Avalehele Vali keel:

Maakonnad Eestis

Prindi

Lääne-Virumaa

09.juuli 2011
Rakvere ordulinnus

Lääne-Virumaa on põnev paik mitmekesiseks puhkuseks: võid nautida looduse ilu ja võtta osa kultuurisündmustest. Rikas mõisakultuur tutvustab mitmeid möödunud sajandite tuntud tegelasi ja kaunis loodus meelitab matkaradadele. Siin saad teha sporti või lihtsalt nautida maalilisi loodusvaateid.
Peamised turismimagnetid on Lahemaa rahvuspark, Rakvere linnus, veekeskus Aqva Hotel & Spa, Lahemaa mõisad, rannakülad Käsmu ja Altja, Pandivere oma rikkaliku kultuuripärandiga, samuti Tamsalu ja Kunda tööstuslikud vaatamisväärsused.
Linnuse vahetus läheduses kõrgub võimas skulptuur, mis kujutab Rakvere sümbolit tarvast. Just see loom andis nime Rakvere muistsele asundusele Tarvanpääle (tarvas on ürgveis, metsik hiigelsuurte sarvedega pull).
Sagadi mõisa peetakse üheks Eesti silmapaistvamaks mõisaansambliks. Kompleksis on 18 restaureeritud hoonet. Endises viljaaidas ja tõllakuuris asub metsamuuseum, kus saab tutvuda metsateemalise väljapanekuga. Kui võimalik, külasta ka Vao tornlinnust ja Porkuni paemuuseumi. XVIII sajandi lõpust pärit Kiltsi loss on huvitav selle poolest, et ta on kuulunud mainekale von Krusensternide suguvõsale. Lossis on admiral Adam Johann von Krusensternile pühendatud mälestustuba.
Kui soovid näha midagi eksootilist, siis oodatakse Sind Metsiku Piisoni Saloonis ja Toolse jaanalinnufarmis.
Lääne-Virumaal korraldatakse mitmesuguseid üritusi. Näiteks augustis traditsiooniline põneva programmiga folkfestival „Viru folk”.  
Maitsvaid Eesti toite ja jooke pakuvad paljud kohalikud kõrtsid.

Vaatamisväärsused:

1. Sagadi mõis. Sagadi mõisakompleksi muudab haruldaseks tema terviklikkus: suur kõrvalhoonete arv korrastatud teede, alleede, pargi ja tiikidega. Sagadi mõis on riikliku tähtsusega arhitektuurimälestis. Esimest korda on mõisa mainitud XV sajandi keskel.
Tel . +372 676 7878.

2. Palmse mõis on üks väheseid restaureeritud mõisaid Eestis. See ehitati XVIII sajandil ja kuulus von Pahleni mainekale suguvõsale. Renoveerimistööd algasid 1972. aastal, kui mõisast sai Lahemaa rahvuspargi osa. Renoveeritud ja antiikmööbliga sisustatud peahoone avas huvilistele uksed aastal 1986. Aastal 1995 avati endises veinitehases hotell.
Mõisas töötab muuseum. Avatud 10–19.
Tel: +372 324 0070, www.palmse.ee.

3. Püha Katariina kirik Kadrinas. See ebatavalise ajalooga kirik on üks nooremaid gooti perioodist säilinud sakraalehitisi Virumaal. Kirik ehitati Püha Katariina auks. Hiljem sai kiriku järgi nime ka Kadrina koht ise, mis varem kandis Torvestavere nime.
Tel: +372 5678 1566.

4. Altja on väike küla Eesti põhjarannikul, kus saab näha vana kaluriküla eluolu. XIX sajandi alguses oli siin kolm kõrtsi, millest üks (esmamainitud 1875. aastal) on endiselt avatud. Seda kutsutakse Altja Mäekõrtsiks.
Tel: +372 322 3710.

5. Äntu järved. Väike-Maarjast 7–9 kilomeetrit lõuna pool asub Äntu järvede kett, mis koosneb seitsmest väikesest järvest. Sinijärv on neist kahtlemata kõige läbipaistvam: tema põhi on näha isegi kõige sügavamas (8 km) kohas. Matkasid Äntu järvede vahel korraldab Tiiu Maran. Tel : +372 5199 2559.

6. Vao tornlinnus. Esimesed kirjalikud andmed Vao mõisa kohta pärinevad 1442. aastast. Huvilistele avati mõis aastal 1991. Aastal 1998 pandi koostöös Väike-Maarja muuseumiga kokku ekspositsioon, mis on väljas esimesel korrusel: stendidel tutvustatakse torni, mõisa ja seda ümbritsevate külade ajalugu.
Tel : +372 326 1625.

7. Vihula mõis. Esimesed kirjalikud andmed Vihula mõisa kohta, mille ehitamisel on oskuslikult kasutatud maastiku eeliseid, on pärit 1501. aastast. Mõisaansamblist on säilinud 25 hoonet, millest enamik on ehitatud XIX sajandil, kui mõis kuulus von Schubertite suguvõsale.
Tel : +372 326 4100, www.vihulamanor.com/ee/.

8. Käsmu meremuuseum asub kaunis Käsmu kaptenikülas. XIX sajandi lõpus ehitatud kordonihoones paiknev muuseum tutvustab selle küla ajalugu. Ajalooürikutes on Käsmut esimest korda mainitud 1453. aastal. Legendi järgi oli küla ristiisaks Kasperi-nimeline kapten, kes ehitas siia pärast laevahukust pääsemist kabeli.
Tel: +372 529 7135.

9. Porkuni paemuuseum asub vana linnuse väravatornis Küngassaarel keset Porkuni järve. Torn on säilinud XV sajandil ehitatud linnusest. Muuseum annab ülevaate paekivi tekkeloost, kivististest ja muust. Muuseumis asub ainulaadne kiviaabits, mis tutvustab kõiki Eestis leiduvaid kivimiliike. Torni katuselt avaneb ümbrusele imeilus vaade.
Tel: +372 329 3881, www.tamsalu.ee/paemuuseum/.

Huvitavaid fakte

  • Maailmas tuntuks saanud omapärane naisekandmise spordiala on sündinud Lääne- Virumaal. Ka maailma parimad naisekandjad on pärit Eestist.
  • Sadamalinn Kunda on tuntud oma vabrikute poolest. Tsemendi tootmisele pani 1871. aastal tööle hakanud tehasega aluse Kunda mõisa omanik John Karl Girard de Soucanton. Kunda jõe kaldale ehitatud tehase pudeldusahi on tõenäoliselt ainus Euroopas säilinud eksemplar.
  • Kunda lähedalt Lammasmäe künkalt, mis oli kunagi saar endisaegses järves, on leitud Eesti vanima muistse inimasula jäänused (umbes kümne tuhande aasta vanused).

 

Rakvere Turismiinfokeskus: Laada 14, Rakvere. Tel: +372 324 2734.

Pealinn: Rakvere
Linnad: Rakvere, Tapa, Kunda, Tamsalu
Pindala: 3628 km²
Rahvaarv: 66 861

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: