Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Täna algab X Matsalu rahvusvaheline loodusfilmide festival

12.september 2012

Matsalu loodusfilmide festival propageerib looduslähedast ja säästvat elulaadi ning põlisrahvaste sügavalt loodusega seotud traditsioonide austamist. Festival on pühendatud loodusele, looduse ja inimese suhetele.



Festival on nime saanud samas asuva Matsalu rahvuspargi järgi, mis on Euroopa üks suuremaid linnukaitsealasid. Traditsiooniks on kujunenud ka arvukad loodusfotonäitused ning kohtumised loodusfotograafidega.

Seekordne festival on üks eesti filmi 100. aastapäevale pühendatud üritustest. Festivalile on üles antud filme (256) 43 maailma riigist. Võistlusprogrammi on valitud 29 filmi, mis võistlevad kahes kategoorias: loodus ning inimene ja loodus. Filme hindab žürii koosseisus: Oliver Goetzl (Saksamaa), režissöör, möödunudaastane võitja, Uldis Cekulis (Läti), produtsent, Kaja Lotman, Viio Aitsam, Mati Kaal ja Peeter Brambat.


Festivali avaüritus algab 12. septembril kell 18 Lihula kultuurimaja suures saalis, linastused aga algavad juba hommikul kell 10 lastele suunatud Loodushariduse päeva programmiga. Loodushariduspäev õpilastele toimub ka 13. septembril Haapsalu kultuurikeskuses.

 

Festival avatakse ühe esimese eesti loodusfilmiga "Vilsandi linnuriik" (rež. V. Bartels-Parvel, 1937) koos elava saatemuusikaga. Sama filmiga alustati kümme aasta tagust festivali, tänaseks on film digitaalselt taastatud. Esimeseks linalepääsevaks võistlusfilmiks samal õhtul on jaapani film "Ookeani saladused – Aleuutide ime", mis on pühendatud ühele imelisele loodusnähtusele.


Festivali ajal toimuvad ka töötoad ja ümarlauakeskustelud. Peatähelepanu on sel korral pööratud loodushoiule, prügikäitlusele ja taaskasutusele – nendel teemadel on festivalil mitu põnevat filmi maailma eri maadest ja ka ümarlauakeskustelu laupäeval. Taas on avardunud maailm – esimest korda on festivalil esindatud Jordaania, Mongoolia ja Kõrgõzstani filmid.

 

Festivalifilme saab vaadata kahes saalis. Lihula kultuurimaja suures saalis linastub võistlusprogramm, Lihula kunstide maja saalis loodusfilmide infoprogramm. Võistlusprogrammi filmid tõlgitakse vaatajatele (peatelefonidesse) eesti keelde, ülejäänud filmid linastuvad originaal- või inglise keeles. Lisaks on festivalil, nagu ikka, ka videoraamatukogu, kus soovijad saavad festivalifilme iseseisvalt monitoridelt vaadata.


Reedel, 14. septembril korraldab filmimees Jaak Elling noortele tutvustava töötoa "Kino ajalugu esemetes", kus ta tutvustab enda Tõstamaale asutatud filmimuuseumi eksponaatide kaudu kinoajalugu.

 

Osa festivalist kulgeb Haapsalus. Tänavu linastuvad filmid Iloni imedemaa saalis.


Juba traditsiooniliselt on festivalil oma osa ka loodusfotograafial. Üles pannakse 7 loodusfotonäitust. 14. ja 15. septembril on fototöötoad ja muud fotoüritused Penijõe ja Lihula mõisas. Koos Lääne Eluga üllitatakse jälle festival ajaleht MAFF, mille kaheksal leheküljel tutvustatakse festivali, osavõtjaid ja filme.

 

Ümmarguse 10. festivali puhul antakse välja kogumik "Esimesest kümnendani", milles võetakse teksti ja fotodega kokku festivali senine ajalugu. Festivali auhinnatseremoonia toimub laupäeva, 15. septembri õhtul kell 18. See annab võimaluse demonstreerida pühapäeval, 16. septembril kõiki auhinnatud filme uuesti.


Programm ja lisainfo

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: