Avalehele Vali keel:

Artiklid

Prindi

Puhkamisega kaasneb ka kohustus ja vastutus

13.juuli 2015

Puhkus toob kaasa vabaduse ja võimaluse viibida rohkem pargis, rannas, kontsertidel või lihtsalt linnatänavate kohvikutes. Kõiki neid paiku, kus ei ole ligipääsuõigust määratletud kitsale inimeste ringile, nimetatakse avalikuks kohaks ja seal käitumisele on kehtestatud omad reeglid.



Avalikus kohas tuleb käituda nõnda, et nii endal kui ka teistel oleks turvaline. Seetõttu tuleb alati mõelda, et kas teie kavandatud tegevus võib häirida või ohustada teisi inimesi. Nii on tugevama müra või valgusefektide kasutamine üldjuhul keelatud ajavahemikus 22–6, puhkepäevale eelneval ööl vahemikus 00–7.


Kuigi ilm võib suvel olla väga palav, võib teisi häirida ka avalikus kohas (pool)paljalt viibimine, seetõttu tasub enne särgi seljast heitmist kaaluda, kas teiega territooriumit jagavad inimesed seda käitumist pahaks ei pane. Küll aga võib rahulikult päikest võtta mere ääres ning päris paljalt olemist saab harrastada selleks ettenähtud ja tähistatud randades.


Alates 2015. aasta jaanuarikuust on keelatud avalikus kohas alkoholi tarbimine, v.a tänavakohvikus, baaris, restoranis või täiskasvanutele suunatud avalikul üritusel, millel on alkoholi müügiluba. Lubatud kohti võib olla rohkemgi, kuid kohalik omavalitsus peab need arusaadavalt märgistama.  


Mistahes vägivaldne käitumine on keelatud, samuti võib pahandusi tulla teiste solvamisest, hirmutamisest või ähvardamisest. Heatahtlik suhtumine nii inimestesse, loomadesse kui varasse on hea puhkuse veetmise eeldus.


Teiste inimeste peale mõtlemisel ärge unustage aga enda turvalisust. Jälgige, et teie väärtuslikumad asjad oleks suletud kotis ja kaasaskantavad viisil, mis teeks selle mööda jooksmisel/sõitmisel haaramise raskeks või võimatuks. Samuti tuleb olla ettevaatlik oma vara eksponeerimisel nii autos kui rannas, muidu võite pälvida nende isikute huvi, kelle tähelepanu te tegelikult ei soovi. Olge valvas ning sedasi vähendate pikanäpumehe võimalusi teie arvelt rikkamaks saada.


Juhul, kui plaanite minna telkima, siis tuleb tagada, et telk ja isiklikud asjad ei jääks teistele telkimiskohas viibivatele inimestele ette. Näiteks, kui soovite telkida kitsukesel rannaalal, kuid see teeb koha kasutamise võimatuks teistele päiksevõtjatele või jalutajatele, tuleb niisugusest kavatsusest loobuda. Magamine avalikus kohas ei ole keelatud, kuid sedagi vaid juhul, kui see ei sega teiste inimeste tegevusi ja toimetusi. Looduses viibides tuleb puhkusepaik hoida puhas ja korras.


Kui tunnete, et teie õigusi on seoses avaliku koha kasutamisega rikutud, siis võite sellest teada anda kas politseile või kohalikule omavalitsusele. Puhkuse mõnusaks nautimiseks käituge viisil, mis välistaks võimaluse pidada just teid avaliku korra rikkujaks.

 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: