Avalehele Vali keel:

Artiklid

Prindi

Lähme koos lastega puhkusele!

06.august 2015
foto erakogust

„Puhkusele lastega? See pole ilmselgelt mingi puhkus,“ poriseb pereisa pahuralt. Jah, eks igal lapsevanemal on momente, kus kõik alati nii värviline ja imetore ei tundugi. Pereisa arvatavasti just selliselt hetkelt tabatud saigi. Olgem ausad, lastega ringi rändamine võib mõnikord üsna parajalt ema-isa kannatuse proovile panna. Aga tavaliselt laabub kõik lõpuks ikka kenasti ja tervel perel on jälle juures palju meenutamisväärseid hetki. Isegi äpardused ja muud ootamatused tunduvad tagantjärgi vahvad.



Äsja nelja-aastaseks saanud kaksikud Kertu ja Kasper juba mõistavad, mida Eestimaal reisimine tähendab. „Mina tahan laevaga sõita,“ ütleb Kertu kindlameelselt, kui temalt küsida, mida ta suvel teha sooviks. „Aga ainult väikese laevaga. Sellega, mis on laste jaoks tehtud, siis ma ei kuku sealt välja,“ teab tüdruk. Peale selle tahab ta näha losse ning kohtuda printsiga. Lossi tõenäoliselt tema jaoks ju leiaks, aga printsi trehvamisega tuleb vist kodumaal veidi raskusi. „Mina tahan suurt mänguautot näha ja tuuleveskit,“ hüüab Kasper vahele. Tema õde on sellega vägagi nõus, ainult et tuuleveski võiks tema meelest hästi ilus ja lilleline olla.
„Aga mis aastal see suvi siis tuleb?“ tahab Kasper lõpetuseks siiralt teada. Niisuguse küsimuse peale sulavad vanemate peast ära kõik pahurad mõtted. Pärast väikest naeruteraapiat tekib soov hakata kohe perepuhkust planeerima.
Laev, loss ja tuuleveski – kas ei kõla see mitte Saaremaa reisi moodi? Lapsesuu võib mõnikord ehmatavalt täpne olla. Miks mitte teha koos lastega reis Saaremaale? Nõnda saavad nad tõesti proovida laevasõitu, näha Kuressaare lossi ja ehk ka tuuleveskit. Või isegi mitut. See kõik oleks nende jaoks väga suur asi! Ja pole midagi vahvamat, kui vaadata laste silmis siirast rõõmu ning vaimustust, kui nad saavad päriselus esimest korda näha või kogeda midagi sellist, mida nad seniajani on ainult jutuna kuulnud või multifilmist näinud. Nelja-aastased on just parajasti sellises vanuses, et toredad reisikogemused võivad neile juba väga kauaks meelde jääda, võib-olla isegi terveks eluks.


Mängumaad ja teemapargid on laste lemmikpaigad
Kuigi on tore pakkuda lastele uusi kogemusi nagu laevasõit või lossikülastus, on ikkagi väga teretulnud ka kõiksugused mängumaad, teemapargid ja muud laste lemmikpaigad. Eelmise suve Lottemaa külastus jättis kaksikutele mällu samuti kordumatuid muljeid. Kui küsida neilt, mis neile kõige rohkem meeldis, siis hüüavad lapsed nagu ühest suust, et kõige lahedam oli liugu lasta. Pikkade liuradade juures seisis tõesti pidevalt hulk põnne, kes oma järjekorda ootasid. Lapsevanemad olid all ning püüdsid oma mudilased kinni või tegid neist pilti. Sinna tahtsid kõik lapsed ikka ja jälle tagasi minna. Ja kui veel Lotte isiklikult kohale ilmus, et väike liug teha, siis jooksid vist küll kõik väikesed inimesed sel platsil ruttu kokku, et koos koeratüdrukuga üks lõbus sõit teha. Avastamist ja nalja Lottemaal tõesti jätkus!


Kuidas autosõit hõlpsamaks muuta?
Kas me juba kohale ei jõua? Millal me jõuame? Kas nüüd oleme kohal? Need küsimused on tuttavad igale lapsevanemale ja taoline pommitamine algab enamasti juba paar minutit pärast autosõidu algust ning lõpeb siis, kui mõne tunni möödudes tõepoolest sihtpunkti jõuate. Aga selleks ajaks on kõik väsinud ja tüdinenud. Sõitu tuleks planeerida kavalalt, et toredate paikadeni jõuda võimalikult väheste sekeldustega. Eesti on väike ja vahemaad ei ole õnneks väga pikad, kuid ka lühike teekond tundub veidi pahura mudilase jaoks üüratult pikk.
Kaval meetod on sättida sõit laste uneajale. Juhul, kui magamine ei õnnestu, siis saab ehk mudilase tähelepanu mingite abivahenditega köita. Tahvelarvutiga mängimine ja snäkkide söömine on tegevused, mis igapäevaelus on laste jaoks enamasti piiratud, kuid pikal autosõidul võib teha väikese erandi. Pealegi saab pisiperele pakkuda ka tervislikke suupisteid, näiteks puuvilju või juustukuubikuid.
Väikeste rüblikutega võib autos ka nutikaid mänge mängida. Näiteks paluge lapsel valida üks kindel värv (roosa ei sobi) ning soovitage tal üle lugeda kõik seda värvi autod, mis vastu sõidavad. Mängige seda mängu ka kogu perega, valige igaüks oma värv ja leppige näiteks kokku, et kes kõige esimesena loeb üle kümme autot, see võidab. Et mäng kestaks kauem kui mõned minutid, ei ole otstarbekas valida musta ning hõbedast värvi.
Loovaid mänge, mis aitavad autosõitu lõbusalt mööda saata, leidub rohkesti. Pisut suuremate lastega, kes tunnevad juba tähti ning oskavad ehk lugedagi, saab mängida näiteks sõnamängu. Paluge lastel kordamööda mõelda välja sõnu, mis algavad sama tähega, millega eelmine sõna lõppes. Nõnda tekivad näiteks sõnaread: küla – auto – oinas – siil – liblikas. Täpselt samamoodi võib nuputada ka nimesid: Mari – Ilse – Endel – Liisi.
Mis lastele üle kõige meeldib? Muidugi poes käia! Paluge lastel lugeda üle kõik poed ja muud müügikohad, mida nad autoaknast näevad. Leppige omavahel kokku, mitmenda juures neist teete peatuse ja ostate midagi head. Nii on garanteeritud, et põnnid vaatavad õhinaga aknast välja ning ootavad, millal jälle uus kauplus nähtavale ilmub.
 

Peatused ja ajavaru
Põngerjatega reisides ei saa aega väga rangelt ette planeerida ja alati on kasulik jätta kõige jaoks piisavalt ajavaru. Ikka juhtub äpardusi ja tuleb ette pissipeatusi näiteks otse maantee ääres. Mis siis, et just viis minutit tagasi olite korraliku tualettruumiga kohas ja laps ütles, et tal ei ole häda.  Kui sõit kestab eriti kaua, näiteks kaks või kolm tundi, siis on mõistlik teha peatusi igal juhul. Sirutamist ja väikest puhkust vajavad nii lapsed kui täiskasvanud.


Kati Aasov

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: