Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Mööbliteemaline õpituba Suurgildi hoones

04.september 2013
Fotol: Maalingutega kaunistatud häll 18. sajandist on pärit Albu mõisast ja kuulus Juliane Eleanore Igelströmile. Konserveeritud Ennistuskojas Kanut. (Eesti Ajaloomuuseumi mööblikollektsioon K 2373).

Laupäeval, 14. septembril 2013 algusega kell 13.00 toimub Suurgildi hoones (Pikk 17, Tallinn) õpituba mööbli hoidmise ja korrastamise teemal. Õpituba viivad läbi ÜRGE MÄETAMM (Eesti Ajaloomuuseumi koguhoidja) ja MATI RAAL (restauraator ja õppejõud).



Peaaegu igas kodus või suvilas peitub mõni põnev mööbliese, mis pärineb esivanematelt, on ise valmistatud või vanakraamipoest ostetud. Kuidas neid armsaid esemeid tulevaste põlvede jaoks hoida ja kuidas teha vahet, kas antiigiäris müügil olev tool on vana või n.ö uusvana, sellest teemegi sedapuhku juttu.

 

Õpitoa esimeses pooles saab teada, millist tüüpi ja kui vanu mööbliesemeid leidub Eesti Ajaloomuuseumi mööblikogus. Koguhoidja Ürge Mäetamm annab ülevaate, kuidas muuseumis mööblit kollektsioneeritakse, mida seejuures silmas peetakse ning kuidas seda hoitakse. Näha saab ka mõnd põnevamat värskelt korrastatud mööblitükki. 

 

Töötoa teises pooles annab mööblirestauraator Mati Raal praktilisi juhiseid ajaloolise mööbli esmaseks hooldamiseks kodustes tingimustest. Räägime sellest, kuidas on võimalik pikaajaline kooselu vanamööbliga. Tutvume olulisemate kahjustustega, hooldusvahenditega ja lihtsamate teadmiste ning töövõtetega, mida tuleb mööbli hooldamisel silmas pidada. Soovitame osalejatel kaasa võtta fotosid oma kodusest „murelapsest“, mis annaksid esemest üldvaate ja detailsema pildi kahjustatud kohast. Pilte võib kaasa võtta ka mälupulgal. Palume piirduda ühe esemega, et jõuaksime anda kõigile soovijatele võimaluse infot saada. Mati Raali juhtimisel vaatame ringi ka Suurgildi hoones eksponeeritud mööbliesemete hulgas, et mõista paremini kultuuripärandi väärtust, mis igapäevaseltki meid ümbritseb.

 

Registreeri õpituppa siit.

 

Palume osalemiseks eelregistreeruda! Kohtade arv on piiratud!

 

Osalustasu 3 eurot.

 

Järgmine õpituba teemal „Numismaatika. Kas ja kuidas koguda münte?“ leiab aset 12. oktoobril kell 13.00. Õpituba viib läbi Eesti Ajaloomuuseumi teadur-kuraator ja numismaatik IVAR LEIMUS.

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: