Avalehele Vali keel:

Artiklid

Prindi

Ideaalne suvi, et avastada kodumaad!

25.mai 2020

Meil kõigil on kusagil tagataskus nimekiri kohtadest, mida soovime külastada, kuid sageli eelistame kodumaistele paikadele midagi eksootilisemat ja kaugemat. Eesootav suvi pakub aga suurepärast võimalust avastada meie väikest Eestit, mis on täis tõeliselt põnevaid ning ennenägematuid paiku!



Üks selline maagiline koht on Pärnu maakonnas asuv Lavassaare. Pärnust 17 km loodes rabade keskel paiknev Lavassaare asula on koduks Eesti Muuseumraudteele ning looduskaunitele kohtadele. Lavassaare järv on madal rabajärv, mille juurde viib imekaunis matkatee, mida on hea läbida just jalgsi. Loodusmatk võib pakkuda gastronoomilisi elamusi, selleks puhuks tasub matkale piknikukorv kaasa võtta; kes harrastab kalapüüki, võib võtta õnge. Järv on täis head ja paremat, osavad kalamehed on saagiks saanud nii ahvenat, haugi, särge kui ka vingerjat.
 

Muuseumraudtee pakub ainulaadset võimalus avastada Eesti kitsarööpmelise raudtee pea saja-aastast ajalugu. Nostalgiahõngulise muuseumi kollektsiooni kuulub üle 80 ühiku erinevat veeremit, sealhulgas viis auruvedurit ning rida tehnilisi seadmeid. Enamusega neist saab ka tutvuda ning isegi käe külge panna. Peaaegu täies mahus on muuseumis esindatud Nõukogude aja veerem. Kõige uhkemaks eksponaadiks on muuseumi kollektsioonis Teise maailmasõja aegne Saksa väliraudtee auruvedur.
 

Muuseum on unikaalne just sel põhjusel, et pea kõiki eksponaate on võimalik käega katsuda, interaktiivsete eksponaatidega harjunud nooremate põlvkondade lemmik on töötav auruvedur, mis seisab 1924. aastal ehitatud depoos, mis on riiklik mälestis. Märkimist väärib ka Eesti Vabariigi aegne reisivagun aastast 1939. Samuti on avatud siseekspositsioon, kuhu kuuluvad huvitavad raudtee ajalooga seotud esemed.
 

Avasta tänavu põnevaid paiku kodumaal ning tutvu lähemalt Eesti ajalooga. Nagu öeldakse: „Kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta!“ Kuigi kitsarööpmeliste raudteede aeg Eestis on ümber saanud, väärivad need mäletamist. Vanemad põlvkonnad veel mäletavad, noorematele põlvkondadele on see teema aga võrdlemisi tundmatu. Selleks, et oluline osa ajaloost unustuse hõlma ei vajuks, ongi asutatud Eesti Muuseumraudtee, mis pakub põnevat ja interaktiivset võimalust ajalugu kogeda!
 

Muuseum on avatud alates juunist kuni augustini IGA PÄEV ning ootab külla kõiki huvilisi. Kui oled suundumas Pärnu kanti, siis põika kindlasti Lavassaarest läbi!

 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: