Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Põnev astronoomialoeng ja PÖFFi eriprogramm Tartu tähetornis

15.november 2012

Tartu tähetornis toimub järgmisel nädalal mitmeid põnevaid üritusi, mis pakuvad avastamist nii astronoomiasõpradele kui filmihuvilistele.



Pimedate Ööde Filmifestivaliga seoses toimuvad temaatilised planetaariumietendused „Taevatähtedest ja kirjandusest filmis“. 19. ja 21. novembril kell 18-19 on kõigil võimalik mainitud planetaariumietendustel osa saada tähistaeva ilust, näha ning kuulda, kust on ulmekirjanikud oma lugudele tegevuspaiku leidnud ning millised tähtkujud ja tähed on ulmes kõige populaarsemad maaväliste tsivilisatsioonide elukohad. Temaatiline planetaariumietendus toimub ka 28. novembril kell 18-19. Sissepääs PÖFFi piletiga 1 euro ja ilma 2 eurot.

 

19. novembril on huvilised tähetorni aga oodatud juba varem, sest kell 16 algab selge ilma korral vaatlusõhtu, mille käigus on võimalik oma silmaga lähemalt näha Kuud ja Jupiteri. Samuti on plaanis vaatlus teisipäeval 20. novembril kell 19-21.

 

Järgmisesse nädalasse jääb ka põnev astronoomialoeng teemal „Dimensioonid“. Tartu Kõrgema Kunstikooli õppejõud Hillar Uudevald arutleb, kuidas me kasutame mõõtmeid maailma ning mitmesuguste keeruliste probleemide, näiteks universumi lahtimõtestamiseks. „Kui me igapäevaelus tajume kolme või siis aegruumi puhul nelja mõõdet, siis kuidas tajuda kuute, seitset või enamat mõõdet? Kuidas saada aru stringiteooriast, mis kasutab kõiksuse teooria kirjeldamiseks 11 mõõdet? Loengus püüan ma anda ülevaate dimensioonide kasutamisest ning tajumisest intuitiivselt, matemaatilisest aga ka läbi kunsti prisma“ selgitab Uudevald loengu sisu.

 

Vaatlusõhtu ja astronoomialoeng on huvilistele tasuta.

 

Lisainfo: http://www.facebook.com/tahetorn, http://www.ajaloomuuseum.ut.ee/tahetorn


 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: