Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Politsei soovitab isikut tõendava dokumendi vargusest kiirelt teada anda

16.august 2012
Foto: http://www.thief.org.uk/

Suvel, mil reisimist ja ringi liikumist rohkem, on suurem risk kaotada oma pass või ID kaart. Keegi meist pole kaitstud ka dokumendi varguste eest. Politsei tuletab meelde, et ID-kaardi ja passi vargusest või kadumisest tuleks koheselt politseile teada anda, et dokument kehtetuks kuulutada. Vastasel juhul võidakse dokumenti ära kasutada õigusrikkumisel. 



Põhja prefektuuri majanduskuritegude talituse juhi Roger Kummi sõnul on käesoleval aastal sagenenud juhtumid, kus erinevatest ettevõtetest ostetakse järelmaksuga kaupa või sõlmitakse muid lepinguid dokumendiga, mis on tegelikul omanikul kaduma läinud või temalt varastatud.

 

Kummi sõnul pöörduvad inimesed tihti politseisse, kui neile saabub postkasti kiri rahanõudega, kuigi nad ei ole väidetavalt ise midagi ostnud. „Kui inimene ei ole isikut tõendava dokumendi varguse või kaotuse korral seda palunud kehtetuks kuulutada, on väga keeruline hiljem tõestada, et tema dokumendiga on järelmaksu lepingu sõlminud keegi teine. Seepärast soovitame ID-kaardist või passist ilma jäämise korral teavitada esimesel võimalusel sellest politseid, et vältida ohtu, et võõrad isikud teie nimel lepingulisi kohustusi saavad võtta.“


Samas peaksid ka kaupmehed paremini veenduma, et neile esitatud dokument on ikka selle esitaja oma. Vajadusel saab dokumendi kehtivust kontrollida Politsei- ja piirivalveameti veebis aadressil http://www.politsei.ee/et/teenused/e-paringud/dokumendi-kehtivuse-kontroll/. 

 

Varastatud või kadunud ID-kaardi ning passi kehtetuks tunnistamiseks tuleks inimesel tulla kas lähimasse polistejaoskonda või kodakondsus- ja migratsioonibüroo teenindussaali. ID-kaardi digitaalsete sertifikaatide sulgemiseks tuleks helistada Sertifitseerimiskeskuse ID-kaardi abiliini numbrile 1777 või  677 3377.


Viimase 7 kuuga on Põhja prefektuur saanud 59 avaldust juhtumi kohta, kus lepingu sõlmimiseks on kasutatud võõrast dokumenti. 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: