Avalehele Vali keel:

Artiklid

Prindi

Lääne-Eesti ja saarte reisiplaan

15.aprill 2013
Angla tuulikud

Lääne-Eesti oma liivarandade, liigirohkete rahvusparkide ning arvukate saartega on olnud armastatud kuurordipiirkond ning siia on läbi aegade saabunud puhkajaid nii Skandinaaviast kui Venemaalt.



Alustage oma reisi väikese puhkusega Eesti loodetipus Roosta Puhkekeskuses, mis pakub nii aktiivset tegevust, kui ka võimalust nautida rahulikku looduspuhkust. Nõval, Noarootsis ja Vormsi saarel saab tutvuda Rannarootslaste kultuuripärandiga, Vormsi kalmistul näeb ka maailma suurimat rõngasristide kogu.

 

Läänemaa pealinn Haapsalu on hinnatud kuurort, kus on käinud suvitamas ja mudavanne võtmas nii kroonitud pead kui kultuuritegelased. Haapsalut on läbi ajaloo külastanud ka Vene riigipead ja keisrikoja liikmed. Linna tuntumaid vaatamisväärsusi - promenaad - annab kuurortlinnale oma õhustiku: paadisõidud, muusikud, piknikud, kunstnikud ja õhtused kontserdid. Siinsamas jalutas ja nautis päikeseloojanguid omal ajal helilooja Pjotr Tšaikovski. Veel püüavad Haapsalus pilku on 13. sajandist pärit piiskopilinnus ja Toomkirik.

 

Loodusesõbrad ja linnuvaatlejad on Läänemaale samuti teretulnud. Matsalu rahvuspargis ootavad avastamist liigirikkad puisniidud, enam kui 400 miljonit aastat tagasi tekkinud paekivist rannaastangud, vanad talumajad ja kalurionnid. Matsalu laht on üks Euroopa tähtsamaid veelindude peatuspaiku Arktika ja Lääne-Euroopa vahel.

 

Pärnumaa on samuti paik, kus nautida ilusat loodust, mererandu ja kultuurisündmusi. Tõstamaale, Riia lahe põhjakaldast paar kilomeetrit sisemaa poole jääb maakonna üks väheseid mõisasid. Pärnu lahe rannikuäärne alevik Audru rõõmustab seiklushimulisi - siin saab oma võimed proovile panna seikluspargis ning pärast Valgeranna kuulsal valgel liival puhata ja päikset võtta. Külastada tasub ka muistset Soontagana maalinna, Eesti Muuseumraudteed Lavassaares ja Carl Robert Jakobsoni Talumuuseumi Kurgjal. Pärnumaa pärliteks on veel UNESCO maailmapärandi nimekirja kantud Kihnu saar ja kultuur ning Soomaa Rahvuspark koos oma kuulsa viienda aastaajaga.

 

Suvepealinnal Pärnul on endise hansalinnana pikk ja värvikas ajalugu. Vanalinnas, mis on küll väike, kuid väga kaunis, saab nautida keskaegset arhitektuuri, sooritada sisseoste arvukatest kauplustest ning istuda mõnes mõnusas kohvikus. Pärnu on juba rohkem kui sada aastat tuntud ka populaarse suvituspaigana. Kuurordi sünniks loetakse 1838. aastat, mil avati esimene asutus, kus pakuti soovijaile mereveega vanne ja meresuplust ning sauna. Pärnule praegugi omased pargid, puiesteed ja elegantne arhitektuur hakkasid linna ilmestama veidi hiljem. 1890. aastal alustas tööd uus supelasutus ning samal aastal kanti Pärnu Venemaa keiserlike kuurortide nimistusse.

 

Pärnus viibides käige kindlasti jalutamas kaunil rannapromenaadil ning hingake värsket õhku rannapargi mändide vahel.

Lääne-Eesti on rikas saarte poolest ja suurimaid neist - Hiiumaad ja Saaremaad on kindlasti põnev ise vaatama sõita.

Hiiumaa ilus ja puutumatu loodus ning toredad inimesed on lati külalisi ligi meelitanud. Juba 455 miljonit aastat tagasi tekkis praeguse Kärdla linna lähistel meteoriidiplahvatuse tagajärjel rõngassaarestik. Need olid esimesed saared Hiiumaa praegusel kohal ja mainitud sajad miljonid aastad teevad Hiiumaast ühe maailma vanima saare. Suviti tullakse siia mõnulema kilomeetripikkustele liivarandadele Tahkunas ja Kõpu poolsaarel. Kui juhtud Hiiumaale juuli lõpupoole, siis ootab sind suurepärane muusikaelamus, mis toimub Kassaris. Hiiu Folk on üks Eesti suurimaid folkmuusikaüritusi, kus saad aega veeta mõnusat muusikat kuulates, tantsides ja harivates töötubades osaledes.

 

Huvitav vaatamisväärsus on Hiiumaaga tammteedega ühendatud Kassari saar, mis on nagu omaette väike maailm, kus võib muretult puhates veeta mitu päeva. Siinses restoranis Lest & Lammas saab nautida tõelist Hiiumaist toidulauda ning öömaja ja aktiivset tegevust pakutakse Kassari Puhkekeskuses. Neil, kellele meri eriti südamelähedane on, soovitame end sisse seada Kassariotsa Puhkemajja, mis asub vanas kalurikülas ja on tervelt kolmest küljest merega ümbritsetud.

Neile, kes ihkavad rahule ja kaunile loodusele vahelduseks midagi elavamat, on suurepärane koht aja veetmiseks ööklubi Carriba Käinas. Pärast lõbusat peoõhtut ootab mõnus öömaja kohe sealsamas, Lõokese Hotellis.

Perega reisil olles valige ööbimiseks hubane ja taskukohane Hotell Liilia, mille väliterrassiga varustatud restoranis pakutakse maitsvaid toite nii lastele kui täiskasvanutele.

 

Saaremaa on Eesti suurim saar, mis asub Läänemeres Hiiumaast lõuna pool.Saar on olnud asustatud umbes 8000 aastat ja selle aja jooksul kuulunud Saksa, Taani, Rootsi ja Venemaa koosseisu. Tänu asupaigale ja isoleeritusele on Saaremaa säilitanud oma unikaalsuse. Külades on säilinud väga vanad kiviaiad ja rookatustega majad, kõikjal võib näha vanu tuulikuid.

Saaremaa ainus linn on Kuressaare, mida teatakse kui muistset turu- ja kaubavahetuskohta. Kuressaare pargi keskel asub piiskopilinnus, mis on Balti riikides ainus täielikult säilinud keskaegne kindlus. Praegu asub lossis muuseum, kus on üleval näitused linna ajaloost. Linnuses jalutades saab imetleda selle hästi restaureeritud interjööri ja vaadata kõhedusttekitavaid piinariistu ja vanglakoopaid.

 

Aastal 1840 avati Kuressaares esimene sanatoorium ja sellest ajast peale on Saaremaa hinnatud puhke- ja tervisekeskus. Käige kindlasti ära mõnes saare kuulsatest spaadest ning nautige rannapuhkust ja Saaremaa kaubamärki - maitsvat koduõlut!

 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: