Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Venemaa ajakirjanikud imetlesid Eesti puhtaid metsaaluseid

28.august 2012
Foto: alutaguse.com

“Ehkki puhkus looduses on populaarne nii Eestis kui ka Venemaal, ei anna tingimusi võrreldagi,” nentis ajalehele Põhjarannik Jelena Fomina, kes kuulub Ida-Virumaaga tutvuvate idanaabritest ajakirjanike gruppi.



11 Venemaa ajakirjanikku, kes alustasid 25. augustil oma tihedat reisipäeva Alutaguse puhke- ja spordikeskuses ning seikluspargis, vaatasid huviga, millised tingimused on loodud tervislikuks puhkuseks.

 

“Puhkus looduses on siin väga teistmoodi,” teatas infoportaali Respublika Karelija ajakirjanik Jelena Fomina. “Meil on nii, et kui sõidad mõne järve ääde, võtad kõigepealt reha ja prügikoti ning koristad laga nende järelt, kes seal enne sind puhkasid. Alles siis paned telgi püsti ja süütad lõkke.”

 

Fomina lisas, et taolisi tasuta ja korrastatud puhkealasid, nagu on Eestis RMK loonud, leidub Venemaal väga vähe. “Tasapisi hakatakse sellega tegelema. Näiteks Karjalas on mõned rahvuspargid, kuhu on tehtud parklad ja matkarajad, mida hoitakse ka korras, aga selliseid on väga vähe. Karjalas on palju kauneid kohti ja loodus on imeline, aga kahjuks reostatud. Kõikjal vedelev prügi ja korralagedus on väga kurb. Ükskõik, kus metsa lähed, vedeleb prügi. Siin on ikka väga puhas.”

 

Fominad saatnud fotograaf Julia Utõševa kinnitas, et Ida-Virumaal on küll ja küll, mida pildistada. “Esimesel reisipäeval avaldas meile muljet Kiviõli seiklusturismi keskus. Milline kasutus on leitud ühele jäätmemäele, lihtsalt imeline!”
Utõševa sõnul on programm väga tihe ja pidevalt tuli takus. “Kui enne reisi programmiga tutvusin, siis mõtlesin, et jumal küll, kuidas me kõike jõuame. Samas näeme asju, mis annavad meile Eestist ja konkreetselt sellest regioonist mingi ettekujutuse. Olen kolm aastat tagasi Narvas käinud, nüüd saan tutvust Eestiga süvendada.”
 

 

Ida-Virumaa turismikoordinaator Kadri Jalonen selgitas, et marsruuti koostades peeti silmas Ida-Viru piirkonna esikümnesse jäävaid objekte, mis on Eestis ainsad ja kõige tähelepanuväärsemad, näiteks veerohkeim jõgi, suurim järvestik, sügavaim allmaakaevandus, pikim rand, vanim tegutsev klooster ning kõrgeim tehismägi, juga ja pankrannik.
Kutsed reisil osaleda saadeti koos programmiga Peterburis asuvatele turismiväljaannetele. Osalemissoovist andsid veel märku Narva partnerlinna Petrozavodski ajakirjanikud, kellele seda ka võimaldati. Kõige tuntuma meediakanalina on pressireisil esindatud REN TV.

 

Eelmisel aastal ööbis Ida-Virumaal ligi 80 000 Vene turisti, samal ajal kui Soome turistide arv piirdus 20 000ga. “Just Venemaa turistides nähakse ka edaspidi kõige suuremat kasvuvõimalust,” märkis Jalonen. “Pressireis on väga hea võimalus näidata Ida-Virumaad ajakirjanikele just nii, nagu meie seda näeme seda ja näidata tahame. Kohtadest ja tegevustest valisime sellised, mis võiksid pakkuda Venemaa turistidele huvi. Loodame, et pressireisi tulemusena ilmunud artiklid ja telesaated on piirkonnale hea reklaam.”

 

Pressireis läheb maksma 6000 eurot, seda rahastavad Ida-Viru turismiklastri partnerid ja Euroopa Liidu regionaalarengu fond. Pressireisi korraldas Ida-Viru turismiklaster, eestvedajateks olid Narva linn ja Narva-Jõesuu sanatoorium.

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: