Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Nädalavahetuse puhkuseidee - metsa seenele!

05.september 2012

Sügis on vaikselt aga kindlalt oma jala ukse vahele poetanud ja kohe-kohe on käes september. Kui Sul koolialguse sagina kõrvalt päeva jagu aega üle jääb, siis kasuta seda targalt - mine seenele! Algamas on parim aeg seenekorjamiseks ning metsarahu- ja vaikus on äraproovitud ravim igasuguse stressi vastu.



Kuhu seenele minna

 

Seenele on mõistlik minna niisugusesse kohta, mida keegi seeneliste seltskonnast juba tunneb. Nii väldite eksimist ning sattumist keelatud või ohtlikesse kohtadesse, nagu näiteks sõjaväe harjutuspiirkonnad, aga ka sohu vajumist ja muid suuremaid või väiksemaid äpardusi.


Kui kogenud seenelist kusagilt kaasa võtta pole või on vastapandamatu kihk avastada uusi ja tundmatuid korjamiskohti, tuleb enne metsa minekut teha veidike uurimistööd. Abiks on RMK seenekohtade loend, kust leiab maakondade kaupa infot kogu Eesti parimatest metsaalustest. Samuti on RMK loonud nutitelefonidele rakenduse, mis aitab leida seene- ja marjakohad. Infot rakenduse kohta leiad siit.

 

Mida selga panna

 

Tugevad kummisäärikud on kõige paremad ja turvalisemad jalatsid, mis kaitsevad kõikide ebameeldivate üllatuste eest, pärinegu need siis elusast või elutust loodusest.

Teine põhireegel on peakate, pikad püksid ja randmeteni ulatuvad varrukad. Nii on puukidel, põdrakärbestel ja teistel ohtlikel metsaelukatel keerulisem Sinu kehal toitumisretke korraldada.


Mida kaasa võtta


Seeneraamat või seeni hästi tundev sõber.

Suur punutud korv, sest kilekotis seened purunevad ja soojenevad. Ämber hoiab küll purunemise eest, kuid ei lase seentele õhku ligi. Oleks hea, kui seenekorv oleks jagatud kaheks osaks – ühte lähevad kupatamist vajavad, teise muud seened.

Mugav, hästi pihku mahtuv väike nuga või spetsiaalne seenenuga, mille ühes otsas on pintsel seente metsaprahist puhastamiseks.

Riisikate korjajale kaasa veepudel ja salvrätid, et vahepeal käsi pesta. Männiriisikate kibeda piimmahlaga määrdunud kätega silmade või suu puudutamine on valus kogemus!


Ja seenekorjamise põhireegel -  korja ainult neid seeni, mille ohutuses tervisele oled kindel. Kõik vähegi kahtlased seened jäta metsa. Töötle seened kohe peale metsast tulekut või hoia külmas, sest suure osa nn seenemürgitustest põhjustavad üldsegi mitte mürgised seened, vaid kas riknenud või korralikult kuumtöötlemata seened.


Niisiis - kummik jalga, korv kätte, telefon taskusse ja metsa!


Seenerikast nädalavahetust!

 

 

Artiklis on kasutatud Maire Suitsu nõuandeid veebilehelt www.toidutare.ee

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: