Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

AHHAAs kohtuvad Põhjamaade planetaristid

04.september 2013
Foto: AHHAA Keskus

Teaduskeskus AHHAA korraldab 6.-8. septembrini 2013 Tartu AHHAAs Põhjamaade Planetaariumide Ühingu (NPA) konverentsi, kus jagatakse kogemusi astronoomia populariseerimise kohta ning räägitakse planetaariumide arengusuundadest tulevikus.



„Konverents on meile oluline seepärast, et siin saame tutvustada AHHAA unikaalset täissfäärilist planetaariumi selle ala asjatundjatele. Nende muljed ja soovitused aitavad kindlasti paremini kasutada meie käes olevaid võimalusi,“ ütles astronoom Jaak Jaaniste.

 

Norra ühe vanima planetaariumi juht Anne Bruvold räägib, milline on taevanähtuste omapära kõrgetel põhjalaiuskraadidel. Rootsi esineja Lars Broman tutvustab süsteemi „Warped Media“, mille abil saab luua kogu taeva projektsiooni suhteliselt odava kodutehnika abil.

 

Astronoom Jaak Jaaniste koos AHHAA planetarist Margus Aruga räägivad täissfäärilise planetaariumi töötamise võludest ja valudest. Vaatluse alla tuleb see, kuidas on kahe ja poole tegutsemisaasta jooksul suudetud AHHAA planetaariumis tööle rakendada uudne tehnika ja sfääriline ekraan.

 

Konverentsil saab ülevaate ka planetaariumitehnika uutest võimalutest. Pietro Luigi Rinaldi tutvustab Skypoint planetarium Solution digitaalse planetaariumi lahendusi ning AHHAA planetaariumi tehnoloogilise lahenduse väljatöötaja Alexander Adli ettevõttest Ohira Tech näitab optilise täheprojektori Megastari võimalusi etenduste läbiviimiseks.

 

Üheskoos jagatakse ka kogemusi, kuidas viia läbi harivaid ja haaravaid astronoomiateemalisi töötube. Külastatakse Tartu Tähetorni ning AHHAA ainulaadset täissfäärilist planetaariumi.

 

Põhjamaade Planetaariumide Ühing (Nordic Planetarium Association) ühendab endas Baltimaade ja Skandinaaviamaades töötavaid planetaariume ning nende töötajaid. Ühist konverentsi korraldatakse üle aasta ning AHHAAl oli viimati au seda kokkusaamist korraldada 10 aastat tagasi. NPA kuulub rahvusvahelisse planetaariumide ühingusse International Planetarium Society.

 

Konverentsi ajakava leiab siit.


 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: