Avalehele Vali keel:

Artiklid

Prindi

Tallinn meelitab eirpalgeliste ajaveetmisvõimalustega

16.mai 2014

Tallinna külastavate turistide jaoks on populaarseim vaba aja veetmise koht vanalinn oma kaunite tornide ja tänavate, kohvikute, restoranide ning suveniiri- ja Eesti käsitöö poekestega. Tallinna uhkuseks peetud vanalinn on justkui lugude raamat. Kaitsetornid, kus rüütlid kunagi linna kaitsnud, põnevad hoovid, legendid kummitustest ja endisaegsete kaupmeeste majadega ääristatud kitsad tänavad.



Tornidest ja Toompea vaateplatvormilt või linnamüürilt vaadates paistab pealinn põneva kohana, mis kutsub sisse astuma kümnetesse siin asuvatesse muuseumidesse ja kohvikutesse ning miks mitte ka osa võtma mitmetest põnevatest üritustest.
 

Laste lemmikuks on kindlasti Pikal tänaval asuv Kalevi martsipanimuuseum, kus tutvustatakse martsipani sünnilugu ning lastakse huvilistel martsipani maalimisel kätt proovida.

 

Omapärases Bastioni aias, Viru väravate vahetus läheduses asuvas hubases sisehoovis saab pehmetel nahkdiivanitel keset rohelust ja lilli nautida kontserte ja moeetendusi.

Ka veemõnud on Tallinna vanalinnas esindatud. Aia tänaval asuvad lähestikku Hotell Braavo, mis pakub kõrgematasemelisi sportimis- ja basseinimõnusid ning Kalev Spa, mis oma suure basseini ja erinevate liutorudega meelitab kogu perega aega veetma.
 

Kõikidel vanalinnas seiklejatel on Viru tänavalt võimalik laenutada Segway, mootoriga seisuratas, millega liikudes saab huvipakkuvad paigad läbida nii aega kui jalavaeva säästes ja kindlasti tavapärasest lõbusamalt.

Koht, kuhu võiks kindlasti sisse astuda, on Vene ja Müürivahe tänavat ühendav keskaegne Katariina käik. Sealsed kunstnike ja käsitööliste meistrikojad ja poekesed annavad aimu, kuidas keskaegsete käsitööliste eluolu välja nägi.
 

Õhtu veetmiseks on vanalinnas arvukalt restorane ning meelelhutusasutusi. Kui aga soovite ühendada hõrgutava õhtusöögi ja meelierutava show, olete oodatud Original Sokos Hotel Viru restorani Merineitsi. Kolmel õhtul nädalas  tervitab selles legendaarses restoranis külastajaid Show & Dinner, mil lavalt avaneb vaimustav etendus ning pidulauad pakuvad parimaid gurmee-elamusi. Alates sügisest laiendatakse õhtuseid üritusi viiele päevale nädalas.
 

Kui juba vanalinnas olla, tasub tõusta mööda treppe üles Toompeale. Sealt leiab Eesti Joogikultuuri Muuseumi ehk endise Luscher & Matiesen veinitehase.
Muuseum tutvustab Toompea veinitootmise ja muude jookide valmistamise ajalugu selle kõige ehedamal viisil ning toob vaatajani üle 100 aasta vanuse Luscher & Matiesen veinitehase ajaloo. Muuseumis saavad külalised tutvuda põnevate legendide, huvitavate eksponaatide ning Eesti viinamarjakasvatuse edusammudega. Loomulikult on  kohapeal võimalik Matieseni veine  degusteerida ja ka kaasa osta . Suvel on muuseumi kõrval avatud väliterass, kus saab mõnusalt veini nautida ning päikeseloojangut imetleda.
 

Otse Tallinna vanalinna külje alt leiab merega piirneva Kalamaja asumi, mis oli algselt kalurite elupaigaks. Juba keskajal oli siinsete elanike esmaseks kohustuseks linnarahvale värsket kala müüa. Tänase puitasumi arhitektuur pärineb peamiselt 20.
sajandi algusest. Viimasel aastakümnel on Kalamajast saanud hubane elurajoon: väikesed hubased puitmajad, hoovid täis kogukondlikku tegevust, mere lähedus, korrastatud pargid. Lisaks leiab Kalamajast Telliskivi loomelinnaku, kuhu on oma
pesitsuspaiga rajanud mitmed loomemajandusettevõtted. Linnaku poetänava kauplustest saab osta kunsti- ja disainitooteid, sisustuskaupu, rõivaid ja loodus (öko)tooteid. Lisaks ootavad külastajaid põneva kontseptsiooniga söögikohad ning mõnusallt

boheemlaslikud kohvikud. 2011. aastal rajatud Kultuurikilomeeter annab võimaluse jalutada Patarei vangla juurde ning sealt edasi Tallinna moodsaimasse, Euroopaski auhindu võitnud muuseumisse - Lennusadamasse.

Sealtsamast Lennusadama kai äärest võib astuda ligi sajandivanuse Norra purjeka Kajsamoor pardale. Laev on elav muuseum, mis kannab edasi legendaarse purjelaevade ajastu hõngu ja traditsioone. Soovi korral saab laeva punaste purjede all teha meresõidu koos maitsva meremeheeinega ja nautida Tallinna siluetti mere poolt vaadatuna.
 

Kesklinnast paarikümneminutilise jalutuskäigu kaugusel asuv Kadriorg on armastatud puhkepaik nii linlaste kui ka turistide hulgas. Kadrioru rajamist alustas 1718. aastal Vene tsaar Peeter I , kelle eestvedamisel loodi siia barokne lossi- ja  pargiansambel, millest sai tsaariperekonna suvekodu. Tänapäeval leiab tsaari rajatud lossidest Eesti Vabariigi presidendi lossi ning kunstimuuseumi. Suviti on Kadrioru pargis avatud idamaade filosoofiast lähtuv jaapani aed, mille kujundajaks on nii Jaapanis kui Euroopas tunnustatud aiadisainer Masao Sone.
 

Aktiivse puhkuse sõprade jaoks on Kadrioru Pargi kõrval 17 tenniseväljakut , mis on mõnusaimad kohti tennisemänguks. Lisaks 17. sajandist pärit pargile asuvad tenniseklubi kõrval lastemuuseum Miia-Milla-Manda, Kumu Kunstimuuseum ning
mitmed hubased kohvikud ja restoranid. Tennisekeskus pakub võimalust harjutada mängu professionaalse treeneri käe all. Keskuses on tennisevarustuse pood ja laenutus koos hubse kohviku ja saunaga.
 

Tallinna kesklinnast umbes 5 km kirde suunda jääv Pirita on saanud nime Birgitta Ordu Neitsi Maarja kloostri järgi. 20. sajandi algusest hakkas mere ääres asuvast Piritast kujunema väljasõidu- ja supelkoht. Tänagi on Pirita oma supelranna, männiparkide ja maalilise Pirita jõe ürgoruga üks eelistatumaid vaba aja veetmise kohti. 500-aastasest kloostrist on tänapäevaks järele jäänud varemed, mis on kujunenud armastatud kontserdipaigaks ning kus igal suvel leiab aset mujalgi maailmas tuntud klassikalise muusika suursündmus Birgitta festival.

Pirita Seikluspark kõrgete puude, liivase ranna ja 6 erineva kõrgseiklusrajaga on ideaalne paik kõigile seiklushimulistele külastajatele. Iga rada viib sind uutele kõrgustele, kust avanevad kaunid vaated Tallinna lahele. Seiklus sisaldab nii kõrguste vallutamist, võrkudesse hüppamist, erinevaid takistusi ja köite abil pikki liuge maa ja taeva vahel.
 

Neil, kes veidi rahulikumat meelelahutust otsivad, soovitame võtta ette tunniajase paadisõidu Pirita jõel. Vaiksel ja käänulisel jõel liueldes saab nautida vaateid Pirita kloostri 500-aastastele varemetele ning ümbritsevale rohelusele.
Pirita jõe ääres asub Tallinna Botaanikaaed, kus saab tutvuda nii kohaliku taimeriigi kaunimate pärlite, kui eksootilist päritolu puude, põõsaste ja lilledega.
 

Botaanikaaia vahetusse lähedusse jääb Tallinna teletorn, millest on hiljutise renoveerimise käigus saanud interaktiivne kogupere külastuspaik. Näiteks on teletorni külastajatel võimalik teha telestuudios oma väike uudistesaade, vaadata näitusi, einestada 170 meetri kõrgusel asuvas restoranis ning nautida kõrgustest hingematvad vaated Tallinna linnale ning selle ümbrusele. Tõelisele adrenaliinifännile pakutakse teletornis võimalust teha servakõndi, mis tähendab jalutuskäiku ligi 200 meetri kõrgusel ääristamata väliterrassil.
 

Seiklusi jätkub Tallinnas veelgi.

 

Kes soovib teada, mis tunne on lasta täpselt samadest relvadest nagu James Bond, peaks sammud seadma Kopli poolsaaare tipus asuvasse Taktikalise Laskmise Keskusesse. Kvaliteetse varustusega tipptasemel lasketiirus saad omal käel proovida
filmidest või ajaloost tuttavaid ehtsaid tulirelvi turvalises keskkonnas.
 

Õhupallilende korraldav firma Blue Sky Balloons pakub võimalust teha maagiline lend kuumaõhupalliga Tallinnas või mujal Eestimaal. Tunnipikkuse või soovi korral ka pikema õhulennu jooksul saab pilvepiirilt vaadata Eesti kaunemaid maastikke ja
kogeda pere, sõprade või koos suurema seltskonnaga midagi enneolematult lahedat.
 

Tallinna lõunaosas, rohelises Männiku asumis tegutseb Safarikeskus, mis korraldab korraga kuni 14 inimesele erinevaid retki ning matku ATV-del. Matkade käigus on võimalik tutvuda endiste sõjaväepolügonidega, tankodroomidega, karjääride ja
veekogudega, sõita mägistel krossiradadel ja nautida kaunist loodust.
 

Ratsutamishuvilised saavad põnevalt aega veeta Tallinna suurimas, kesklinnast vaid mõne kilomeetri kaugusel asuvas Veskimetsa ratsakeskuses, mis ootab rõõmuga oma oskusi proovima nii kogenud kui täiesti algajaid ratsutajaid. Oodatud on ka lapsed, kelle jaoks koolitatud treener valib välja sobiliku suuruse ja iseloomuga poni.

Kohe ratsakeskuse kõrval asub Tallinna loomaaed, mis samuti on ideaalne paik igas vanuses lastega aja veetmiseks.

Tallinna loomaaed on koduks ligi 8000le isendile erinevaist maailma paikadest. Suvekuudel on sealsamas avatud ka laste loomaaed, kus lapsed saavad lähemalt tutvust teha eesti koduloomade ja -lindudega, neid toita ja paitada.
 

Loomaaiast veidi edasi Tallinna läänepiiri poole jääb Rocca al Mare`s asuv Eesti Vabaõhumuuseum, mis tutvustab Eesti 18.-20. sajandi maa-arhitektuuri ja külamiljööd! Mõnusat ajaviitmist ja tera tarkust leiavad sealt igal aastaajal nii suured kui väiksed. Suvehooajal võtab küalisi vastu elav ajalugu muuseumi taludes, kus toimetab pererahvas koos koduloomadega. Kolu kõrts ja Lau pood aga näevad välja täpselt nii, nagu nende eelkäijad rohkem kui 100 aastat tagasi. Suvistel nädalavahetustel leiavad muuseumis aset rahvatantsuetendused ning käsitöölaupäevad, toidupühapäevad ja näitused.Samuti peetakse siin 23. juunil vana traditsiooni kohaselt üks uhke Jaanipidu.


Tallinnas puhkust veetes ei pea kindlasti vaid linna piiridesse jääma – Eesti vahemaad on väikesed ja nii saab vähese ajakuluga teha mitmeid põnevaid väljasõite.
 

Loodusearmastajatele mõeldes korraldab ettevõte Nature Tours Tallinnast päevapikkuseid bussireise Eesti ühte paremini säilinud ökosüsteemi - Matsalu rahvusparki. Siin avaneb võimalus näha piirkonna rändlinde, silmailu pakuvad rannaja puisniitude õitsvad taimed, muuhulgas ka orhideed. Hea ilma korral toimub paadisõit Matsalu lahele, tuulise ilma korral jõele. Reisil saab lisaks tutvuda piirkonna põnevate kultuuri- ja ajaloo-objektidega ning nautida piknik-lõunat kohalikus talus. Retke saab broneerida internetis ja seda peaks tegema nädal enne reisi.
 

Tallinna lahest leiab mitu peaaegu asustamata väikesaart, millest külastajale kõige paremini ligipääsetav on Aegna. Saar asub 14 km kaugusel Tallinna kesklinnast ning on maastikukaitseala, eesmärgiga kaitsta siinseid metsa- ja rannikukooslusi, samuti
haruldasi liike ning nende elupaiku. Saarel asuvad 20. saj. alguse militaarrajatised, hiiglaslikud rändrahnud, vana kalmistu, maagiline kivilabürint, erinevad matkarajad ning kaks telkimis- ja lõkkekohtadega supelranda.

Liinilaev sõidab Aegnale 16. maist – 12.oktoobrini ja väljub Tallinna Kalasadamast ning Aegna sadamast 2-3 korda päevas.

Tule ja avasta Tallinn!


 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: