Avalehele Vali keel:

Artiklid

Prindi

Kui seinad oskaksid rääkida - Ammende Villa

03.veebruar 2016

Pärnu rahulikus rannarajoonis seisab üks uhke moega hoone nimega Ammende villa, millest on võimatu pilku peale heitmata mööduda. Veelgi enam, kuna väljast on see maja justkui loss, siis tahaks ju teada, mis peitub tema sees. Millest räägivad ja mida on näinud aastate jooksul selle maja seinad? Praegu tegutseb ajastuhõnguline hoone luksushotellina ning selle hingeelust teab nii mõndagi huvitavat rääkida hotelli juhataja Ene Tohv.



Miks on Ammende villa selline nagu ta täna on?
Oleviku mõistmiseks tuleb heita pilk minevikku, päris hoone sünni juurde. „Ammende villa sündis väikeses unises Pärnus, kus siiski toimus ka vilgas äritegevus. Üks olulistest kaupmeestest oli baltisaksa kaupmees Hermann Ammende,“ kirjeldab Ene. Hermannil olevat olnud mitu poega, kuid vaid üksainus tütar, kes armus laevakaptenisse. „Muidugi plaaniti abielluda, kuid Pärnus ei olnud uhke peo jaoks ühtki lossi ega suurejoonelist ballisaali. Seetõttu otsustas armastav isa tütre pulmapeo tarvis ise sobiva hoone rajada, mida hiljem saaks ka suvemajana kasutada,“ lisab Ene. Niisiis planeeriti uhke maja armastusega ja selles on üksjagu romantikat. „Hoonel on eriline torn, mis ehitati legendi järgi selleks, et tütar näeks, kuidas tema abikaasa laevaga merereisilt saabub,“ mainib juhataja.


Juugendstiilis villa valmis 1905. aastal ja oli tähelepanuväärne ehitis, kuna sellesse koondus kogu tolleaegne innovatsioon ja mood. „Hoone disain on üsnagi ebaharilik ja see on väljapaistev ka tänapäeval, sest on vähe niisuguseid ehitisi, millel nii vorm kui sisu on 100% ajastule vastav,“ kirjeldab Ene. Interjöör on taastatud täpselt nii nagu see 110 aastat tagasi ehitati – kõik värvitoonid, mustrid ja kasutatud materjalid on samasugused. „Ühtlasi on materjalid naturaalsed, mis loovad erilise atmosfääri, kuna õhk on puhtam ja tervislikum ning ruumides on mõnus viibida.


Maja, mis on täidetud helgete elamustega
Kogu villa peamaja, kärnerimaja ja hotellitoad on sisustatud ehtsa renoveeritud juugendmööbliga. „Inimene, kes meid külastab, elab mõnda aega justkui muuseumis, mis on üsna haruldane võimalus,“ ütleb Ene. Küsimusele, miks on kõike nii põhjalikult renoveeritud, vastab Ene, et see maja on lihtsalt niivõrd imekaunis ja sel on huvitav ajalugu. „Taastamisega soovisime siia tuua rõõmu, mis siin päris alguses oli, kui Hermann Ammende oma perega pidusid pidas ja suve veetis, kui kutsuti tähtsaid külalisi nii kodu- kui välismaalt ja söödi kalamarja, austreid ning joodi šampanjat,“ kirjeldab naine. „Siin elanud inimesed olid väga teadlikud, Pärnus liikus palju tuntud inimesi. Perekond Ammende mõjutas väga palju ka Eesti rahvusvahelist majandus- ja poliitilist elu,“ lisab ta.
Herman Ammende lahkus koos perega villast juba küll 20 aastat pärast selle ehitamist, kuid ka edaspidi jätkus sinna rõõmu ja lusti, sest maja kasutati suvekohvikuna, kasiinona, seal käidi tantsimas ja lõbutsemas. „Siin on tehtud telelavastusi ja muid vahvaid asju. Niisiis on hoone alati olnud pigem helgete elamuste paik ja mulle on alati meeldinud, et Ammende villa on särav, elav ning sel on oma koht ühiskonnas,“ räägib Ene.

 

Kuidas elab tänapäeva Ammende villa?
Ene kirjeldab põhjalikult ka seda, millest räägivad luksushotelli seinad nüüdisajal ja tõtt-öelda ei ole toimuv sugugi vähem väärikas kui sada aastat tagasi. „Praegu on siin 18 hotellituba – sviidid, juuniorsviidid ja luksustoad. Igal toal on oma aura ja oma iseäralik meeldiv lõhn,“ jutustab Ene. „Pakume restoraniõhtusööke ja suvel on meil terrassirestoran. Üks suur osa Ammende villast, mis on lumepalli moodi aina kasvanud, on kontserdid, teater, pulmad, peod ja kunstinäitused,“ lisab ta. Ene sõnul tunnevad külalised end oodatuna, nad saavad võimalikult palju ruumi ja privaatsust. „Aimame külaliste vajadusi ette. Nad tunnevad end vabalt ja mugavalt, aeg voolab aeglasemalt, igapäevamured kaovad – kõik, mida on hinge ja keha täiuslikuks puhkuseks vaja,“ arvab Ene.


Tähtsündmused enneolematu täpsusega
Luksuslikus hotellis korraldatakse ka tähtsündmusi, milleks on juubelisünnipäevad, pulmad, pulma-aastapäevad või näiteks lapse ristsed. „Ühesõnaga organiseerime üritusi, kus inimesed soovivad midagi väga ilusat ja sealjuures läheneme kliendile alati personaalselt,“ räägib Ene. Üritustel pakutakse täisteenust alates majutusest ja menüüst, kuni selleni, et muretsetakse õige disainiga lilleseaded, sobivad muusikud. „Kui soovite liblikad siia lendama, siis saate ka need,“ ütleb Ene lõbusalt. „Niivõrd täpseid ürituste korraldajaid Eestis väga palju ei ole,“ lisab ta.
Kogu kompleks on võimalik rentida täiesti privaatselt nii tööks (ärikohtumisteks) kui ka eraürituseks ja kogu maja ning aed saab olema külastajate päralt. Ülimat privaatsust ja turvalisust nõudvaid kohtumisi on Ammende villas kerge korraldada, sest personal on selleks vilunud. „Soovijatele saame korraldada näiteks ka jahiturismi,“ sõnab Ene.


Hinna ja kvaliteedi suhe on paigas
Ammende villa looja oli varakas mees ja tänapäeval on seda enamasti ka Ammende villa külalised. „Samas ei välista jõukad kliendid seda, et meile tulevad erinevaid üritusi pidama ka inimesed, kes peavad end tavaliseks keskmiseks kodanikuks,“ ütleb naine. Samuti ei ole restoraniroogade hinnad konkurentide omadest palju kallimad, kuid pakutakse äärmiselt väärtuslikku teenust ja teenindust. „Meil on väga hea hinna ja kvaliteedi suhe,“ kinnitab luksushotelli juhataja.


Tere tulemast Ammende villasse!

 

 

Kati Aasov

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: