Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Soome-ugri hõimupäevad 15.-21. oktoobril

18.september 2012

Kaunis tava tutvustada oktoobrikuu kolmandal nädalal hõimurahvaid ja nende kultuure sai alguse juba 1931. aastal, kuid katkes nõukogude ajal. 1988. aastal traditsioon taaselustati ning 2011. aasta märtsis võeti Riigikogus üksmeelselt vastu otsus tähistada hõimupäeva oktoobrikuu kolmandal laupäeval riikliku tähtpäevana, mil heisatakse riigilipud.



Hõimupäevade aegu sugulasrahvastega kokku puutudes teadvustavad paljud eestlased tugevamini oma rahvuslikku omapära ja kuulumist soome-ugri rahvaste perre, see süvendab ka meie austust oma keele ja kultuuri vastu. Venemaa soome-ugri rahvastel aga süveneb Eestis käies ja neile osutatud tähelepanu nähes oma rahvuskultuuri väärtustamine.

 

Samas võimaldavad hõimupäevad mõelda end mingil määral suuremaks, laiendada kultuuri- ja keelepüramiidi alust, et me ei peaks enam nii suurel määral ümbritsevatelt suurrahvastelt üle võtma rahvuslikku identiteeti hävitavaid võõrmõjusid. Samuti arendavad hõimupäevad soome-ugri rahvaste koostööd, mis on võimaldanud paljudel soome-ugri rahvastel iseennast leida ja ellu jääda.

 

 

MTÜ Fenno-Ugria Asutus on alates 1991. aastast korraldanud oktoobrikuus terve nädala kestvaid hõimupäevi, kus laiemal üldsusel on võimalus osa saada soome-ugri rahvaste kultuurist. Hõimupäevade põhiüritusteks on suured pärimusmuusikakontserdid Tartus, Tallinnas ning viimastel aastatel ka Viljandis, kuid eri soome-ugri piirkondadest külla saabunud folklooriansamblid reisivad üle Eesti, esinedes koolides ja rahvamajades.

 

Jazzkaare Sügisjazzi sarjas toimub 20. oktoobril KUMUS Hõimujazz ning koostöös Uue Maailma Seltsiga leiab aset Soome-ugri õhtu. Kinos Artis toimuvad traditsioonilised soome-ugri teemalised filmipäevad, mis on suunatud eelkõige gümnaasiumiastmele. Nelja päeva vältel näidatakse mängufilme, mis paneksid noori arutlema väikerahvaste rahvustunde, ajalooliste katsumuste ja kultuurimuutustega seotud problemaatika üle. 

 

Vaata kõiki hõimupäeva üritusi ning ajakava siit

 

Allikas: Fenno-Ugria Asutus

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: