Avalehele Vali keel:

Artiklid

Prindi

Maire Aunaste puhkab kirbuturge korraldades

08.juuli 2014

"Tavaliselt võtan ka ise müügiks asjad kaasa, aga mul on väga vähe aega müümisega tegeleda - pean mööda territooriumit ringi jooksma ja organiseerida aitama," räägib saatejuht Maire Aunaste, kelle hobiks on suviti kirbuturge korraldada.



Esimese kirbuturg sündis neli aastat tagasi Tartus: "Arvasin õigesti, et sinna Emajõe äärde ta sobiks. Tartu kirbuturul oli tohutu menu, kuid kahjuks ei saanud me järgmisel suvel enam sama territooriumi ja oleme nüüd olnud igal suvel kolm korda erinevas kohas," räägib Aunaste.

 

Ürituse populaarsus innustas teletähte oma tegevust ka Pärnusse ja Tallinnasse laiendama. Pealinnas tegutsetakse pühapäevahommikuti juba alates kella seitsmest Kalevi staadioni parkimisplatsil, mis on Aunaste sõnul muidu ideaalne koht kauplemiseks, kui vaid sissepääs staadionile nii varjatud kohas ei asuks.

 

"Maailma pealinnade kirbuturgude kogemus näitab, et turud on alati keset linna, mitte kuhugi hoovi ära peidetud. Meil muidugi kardetakse tohutult liikluse sulgemist kasvõi pooleks päevaks, niisiis peamegi tegema neid turge kusagil kõrvalises kohas," on Mairel kahju.

 

Tema kirbuturgude tegemise idee pärinebki reisidelt. "Mitmel pool maailmas on igas väikseski linnas ja alevis kirbuturg. New Yorgis elasin viimase aasta Manhattanil nii, et kirbuturg oli mu akna all igal nädalavahetusel. Maist kuni septembrini pannakse New Yorgis laupäeviti-pühapäeviti liiklus ühel suurtest avenüüdest pooleks päevaks kinni ning Central Park`i ja Times Square`i vahel läheb lahti kauplemiseks. Ma siis mõtlesingi, et huvitav, miks Eesti on maailma ainus riik, kus kirbuturge ei ole," jutustab Aunaste ning möönab, et tegelikult töötas Tallinnas siis juba Telliskivi kirbukas, ent tema ei tednud sellest kõrvalise asukoha tõttu midagi.

 

Küsimusele, millega kirbuturgudel kõige enam kaubeldakse, vastab Maire, et kõigega, mis ei pärine hulgiladudest. "Müüdavate asjade põhimõte on, et see ei tohi olla hulgikaup," hoiatab Maire võimalikke tootjaid ja vahendajaid, kes võiksid kirbukale soodsat müügivõimalust otsima tulla. "Võivad olla küll isetehtud ehted või kunst või käsitöö, aga mitte poest ostetud või laoriiulilt tulnud uus kaup."


Kauplema tulijatele kinnitab Maire, et kirbukatele ei pea ette registreerima. " Igal pool jätkub ruumi kõigile. Ainult Pärnus on kitsas, sest seal mulle antud parkla on väga väike," lisab ta.


Margit Trubetsky

 

 

 

Tallinna kirbuturud toimuvad:

Igal pühapäevahommikul kuni septembri lõpuni (v.a.6.07 ja 24.08)

Kalevi staadionil (end. Komsomoli staadion),

aadressiga Staadioni 3, Tallinn.

Eelregistreerimine pole vajalik.

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: