Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Eesti kaitsealused pargid said kaante vahele

13.detsember 2012
Foto: Keskkonnaministeerium

12. detsembril esitleti Keskkonnaministeeriumis kahte uut raamatut, mis käsitlevad Eesti parke. Teatmeteose “Eesti pargid” teine osa sisaldab põhjalikke ülevaateid kümne maakonna kaitsealuste parkide kohta ning artiklitekogumiku “Eesti parkide almanahh” kolmas väljaanne annab nii ajaloolisi teadmisi kui ka praktilisi nõuandeid parkide säilimiseks.



Keskkonnaministeeriumi ja Muinsuskaitseameti koostöös valminud trükised on suunatud kõikidele Eesti parkide omanikele ja valdajatele, spetsialistidele ja huvilistele. “Parkide puhul on lisaks kultuuriväärtustele tegemist ka väärtuslike looduskooslustega nii linnas kui maal. Eestis on palju ajaloolisi parke, millest suur osa on nii muinsus- kui looduskaitse all, sest hoidmist vajab nii sealne mitmekesine looduskeskkond kui ka arhitektuuri- ja ajalooväärtus,” kommenteeris Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna juhataja Taimo Aasma.

 

„Raamatu „Eesti pargid“  avaldamine on suurepärane näide kahe riigiasutuse tihedast koostööst ning raamatu koostamine on aidanud lähendada kahte valdkonda, looduskaitset ja muinsuskaitset, ühteks tervikuks – keskkonnakaitseks,“ lisas Muinsuskaitseameti peadirektor Kalev Uustalu.


Raamat “Eesti pargid” on kaheosaline teatmeteos, mis annab põhjalikke kirjeldusi üle 400 pargi kohta, mida võib pidada ka meie parkide paremikuks ning ühtlustab arusaamu kaht ametkonda ühendavast rohelisest pärandist. 2007. aastal ilmunud raamatu esimeses köites käsitleti Tallinna, Harjumaa, Hiiumaa, Ida-Virumaa, Jõgevamaa ja Järvamaa parke. Värskelt ilmunud teine köide sisaldab kõikide ülejäänud maakondade parkide kohta koondatud andmeid ja kirjeldusi. Iga pargi ajalugu, kujundust, hetkeolukorda ning taimestikku käsitletakse eraldi. Kirjeldused tuginevad varem avaldatud kirjalikele allikatele, arhiivimaterjalidele, koostamise käigus tehtud välitöödele ja taimestiku osas Tallinna Botaanikaaia andmetele ning on rikkalikult illustreeritud ajalooliste ja tänapäevaste plaanide ning fotodega. Raamatu 2. osa peakoostajad on Urve Sinijärv ja Piret Palm Keskkonnaministeeriumist, Silja Konsa Muinsuskaitseametist ja Olev Abner Tallinna Botaanikaaiast. Raamatu andis välja kirjastus Varrak. Raamatu koostamist toetasid SA Keskkonnainvesteeringute Keskus ja Eesti Kultuurkapital.

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: