Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Nädalavehetuse puhkuseidee - mine metsa!

09.august 2012
Ojaäärse loodusmaja. Foto: RMK

Suvist vabadust pole enam palju alles jäänud ning enne töö- ja stressirohket perioodi ei ole midagi paremat, kui üks mõnus ajaloohõnguline metsapuhkus. 



Eesti on maailma metsarikkamaid riike – ligi pool meie maismaast on kaetud metsaga, millest 40% kuulub riigile ehk siis meile kõigile. Riigimetsa eest hoolitseb Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK), kes on üle Eesti rajanud ligi paarkümmend mugavat metsa- ja loodusmaja, mida kõik võivad teatud tasu eest kasutada.

 

Meie valisime seekord nädalalõpupuhkuseks Ojaäärse loodusmaja, mis asub Lääne-Virumaal Lahemaa rahvuspargis, kaunis männimetsas Võsu jõe kaldal.


Anna oma tulekust Ojaäärsele teada telefonil 676 7532 või aadressil puhkus@rmk.ee ja asu teele!

 

Tallinna poolt sõites keera Viitnal, Tln-Narva mnt 73. kilomeetril, Võsu suunas. Edasi liigu 6,5 km mööda Viitna-Võsu mnt Palmse külani, kust pööra paremale Sagadi suunas (viit "Sagadi 6 km"). Sõida 1 km mööda Palmse-Sagadi teed, kuni viit näitab Ojaäärse loodusmaja.


Maja on ehitatud 1855. aastal talumajaks. Tegemist oli täistalu ehk nn. kuuepäeva taluga. Talupojad maksid mõisnikule loonusrenti, mida tasuti talu toodangus ja teotööga. Teotöö aastaringi tutvustab Ojaäärse maja saali ekspositsioon. Loodusmaja II korrusel on võimalik näha 2010. aastal toimunud fotovõistlusel "Pildistame Lahemaad" hinnatud töid.

 

Ojaäärse maja mahutab kuni 30 inimest, aga loomulikult oled oodatud ka väiksema seltskonnaga.  Maja juurest saab alguse 3,5 km pikkune õpperada, mis teeb ringi Kuresoo oja ja Pikapõllu oja vahelistes metsades. Rajal näed palju pärandkultuuri objekte – piirikive, vanu metsasihte, verstakive jne. Tutvuda saad lindude, loomade ja ravimtaimede kohta käivate rahvapärimustega.


Kui matkarada läbitud ja metsas natuke igav hakkab, siis tea, et Lääne-Virumaa on üks tihedamini mõisatega asustatud piirkondi Eestis ning Sinu ümbrus põhimõtteliselt kubiseb erinevatest ajaloolistest vaatamisväärsustest. Mine vaata kindlasti 18. sajandist pärinevat Sagadi mõisa, kõige terviklikumalt restaureeritud Eesti mõisa Palmses ning Vihula mõisa, mis kõik asuvad vaid mõne kilomeetri raadiuses.

 

Vähem kui 10 km kaugusele Ojaäärselt jääb Võsu, nii et kui soovid, saad endale korraldada mõnusa koosluse metsa- ja rannapuhkusest!


Ojaäärse maja kohta vaata täpsemalt siit

 

Loe ka meie artikleid, millest leiad kindlasti häis näpunäiteid looduses liikumiseks.


Looduslikku nädalavehetust!

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: