Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Juha Rantanen: lihtne on parim!

17.juuni 2013
Juha Rantanen / Foto: erakogu

Soomlasest tippkokk Juha Rantanen usub, et hõrgutav maitseelamus peitub lihtsas retseptis ning soovitab eestlastel grillimisest rahvuslik kaubamärk kujundada.



Grillihooaeg on alanud. Mida peaks enne grilllima hakkamist silmas pidama?


Grillimise juures on mõned põhireeglid, millest võiks hea lõpptulemuse nimel kinni pidada.

 

*Tee ise grillsüsi. Soovitav on kasutada lepa-, õuna- või kirsipuud, kuid mitte kunagi mändi ega kuuske, sest need tahmavad. Poest ostetud valmis süsi on minu arvates täiesti mõttetu ja sageli pole teada, millest see valmistatud on.

 

*Ära kasuta süütevedelikku. See haiseb ja jätab toidule paha maitse. Parem on kasutada näiteks toiduõli ja paberit. Vala õli väikeste kuivade puutükkide peale, lase 25 minutit imbuda ja süüta paberi abil.

 

*Grilli õigel temperatuuril. Valel kuumusel küpsev toit kuivab või kõrbeb ning ei kõlba süüa. Hea grillsüsi tekitab õige kuumuse aeglaselt. Kõige parem on õige temperatuur kindlaks teha siis, kui leegid on kustunud ja süte peal on juba rohkelt tuhka. Kui suudad 10 sekundi jooksul kätt sütest paarikümne sentimeetri kaugusel hoida, on aeg tuhk ära puhuda ja grillima hakata.

 

*Kuivata marinaadis seisnud liha enne grillimist. Tihtipeale on marinaadid õlipõhised ja lihalt sütele tilkuv marinaad tekitab leeke, mis tahmavad ja rikuvad toidu maitse.

 

*Tee ise marinaad. Kaupluste valmis marinaadid kipuvad olema maitsetud ja sinna on lisatud kemikaale. Need ei lase liha õigel aroomil ja maitsenüanssidel esile tulla.


Mida soovitad täiesti algajale grillijale?

 

Mida lihtsam retsept, seda kindlam on hõrgutav lõpptulemus! Päris algaja võiks alustada vorstidega – katsetada, mis erinevatel temperatuuridel juhtub ja jälgida küpsemisprotsessi.


Mis on Sinu enda lemmikretsept?

 

Lihtne on parim. Eestis armastatakse süüa sealiha, eriti sea kaelakarbonaadi ja selle valmistamiseks sobib hästi üks väidetavalt Gruusiast pärit retsept.

 

Võta 1 kg sea kaelakarbonaadi, 400 g sibulaid, 100 g küüslauku ja 30 g tüümiani.

 

Lõika karbonaad õhukesteks viiludeks, maitsesta soola ja pipraga, raputa üle purustatud küüslaugu ja tüümianiga, lao peale sibularõngad ning sinna peale omakorda karbonaadiviilud, uuesti sool ja pipar, küüslauk, tüümian ning sibularõngad, nii mitu kihti järjest. Pane kilekotti, tõsta külmkappi, aseta midagi raskuseks peale ja lase 36 tundi seista. Enne liha grillimist puhasta see maitsetaimedest ja grilli kuivalt. ?ra kasuta õli ega lisa mingeid maitseaineid. Sibulad ja küüslaugud voki kerges õlis.

 

Mida võiks grillida taimetoitlane?

 

Mida iganes. Juurviljad, taimed, seened. Salatitest sobib grillimiseks ainult endiivia ehk salatsigur. Juurviljad on hea lõigata õhukesteks viiludeks ja enne grillimist blanšeerida. Marinaadi võib teha õlipõhise, kuid mitte ainult. Näiteks võib juurviljaviile marineerida apelsini ja tšilliga maitsestatud naturaalses jogurtis ja seejärel koos jogurtikihiga grillile tõsta. Jogurt karamelliseerub mõnusalt tumedaks. Seda toitu võiks ehk nimetada tahmagrillitud juurviljadeks.


Kevadel, kohe kui ilmad soojaks lähevad, toovad eesti inimesed oma grilli kuuri alt välja ja veedavad terve suve aias liha ja vorstikesi küpsetades. Kui palju Sina sellist tegevust harrastad?

 

Mul on vedanud. Olgugi, et elame Tallinna kesklinnas, on meil maja juures fantastiline hoov, kus oma ufo-grilliga aegajalt liha, kala, juurvilja ja saia, näiteks focacciasid grillime.

 

Kas kokanduses võib täheldada mingisuguseid moevoole?

 

Kindlasti. Me võime trende ka ise kujundada. Eestit võib pidada grillimise tõotatud maaks. Ma arvan, et siin grillitakse aastas liha inimese kohta juba rohkem kui USAs. Eesti kokad ja BBQ meeskonnad on Euroopas tuntud ja neil on hästi läinud ka USA võistlustel. Tegemist on täiesti omaette kunstialaga. Eestlased võiksid grillimisest vabalt oma kaubamärgi kujundada ja sellega Euroopa vallutada. Kaubamärgi, milles oleksid ühendatud traditsioonilised puhtad eesti toiduained ja grillimeistrite osavus. Huvi on, põhjust on, miks mitte?

 

 

Margit Trubetsky

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: