, mere ja tuuleta. Tahaksin seda elustiili jätkata nii kaua, kui võimalik ning juurde õppida ka muid mereteemalisi oskusi. Näiteks sukeldumine, lainesurf, windsurf ja purjetamine. Kui need lahtrid on täidetud, siis on vaja vaid oma isikliku saart, kus kand kinnitada.

 

Kas on naisi, kes sinust paremini ka seda ala oskavad?
Eelmisel aastal võistlesin Panamas maailma parimate naislohesurfaritega, nii et ekstreemseid naisi on küll ja veel!

 

Triina tegemistel saab silma peal hoida Facebooki lehe kaudu: triinatreikitesurfing

 

Aitäh ja tuult lohesse!

 


Kati Aasov

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: