Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Nädalavahetuse puhkuseidee - munadepühad Munamäel

27.märts 2013
Foto: Suure Munamäe vaatetorn

Võib vist enamvähem kindel olla, et sel nädalavahetusel peab suur osa eestimaalastest ülestõusmispühi - värvib kodus mune ja läheb ehk kirikussegi. Kõikvõimalike pühade puhul, mis meie päevil kipuvad sageli kommertslikeks ostupühadeks kujunema, on alati hea meelde tuletada, kuidas nende tähistamine vanasti käis.

 



Lihavõtted ehk munapühad ehk ülestõusmispühad, kiigepühad, kevadpühad on liikuvad pühad, mis algavad esimesel täiskuupühapäeval pärast kevadist pööripäeva. Päev tähistas Jeesuse Kristuse surnust ülestõusmist. Sellele järgnevad teine ja kolmas lihavõttepüha, mis lõpetasid paastuaja.


Kõige levinum lihavõttega seotud tava Euroopa maades ja ka Eestis on munade värvimine, kinkimine ja söömine. Sel päeval on olnud sajandite vältel palju vabas õhus pidutsemist ja ringiliikumist, nagu kogu vaiksel nädalal. 19. sajandil ja 20. sajandi alguses on meil noormehed käinud külapidi mune korjamas, samuti ristilapsed ristivanematelt neid saamas. Muutus toimus täisealiseks saamise, varem ka leeris käimise järel, sest sellest ajast alates pidid hoopis ristilapsed ristivanematele mune kinkima.


Lõuna-Eestis algas lihavõttest kiikumisaeg. Kiikumisel oli varem maagiline tähendus ja seetõttu ka kindel algus ja lõpp. Kuna algus sattus olulisele kriitilisele päevale, siis tähendas see ühtaegu tervise, elujõu ja õnne loomist endale ja karjale. Kiige püstitamine oli noormeeste ülesanne, 19. sajandil toodi selle tasuks kiigeseppadele kindaid ja vöid, kindlasti aga ka mune. Kiikumine oli erakordselt oluline noorte lõbustus, mille juurde kuulusid laulmine, mängud, jõukatsumine, tantsud.

 

Põhja- ja Kesk-Eestis tähistati lihavõtteid lauahüppamisega, mis oli noorte ja laste virtuoosne ettevõtmine. Kivile, kännule või postile asetatud laua kummaski otsas seisis hüppaja. Kui üks neist õhku hüppas, langes teine oma lauaotsaga vastu maad. Hüpata tuli nii täpselt, et õnnestus maanduda tagasi oma lauaotsale. Mänguna on lauahüppamist harrastatud tänini, mitte niipalju lihavõttepühadel kui suviti kiikumise asendajana. Sellegi tava siht oli algselt tervise ja õnne tagamine.

 

Lihavõteteks hangiti uued rõivad ja näidati neid teistelegi. (www.folklore.ee)

 

Kui munad värvitud ja koksitud ning uued riided hangitud, ongi võimalus viimaseid ka ilmarahvale näitama minna. Nimelt toimub pühapäeval, 31. märtsil Suurel Munamäel vaatetorni avapidu UMA MUNA, mis, nagu nimigi ütleb, on pühendatud just munadepühadele.

 

Kavas on:

 

Munaveeretamine
Pannkoogid
Meisterdamine
Nägude maalimine
Etteasted

 

Külla tulevad Jänes Jaak ja Jänku Juta, kellega koos saavad tegutseda ja lustida nii väikesed kui suured. Avatud on Tornikohvik, sündmuse ajal saab vaatetorni külastada tasuta!

 

Rõõmsaid pühi!

 

 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: