Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Nädalavahetuse puhkuseidee - Palamusele ja Tartusse

22.august 2013
Ökohosteli "Looming" puhkenurk; Foto: www.hostellooming.ee

Seekord soovitame leida enne pika ja pimeda sügise algust mõned vabad päevad ja teha ring peale Jõgevamaa ja Tartu põnevamatele kohtadele.



Võta pere või sõbrad, sõida Jõgevamaale Palamusele ning sea end sisse Änkkülas Udu Talus. See armas järveäärne puhkekoht ootab külalisi nii telkimisplatsile kui ka kämpingumajadesse. Tänaseks on olemas 12 kämpingut, suur

peomaja, pesuruumid ja katusealused. Oma saunatamiskirge saab testida ekstreemses kilesaunas ning lapsi ootavad mängumaja ja kiiged.

 

Palamuselt leiab mitmeid vaatamisväärsusi: Tootsi-Teele koolimaja, kirik, klaasikoda, Oskar Lutsu sünnikoht, apteek. Üle järve asub pilkupüüdev Kuremaa lossihoone. Kassinurme mägedes, kus Kalevipoeg kord kõvasti tukkuma jäi, nii et sinna säng tekkis, on selge ilma korral näha Pandivere kõrgustikku. Läheduses asub nii noortele kui vanadele kindlasti huvi pakkuv Elistvere loomaparkKaugel ei ole ka Laiuse lossi varemed, kus nii suviti kui talviti erinevaid vahvaid üritusi peetakse. Põhjasõja ajal talvitus seal aga Rootsi kuningas Karl XII.

 

Saare ürdiaias saab teha mõnusa ja healõhnalise jalutuskäigu, Tabivere vaba aja keskuses aga tutvuda sinna paigutatud atraktsioonidega. Udu Talust üle põllu asub Mokko naabertalu hobustega.

 

Tartu asub Palamuselt vaid mõnekümne kilomeetri kaugusel. Kui tahad lisaks vaiksele järve ääres mõnulemisele teada saada, mida ülikoolilinnas uut on, võta see sõit kindlasti ette!

 

Palamuselt teele asudes tee peatus juba enne Tartut - Saadjärve ääres Äksis. Just seal asub mullu uksed avanud Jääaja keskus, mis annab interaktiivse ülevaate jääaegade tekkepõhjustest, Eesti looduse ja inimasustuse arenguloost ning on üks omanäolisemaid turismiobjekte Eestis.

 

Tartus jalutades põika tavapärasest turistimarsruudist kõrvale ja astu Riia mäe otsas sisse ühte põnevasse majja, mis kannab aadressi Kastani 38. Selles ”Noor Eesti Loomekeskuse” juugendstiilis hoones on endale pesa leidnud Trükimuuseum ja Paberimuuseum ning pööningukorrusel tegutseb ökohostel, mida võib julgelt uudistama minna ka siis, kui ööseks jääda ei plaani.

 

Trükimuuseumi uksed on enamasti hommikust õhtuni avatud ja kui sisse astudes selgub, et koha peal polegi kedagi - juhataja on näiteks parasjagu sööma või muid tähtsamaid asju ajama läinud - võib ikkagi vabalt edasi astuda ja omapead trükikunsti saladusi avstama asuda. Sajanditagune suur ja raske trükitehnika ning kümned erinevad trükimasinad on huvilistele nii vaatamiseks kui ka katsumiseks välja pandud. Kui jõuad majaperemehe ära oodata, võib juhtuda, et pääsed ajalooliste masinate taha põhjalikumalt toimetama ja lahkud muuseumist oma käega kujundatud ja valmis trükitud märkmiku või plakatiga.

 

Trükimuuseumist korrus kõrgemal asuvas paberimuuseumis ei pruugi samuti hingelistki olla, aga tegelikult vaadataksegi siin rohkem imelisi paberist kunstiteoseid, mitte inimesi.

 

Trepist veelgi üles minnes leiad hosteli "Looming", mille ukse ees trepikojas märkad kindlasti üht jalgratast. Istu julgelt selle selga ja asu väntama! Nagu võluväel muundub sinu kondiaur mõne sekundi pärast elektrienergiaks ja

paneb koridorilambi põlema. Hoiatuseks olgu öeldud, et pärast seda katset võib tekkida soov kohe ka kodused energiallikad üle vaadata ja ökoloogilisemate vastu välja vahetada.

 

99 % ökohosteli "Looming" sisustusest on lahendatud vanade asjade uuele elule äratamisega. Näiteks on tubade kardinateks kasutatud veski jahusõelumiskangast, nagideks võtmeid, vanu suuri kruvisid, pildi- ja peegli raamideks vana maja välisvoodri liiste. Hostel täidab majutusasutuse kõrvalt ka retromööbli showroomi ja muuseumi otstarvet. Kõige keskmeks on taaskasutus, minimaalne prügitootmine, vanade asjade väärtustamine, antiik- ja retrodisain ning loomingulisus ja käsitöö. Tundub ehk ootamatu, aga siin majas sorteerib iga külaline ise oma prügi.

 

Kui Kastani tänava majal õnnestus turgutada sinu leidlikku meelt, jätka samal lainel ja suundu AHHAA keskusesse, mis on parim koht mänguliselt ja läbi katsetuste ise teadusega tegeleda. Just praegu on keskuses avatud koguperenäitus “Ahhaa, räim tomatis!”, mis räägib Läänemeres leiduvast toidust ja selle saastatusest. Näitusel saad teada kuidas tehakse ketšupit (ning kui pikk ja mitmekesine see protsess tegelikult on), mis tunne on näha elu läbi räime silmade, kui palju peab rattaga väntama, et kulutada ära ühest burgerist saadud kilokalorid ning palju muud.

 

Kui oled Palamusele tagasi jõudnud, istu järve äärde maha, võtta kätte õng ja proovi kuidas kala näkkab. Võibolla õnnestub õhtusöögiks mõnus uhhaa keeta!


Ilusat nädalavahetust!


 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: