Avalehele Vali keel:

Maakonnad Eestis

Prindi

Hiiumaa

14.juuli 2011
Kõpu tuletorn

Hiiu maakond koosneb Hiiumaa saarest ning seda ümbritsevatest laidudest ja rahudest. Saar tekkis 455 miljonit aastat tagasi meteoriidiplahvatuse tõttu ja on üks vanemaid saari maailmas. Saarele pääseb praami või lennukiga.
Hiiumaa on tuntud oma tuletornide poolest. Kui Sul pole aega neid kõiki vaatama minna, siis kindlasti tasub ära käia tähtsamate – Kõpu, Ristna ja Tahkuna tuletorni juures. Kõpu tuletorn (102 meetrit üle merepinna) on üks vanemaid
tegutsevaid tuletorne maailmas.
Hiiumaad eraldab Saaremaast 6 kilomeetri laiune Soela väin ja Vormsi saarest 11 kilomeetri laiune Hari kurk. Hiiumaad ümbritsev meri on madal ja kariderohke.
Saare aluspõhjakivim on lubjakivi, mis on peamiselt kaetud kruusase liivsavi, savi ja kruusliivaga. Saarel leidub ka „maavarasid”: Kärdla meteoriidikraatri põhjast saab pumbata mineraalvett.
Hiiumaa metsades elavad põdrad, metskitsed ja metssead. Tihti võib kohata rebast, kährikut ja ilvest. Hiiumaa rannikuvetes kogunevad arvukad viiger- ja hallhülgekarjad, mis on tähelepanuväärne kogu Läänemere seisukohalt. Üle Hiiumaa kulgevad olulised lindude rändeteed: lindude pesitsemis- ja peatuspaikadest on kuulsaim Käina laht.
Kas soovid tutvuda ranniku lähedal asuvate laidudega? Soovitame selleks enne eramaade omanikega kokku leppida. Ka kaitsealadele saab minna eelnevalt selles kokku leppides. Väljaspool kaitsealasid kehtib ringiliikumiseks igaüheõigus: rannikuäärsetel kallasradadel kuni 10 meetri kaugusel veepiirist võib viibida igaüks igal kellaajal, kui sellega ei tekitata kahju loodusele ja maaomaniku valdustele.

Hoia Hiiumaa loodust!

Vaatamisväärsused:

1. Kõpu tuletorn asub Kõpu poolsaare keskel ja on kogu Hiiumaa sümbol. Tuletorni kõrgus maapinnast on 36 meetrit ja merepinnast 102 meetrit. Tuletorn tegutseb alates 1531. aastast.
Tuletorn on huvilistele avatud 1.maist kuni 15. septembrini iga päev 10–20; Tel: +372 469 3474.


2. Soera talumuuseum on vabaõhumuuseum, kus võib näha pikka rehielamut, suitsusauna, keldrit, aita ja vankrikuuri. Huvilised saavad seal ka ise talutöödele käe külge panna. Kuni 150-liikmelistele gruppidele pakutakse ettetellimisel
kodust sööki ja üritusi: suitsusauna, jalutuskäiku lähiümbruses ja giiditeenust. Suvisel ajal kostitatakse turiste alati koduõlle ja suitsukalaga.
Tel: +372 5666 6895.


3. Kassari on suuruselt viies saar Eestis. Saare pindala on 19,3 ruutkilomeetrit. Saart uhuvad Jausa, Käina, Vaemla ja Õunaku laht. Saare edelaosas ulatub merre 3-kilomeetrine kruusane Sääretirbi maariba, mille kõrval asub liivane Piibunina rand – see on suurepärane koht ujumiseks. Legendi järgi tekkinud Sääretirp Hiiu muistse vägilase Leigeri katsest Hiiumaad ja Saaremaad sillaga ühendada.


4. Pühalepa kirik on Hiiumaa vanim kirik. Ühelöövilise pseudogooti stiilis kiriku lõunakülge kaunistavad kõrged vitraažid, kellatorni tipus on kukekujuline tuulelipp. Kirikut ümbritseb põllukividega piiratud surnuaed, kus on säilinud isegi mõni rõngasrist. Kiriku kõrval kabelis asub Jakob De la Gardie järeltulija, krahvinna Ebba Margaretha Stenbocki sarkofaag.


5. Ristimägi. Legend räägib kahest kokkupõrganud pulmarongist, kus ühest saanud surma peigmees, teisest pruut ning ellujäänud abiellunud omavahel. Hukkunute auks aga löödud maasse esimene rist. Pisut reaalsem lugu räägib sellest, et esimene rist pandi Ristimäele 1781. aastal, mil Reigi ja Kõrgessaare hiiurootslased sunniti Hiiumaalt lahkuma. Siin pidasid nad oma viimase jumalateenistuse ja püstitasid esimese risti. Praeguseni on säilinud tava, et inimene, kes satub Hiiumaale esimest korda, valmistab looduslikust materjalist risti ja paneb selle Hiiumaalt lahkunud rootslastele mälestusmärgiks.


6. Muistne Kärdla kraater on 4,5-kilomeetrise läbimõõduga kraater, mis tekkis meteoriidi langemise tagajärjel umbes 500 miljonit aastat tagasi. Ala on geoloogiahuviliste hulgas väga populaarne. Kraatri ümber kulgeb loodusrada, millel asub vaateplatvorm.

Huvitavaid fakte

  • Hiiumaa on kõige metsasem maakond Eestis: 70% saarest on kaetud metsa ja võsaga.
  • Hiiumaa lähistel paikneb umbes 200 taimestikuga ja ilma selleta laidu ning rahu, millest osa jääb kõrgvee ajal vee alla.
  • Hiiumaa on nii elanike arvu kui ka pindala poolest Eesti kõige väiksem maakond.

 

Hiiumaa Turismiinfokeskus: Hiiu 1, Kärdla. Tel: +372 462 2232

 

Pealinn: Kärdla
Linn: Kärdla
Pindala: 1023,26 km²
Rahvaarv: 10 000

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: