Avalehele Vali keel:

Artiklid

Prindi

Puhkusele lemmikloomaga

08.juuli 2014

Kuna algamas on puhkuste periood, on kõikidele loomaomanikele paslik meelde tuletada, mida saabuv suvi nende lemmikutele kaasa võib tuua.


Kodust eemal puhata on väga erinevaid võimalusi. Kas on selleks maakodu, suvila, pikk reis võõrale maale või ringreis ümber Eesti. Kõige tähtsam otsus siin on see, kas loom(ad) võetakse reisile kaasa või mitte. Kõigepealt sellest, millised on võimalused looma mitte kaasa võtta.



Kui tegemist on lühiajalise kodust eemal viibimisega, on ka probleeme vähem. Kassi võib täiesti edukalt paariks-kolmeks päevaks üksi koju jätta, varustades teda eelnevalt piisava joogivee, mitterikneva toiduga (kuivtoiduga) ja soovitavalt ka mänguasjadega, et kass puhtast igavusest pahandust tegema ei hakkaks. Kassiga maksab enne kodust ära minekut ka väike jutuajamine maha pidada.


Kui kodunt eemalviibimine tõotab tulla pikem, kui paar-kolm päeva, ei soovita kassi siiski üksi koju jätta, sest loom, kes on inimestega harjunud, ei ole valmis selliseks katsumuseks. Kass võib muutuda depressiivseks, loobuda söögist ja protesti märgiks ka korterit rüüstata.


Koeraga on lugu veel keerulisem, sest koer vajab lisaks söögile-joogile ja mänguasjadele ka igapäevaseid jalutuskäike ja õues pissitamist, mis välistab koheselt koera üksinda koju jätmise rohkem kui pooleks päevaks.
Sellise olukorra lahendamiseks on järgmised võimalused: kas jätta loom tuttavate hoole alla (kes käiks teda aeg-ajalt vaatamas, temaga suhtlemas, söötmas-jootmas, pissitamas ja mängimas), viia ta kellegi juurde hooldada või anda hoopistükkis professionaalide hoole alla ja viia loom lemmikloomade hotelli.

 

Kui te olete siiski otsustanud, et teie looma reisile kaasa võtmine on õigustatud ja mõjub talle paremini kui perest eemalolek, tuleb see käik väga hoolikalt läbi mõelda ja vajalikud ettevalmistused ära teha. Enne reisi tuleks loomal ära teha kirbu-ja puugitõrje, anda ussirohtu, kontrollida, kas loom on vaktsineeritud ja kas vaktsineerimine veel kehtib. Selleks tuleb nõu pidada loomaarstiga, sest kui reisi ajal saab loomal vaktsineerimise tähtaeg täis, on soovitav kordusvaktsineerimine siiski enne reisi ära teha. Loomad vajavad reisiks ka erivarustust: kassidele ja koertele on olemas spetsiaalsed transpordipuurid, kus on olemas koht ka toidu ja joogivee jaoks. Kaasa ei soovita võtta sellist toitu, mis on loomale uus, sest toiduvahetus võib põhjustada seedehäireid. Reisile sobib kuivtoit, sest see ei rikne ja on kergem kanda. Vesi on kõige tähtsam ja peab kindlasti reisil kaasas olema. 

 

Veekogude lähistel puhata on teadagi kõige mõnusam. Nii arvavad inimesed ja ka osa koeri. Kõik nii ei arva ja see tähendab seda, et kui koer vette minna ei soovi, siis teda sundida selleks ei tohi. Kui on aga tegu tõelise “veeloomaga”, siis ühiskonna heaolu huvides maksab alati enne looma vette laskmist olla kindel selles, ega tegu ei ole kohaga, kus loomad ujuda ei tohi.

 

Kui looma ujutamine on lubatud, ei tohi siiski lasta loomal rannas omaette toimetada, sest mõelge ise, kui palju lapsi ja palle ja kõik liiguvad küllaltki kiiresti. Milline ahvatlus mõnele sellisele oma hambad lihtsalt lõbu pärast sisse lüüa. Koer ei ole süüdi, kui talle selliseid ahvatlusi lausa kätte tuuakse, sest tema võtab elust maksimumi ja pahaks panna talle seda ei saa. Looma omaniku kohustus on säästa teisi puhkajaid asjatust tülist.

 

Pika ja paksu karvaga koerad tuleb pärast ujumas käimist korralikult ära kuivatada ja kammida, sest niiske karva alla võib väga kergesti tekkida märg nahapõletik, mis on suvel väga levinud, kiire kuluga, valulik ja kiiret ravi nõudev nahahaigus. Haiguse kulg on niivõrd kiire, et põletik levib naha pinnal edasi tundide ja minutitega. Kuna tavaliselt tekib see põletik algselt karvade alla, ei märgatagi seda enne, kui olukord on äärmiselt tõsine ja põletikust on haaratud juba väga suur ala naha pinnast. Põletikuline nahk on punetav, leemendav ja väga valus. Haigus vajab kiiret arstiabi ja kohest ravi. Ka tuleb pärast ujumist üle kontrollida ja vajadusel kuivatavate kõrvapuhastusvahenditega puhastada koera kõrvad, sest erilise kuulmekäigu ehituse tõttu võib kõrvas tekkida muidu põletik.

 

Maakodusse puhkama minnes peab teie lemmikloom arvestama, et juhul kui seal on teisi loomi, tuleb tal läbi teha võimuvõitlus ja kohanemine vastavalt selle tulemustele. Kuna kogu see protsess on ettearvamatu, jääb üle vaid loota teie kogemustele ja oskustele oma loomaga suhelda.

 

Kui suvine puhkusereis kulgeb autoga, on oluline testida eelnevalt looma sõidutaluvust. Mõnele loomale tundub selline ratastel liikumine suure lõbuna, aga teine jällegi ei oska sellest midagi ebameeldivamat ette kujutada. Kui loom autosõitu ei talu, ei ole mõtet teda selleks ka sundida, sest vaevalt ta sellega lihtsalt ära harjub.


Tihtipeale on loomaomanikel tavaks jätta reisil oma loomad vahepeal üksinda autosse, sest neid ei saa ju igale poole kaasa võtta. Mitte mingil juhul ei tohi jätta autot päikese kätte, kui seal sees on loom, sest see ettevaatamatu käik võib loomale maksta elu. Päikese käes olevas autos tõuseb temperatuur katastroofilise kiirusega väga kõrgeks ning looma organism ei pea sellisele katsumusele lihtsalt vastu. 

 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: