Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Narva linnuses avati näitus Lennart Meri filmirännakutest

25.juuni 2013

20. juunil avati Narva linnusetorni seitsmendal korrusel näitus "Veelinnurahvas. Lennart Meri filmirännakud 1969–1988", mis jutustab legendaarsete soome-ugri rahvaid tutvustavate dokumentaalfilmide sünniloo.



Lennart Meri, armastatud riigipea 1992–2001, oli ka kirjanik ja filmilooja, kelle missiooniks oli jutustada eesti ja ta hõimurahvaste iidset lugu, otsides vastust eeskätt just väikerahvaste igavestele küsimustele – kes me oleme, kust tuleme, kuhu läheme. Rohkem kui 30. aasta vältel – pea igal aastal, rändas Lennart Meri üksi või enda korraldatud ekspeditsioonidega tollase Nõukogude Liidu kõige raskemini ligipääsetavates piirkondades. Eriliselt paelusid teda väikerahvaste kogemused hoida oma kultuuri elus võõrkeelse koloniseerija kiuste.

 

Filmirännakutest aastail 1969–1988 sündisid linateosed hõimurahvastest: "Veelinnurahvas" (1970), "Linnutee tuuled" (1977), "Kaleva hääled" (1985), "Toorumi pojad" (1989) ja "Šamaan" (1977/1997) – küllap esimesed rahvusvaheliselt kaalukad dokumentaalfilmid soome-ugri rahvastest, mis annavad ülevaate iidsetest tavadest, rituaalidest, rahvaluulest, etnograafiast ning püstitavad põnevaid hüpoteese.

 

Filmide ainestiku talletamiseks tehti aastatel 1969–1988 soome-ugri rahvaste asualadele korduvalt ekspeditsioone, võttegrupi töös osales etnograafe, folkloriste, kunstnikke ja kirjanikke. Loomulikult käidi ka keelesugulaste juures Ungaris. Näitus "Veelinnurahvas. Lennart Meri filmirännakud 1969–1988" võtab omamoodi ekspeditsioonipäevikuna kokku filmiretkedel nähtu ja kogetu. Fotode, meenutuste ja Lennart Meri ülestähenduste kõrval saab näha ka võttegrupi liikmetega kaasas olnud ja kaasa tulnud esemeid.

 

Näitus on avatud kuni 16. septembrini 2013.

 

Näitus sündis Eesti Instituudi, MTÜ Fenno-Ugria Asutuse, Lennart Meri Euroopa Sihtasutuse ja Eesti Ajaloomuuseumi koostöös. Toetasid Kultuurkapital, Hasartmängumaksu Nõukogu ja EV Kultuuriministeerium.

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: