Avalehele Vali keel:

Artiklid

Prindi

Värsked ja puhtad maitsed kodurestoranidest

29.juuli 2014
maasikane lõhe - MerMer

Viimastel aastatel populaarsust kogunud kodurestorane võib Tallinnast leida päris mitu. Elementaarsete tervisekaitsenõuete täitmisel ei ole harrastuskokal oma kodus söögikoha avamine raske ning tiheda asustusega linnakeskkonnas leiavad maitseelamuste jahil kliendid tee uudsetesse söögikohtadesse üsna ruttu.



Maal metsade-põldude vahel on kodurestorani pidamine veidike keerulisem. Omaniku jõupingutustest hoolimata võib juhtuda, et inimesed lihtsalt ei viitsi toidunaudingu järele kuhugi kaugele sõitma hakata ning kokk jääb maale oma kokakunstiga kahekesi. Ilmselt seetõttu leidubki terve Eesti peale vaid mõni üksik maakodurestoran.

 

Põhjarannikul Juminda poolsaarel Kolga-Aablas asuv MerMer avas külalistele uksed viis aastat tagasi, 2009. aasta juunis. Kõikidel tegutsemisaastatel ehk siis kokku viiel korral on pääsetud ka 50 parima Eesti restorani hulka. Restorani loojad Merrit ja Jaan Kiho toovad söögikoha loomise inspiratsiooniallikatena välja reisid Vahemeremaadesse ja Tenerifele. Paari sõnul on lõunamaine restoranikultuur ja sealne isiklik lähenemine neile väga omane ja hingelähedane: “Firenzes väikeses pererestoranis oli meie päralt terve suguvõsa vanaemast lapselapseni. Horvaatias aga nõustus personal vaid meie pärast kohvikut kauem lahti hoidma, et saaksime telekast Eurovisiooni eelvooru lõpuni vaadata. Enne lahkumist kostitati meid maja poolt veel klaasikese veiniga.” Merriti ja Jaani soov on, et külaline tunneks end nende kodurestoranis oodatult ja hästi.

 

Sööma tulijaile valmistatakse tavaliselt kolmekäiguline lõuna- või õhtusöök. Korraga võõrustab restoran ainult ühte seltskonda, koosnegu see siis kahest või kahekümnest inimesest. Kõik toidud valmivad eelneva kokkuleppe alusel vastavalt sööjate soovile ning kui on tahtmist, võib tulla kööki perenaise Merritiga koos toitu valmistama. MerMeri tooraine on pärit kohalikest metsadest-aedadest, juurviljad ning pardi- ja kanamunad ümbruskonna talunikelt. MerMer avatud igal aastaajal ja üllatuslikult on perenaise sõnul novembri teisest poolest jaanuari keskpaigani niisama kiire aeg kui suvelgi.

 

Ööbiku Gastronoomiatalu Raplamaal Kuimetsas avas oma pop-up restorani eelmise aasta suvel. Kohe esimesel tegutsemisaastal jõuti samuti 50 parima restorani hulka, mis pole ka mingi ime, sest Ööbiku köögis askeldab üks Eesti tippkokkadest, Ants Uustalu.

Esialgu vaid õues, talu vanas aidamajas tegutsenud restoran laienes ilmade jahenedes elumajja ning sügisel ja talvel võetaksegi külalisi vastu suures elutoas.

Ööbikul pakutakse sööjatele viiekäigulist menüüd, mille tooraine pärineb valdavalt ümberkaudsetelt põldudelt ja metsadest. Peremees Ants hindab enda sõnul kõrgelt kvaliteetset kohalikku toorainet ning puhtaid ja ausaid maitseid. Menüü uueneb söögikohas pidevalt ja sõltub eelkõige hetkel saadaolevatest aia- ja metsaandidest. Ehkki restoran pakub igal õhtul kõigile külalistele sama menüüd, lubab Uustalu, et kliendi soovil on võimalik toidu koostisosi varieerida. Mõne toiduaine talumatusest või taimetoidu eelistamisest palub restoraniperemees kindlasti eelnevalt teada anda.

 

Tasub meeles pidada, et kodurestoranidesse sööma minnes peaks oma tulekust vähemalt mõned päevad ette teatama. Võib küll juhtuda, et pererahvas leiab ette hoiatamata saabuvale gurmaanile midagi maitsvat hamba alla, kuid niisama hästi võib ootamatu külaline leida end päise päeva ajal lukus ukse tagant. Tegemist on ju ikkagi koduga.

 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: