Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Tartu Ülikooli ajaloo muuseum paneb välja üle 200 aasta vana portsigari

21.september 2012
G. Fr. Parrot. Foto: Tartu Linnamuuseum

Alates 22. septembris on võimalik Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi uue eseme vitriinis imetleda üle 200 aasta vanust hõbedast portsigarit, mille kinkis taasavatud Tartu Ülikooli esimesele rektorile Georg Friedrich Parrotile Vene keiser Aleksander I. Seda sündmust kinnitab portsigari kaane siseküljel asuv graveering, mis vitriinis külastajatelegi näha on.


 



Perekonnalegend räägib, et portsigar olevat libisenud G. Fr. Parroti taskust Põhja-Lätis asuvasse Burtnieki järve, kui ta seal koos oma poja Johann Jacob Friedrich Wilhelm Parrotiga uurimistööd tegi. Portsigari leidis G. Fr. Parroti lapselaps Wilhelmine Girgensohn (sündinud Parrot) alles aastaid hiljem järves ujudes. Portsigar oli seejärel Girgensohnide perekonna valduses, kuid käesoleva aasta 19. märtsil annetasid Parrotite järeltulijad Lars ja Björn Girgensoht portsigari Tartu Ülikoolile“ räägib TÜ ajaloo muuseumi näituste ja ürituste osakonna juhataja Terje Lõbu.

 

Sama annetusega jõudis TÜ ajaloo muuseumisse ka J.J.Fr. Parroti sõrmus, mida on võimalik ülikooli varakambris. Teadaolevalt oli J.J.Fr. Parrot koos oma teejuhtidega esimene inimene kuulsa Ararati mäe tipus ning mainitud sõrmuse keskmes on just sellelt mäelt toodud laavatükk ning külgedel kaks türkiisi.

 

Uue eseme vitriin „Tulnukas“ asub TÜ ajaloo muuseumi fuajees ning annab võimaluse tutvustada ka neid muuseumisse jõudvaid esemeid, mis ei pruugi kohe leida oma kohta näitusesaalis Eksponaate vahetatakse vitriinis 4 korda aastas.

 

Vitriini külastamine on tasuta.

 

Lisainfo: ajaloomuuseum.ut.ee
 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: