Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Nädalavahetuse puhkuseidee - padi kaasa ja allveekinno!

11.aprill 2013
Võta madrats kinno kaasa; Foto: Tallinna Lennusadam

Sel reedel kutsume Sind Tallinna Lennusadamasse allveekinno! Allveekino on kevadhooaja filmiõhtute sari, kus linastuvad kvaliteetsed merendusega seotud mängufilmid. 



Allveekino on justkui kino mere põhjas, kus näidatakse põnevaid filme läbi terve hooaja. Et kinokülastus kõigile võimalikult mugav oleks, saab filmi nautida näiteks põrandal pikutades, kaasa võib võtta oma padja või lausa madratsi. Konservatiivsemaid filmihuvilisi ootavad loomulikult korralikud kinotoolid. Seansi ajal öötab ka kohvik MARU, pikemaid filme näidatakse koos vaheajaga.

 

Sel reedel, 12. aprillil on asjad Allveekinos väga salapärased. Salapära loovad Tom Stoppard ja Mick Jagger, kes on kirjutanud stsenaariumi ja produtseerinud põnevusfilmi "Enigma".  Et kinno tulles oleks juba meeleolu õige, siis kergitame veidi saladustelt katet.  

 

• Mida tähendab Enigma?
Enigma on 1928. aastal patenteeritud masin sõnumite šifreerimiseks. Enigmast kujunes üks legendaarsemaid masinaid II maailmasõja ning krüptograafia ajaloos. Enigmaga seonduv oli kuni 1970. aastateni suurima saladuskatte all. Kõige rohkem varjati fakti, et Enigma sõnumite dešifreerimine on reaalselt võimalik.

 

• Salajased koodid
Krüptograafia (kreeka keelest kryptòs - peidetud, gráphein - kirjutama) tähendab informatsiooni loetamatuks muutmist. Minevikus aitasid peidetud sõnumid tagada kommunikatsiooni salastatust. Info krüpteerimiseks ja koodimurdmiseks kasutatakse šifrit.
Nii näiteks saab kirjamärgid asendada tähtedega, numbritega või nende kombinatsioonidega. Sõna „kuu“ võib muuta näiteks koodiks „kk ol ol“ või „255“.

 

„Enigma“ on haarav põnevuslugu koodimurdjatest teises maailmasõjas. Briti koodimurdmiskeskus avastab, et Saksa allveelaevastik on muutnud oma Enigma koodi. Üliolulist koodi asub lahti murdma noor matemaatikageenius Tom Jericho (Dougray Scott). Noormehel tuleb lahendada aga veel üks mõistatus – tema armsam kaob salapäraselt kohe pärast seda, kui keskuses antakse spioonihäire.

 

Peaosades Dougray Scott ja Kate Winslet.

 

 

Režissöör: Michael Apted
Riik: Inglismaa
Aasta: 2001
Kestus: 1 h 59 min
Keel: inglise
Subtiitrid: inglise

 

Põnevat nädalavahetust!

 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: