Avalehele Vali keel:

Artiklid

Prindi

Eesti poliitik puhkab suvel kodus

07.september 2012
Urmas Sukles rallitab mööda Eestimaad. Foto: Erakogu

Puhkus Eestis uuris, kus ja kuidas armastavad suvel puhata meie rahva- ja võimuesindajad. Eranditult kõigi meelest, kes küsimustele vastasid, on suve veetmiseks parim paik Eesti ning paljude jaoks möödub tänavune puhkus oma kodus või suvilas.



Täiuslik puhkus kodus

IRLi naiskogu juht, kihnlanna Annely Akkermann: “Puhkan kodus. Külastan ümbruskonnas sõpru, ema, vanaema. Käin kalmistul. Vaatan linde, loomi ja lilli. Korjan marju, teen mahla. Täiuslik puhkus.”
Mõnusaimaks puhkusepaigaks peab naine oma lapsepõlvekanti sugulaste ja sõprade keskel. “Soovitan kõigil hoida alles ja korras suguvõsade põlistalud peenarde ja viljapuuaedadega. Tõsi, see nõuab kompromisse ja üksteisega arvestamist ning ligimesearmastust, aga annab vastu sõnulseletamatut kindlust ja rahu,”  leiab Akkermann.

Koduse puhkuse kasuks on sel suvel otsustanud ka rahvaesindajad Mart Nutt ja Peep Aru. Samuti Riigikogu spiiker Ene Ergma: “Puhkan alati Eestis. Viimased aastad Pärnus mõned nädalad, ülejäänud aja olen Tartus oma kodus.”

“Kõige toredam on puhata oma kodus, aga veidi vaheldust on mõnikord ka tore,” arvab Riigikogu liige Liisa Pakosta. “Minu isa ja tema ema olid Pärnust pärit, Pärnu rannast pärinevad väga ilusad lapsepõlvemälestused ning neidsamu kogemusi üritan igal suvel veidike jagada ka oma lastega. Kui pakkuda konkreetset reisisoovitust, siis Kadrina kiriku külalistetoad on suurepärane ja taskusõbralik koht ööbimiseks, kui sihikul Võsu rand ja Virumaa kultuur ning kaunid mõisad või loodusrajad. Samuti kiidan RMK telkimiskohti.”

Pärnu, Viljandi Folk ja Saaremaa Ooperipäevad

“Mina käin mujal maailmas puhkamas siis, kui siin juba jahe,” teatab Pärnu linnapea Toomas Kivimägi. Tema jaoks on suvepuhkuse Eestis veetmine põhimõtteline otsus: “Ikka ja ainult Eestimaal! Ma ei näe ühtegi põhjust, miks peaks suvepuhkuse veetma Eestist väljas; ehk olümpiamängud ja mõni kultuurisündmus välja arvatud. Eestis on suvel kõik olemas, et hästi puhata.”

Küsimusele, mis on mõnusaim puhkusekoht Eestis, vastab Kivimägi täie iseenesestmõistetavusega: “Kõik teavad, kus mulle enim meeldib puhata (kes ei tea, neile ütlen et Pärnu), aga siinkohal tahaks kiita ka Viljandi Folki, mis on äärmiselt professionaalselt korraldatud mõnusa fiilinguga kultuurisündmus. Hea seltskond, millele aitasb tublisti kaasa ka 2-eurone pääs festivalialale. Kahe euro eest saab poest mitu õlut … ja „tänu” sellele jäävad paljud need tulemata, kes sinna ei sobi. Loomulikult on mõnele neljaliikmelisele perele ka 8 eurot suur raha, aga ma arvan, et see mõnus miljöö õigustab kulutusi - lahedad kontserdid, suurepärane keskkond. Minu suvepuhkuse heaks traditsiooniks on saanud ka Saaremaa Ooperipäevad – oma klassi parim, samuti osalemine nii USA kui Prantsuse suursaadiku vastuvõttudel, kelle riikide rahvuspühad juulikuusse jäävad. Ja loomulikult golf, vaatamata sellele, et tulemused on visad paranema.”

Lahtise vene villisega mööda Eestimaad

Haapsalu linnapeal Urmas Suklesel on suviti tavaks käia Eestimaad avastamas: “Olen puhkust võtnud nädala kaupa ja siis sõitnud vene villisega mööda Eestit. Hiljuti käisin Värskas ja Setomaal. Õige pea lähen mööda põhjarannikut Narva poole. Sõidan kruusa ja metsateid. Teeme neid reise koos Andres Raidiga juba 10 aastat ning hea on Eestimaa arengut jälgida. Põllud on viimasel ajal rohkem korras, aga inimesi kohtab teedel vähem. Turismi areng on märgatav. Uued kohad - näiteks seebipood Setumaal, Piusa külastuskeskus, Kubija uus spaa jne. Suvel, kui natukenegi sooja on, ei ole Eestis puhkamisele alternatiivi ei odavuse ega ka emotsiooni poolest.”

 

Rannapuhkus

Värskas elav Riigikogu liige Meelis Mälberg teab, milline on parim puhkus: “Ei pea väga tark olema, et kinnitada - just Eestimaa on suviseks puhkuseks parim paik. Olen nüüd juba natukene üle aasta elanud Värskas ja julgen soovitada suvist puhkust just Setomaal. Parim aeg selleks on suve teine pool. Loodus Setomaal on selleks ajaks saavutanud oma täieliku lopsakuse ja erilise imposantsuse. Vesi Pihkva järves on üle 20 kraadi ja kes ütleks ära karastavast suplusest kuumal suvepäeval!”

Riigikogu majanduskomisjoni esimees Arto Aas naudib rannamõnusid Saaremaal: ”Lõuna-Eesti kõrval pean köige mönusamaks paigaks Saaremaad. Põneva kultuurielu ja lummava õustikuga Kuressaare kõrval avastan igal aastal Saaremaalt uusi looduskauneid paiku. Tänavune leid oli puutumatu ja puhas Tuhkana rand.”

Endine rahandusminister Aivar Sõerd on aga ekspert Loode-Eesti rannapuhkuse alal: “Sellel suvel olen ise olnudki vaid Eestis, enamasti Harjumaal, vaheldumisi Viimsis ja Kloogal. Klooga on kindlasti väga sobiv koht puhkuseks, Klooga rand on üks parimaid Eestis. Lemmik on veel ka Haapsalu, kus olen olnud igal aastal ning kavatsen minna ka tänavu.” Rannale lisaks soovitab Sõerd suviti külastada Tallinna Rahvusvahelist Orelifestivali.

Margit Trubetsky

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: