Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

MKM: Eesti siseturismis jätkusid 2011. aastal positiivsed arengud

01.august 2012

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi eelmise aasta turismisekstori ülevaatest selgub, et Eesti siseturism kasvab.



Majandusolukorra paranemine tõi kaasa elanike kulutuste suurenemise, kasvasid ka väljaminekud majutusteenustele.  Sarnaselt eelnevale aastale kasvas majutuskohtades ööbinud siseturistide arv ligi kümnendiku võrra, ööbimiste arv suurenes veidi kiiremini. Taastusravikeskustes kasvas Eesti elanike nõudlus umbes 5% võrreldes 2010. aastaga.

 

Ööbimiste arv suurenes kõigis Eesti piirkondades, vaid mõnes maakonnas oli majutatuid mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal. Nõudluse kasvust suurema osa said endale Tallinna, Tartu ja Pärnu majutuskohad.
Kõige rohkem suurenes tööreisil käinute majutamine, ka puhkuse eesmärgil majutatute arv suurenes ligi kümnendiku võrra. Lisaks viibisid puhkusereisijad majutuskohas veidi pikemalt kui aasta varem.

 

Suviste sisereiside uuringu kohaselt tegi vaba aja reisi Eestis 63% Eesti 15-74-aastastest elanikest, mis oli vähem kui eelmise, kahe aasta taguse uuringu järgi. Teisalt kasvas reisimise aktiivsus, reisil käinud tegid rohkem reise ning seetõttu kasvas ka reiside arv kokku. Kümnendiku võrra suurenes 2009. aastaga võrreldes ühepäevaste reiside arv, ööbimisega reiside arvu kasv oli tagasihoidlik. Rohkem reisivad eestlased, nooremad ning kõrgema sissetulekuga inimesed.

 

Valdavalt ööbiti sugulaste või tuttavate juures (üle 60% juhtudest), ka teised tasuta majutusvõimalused leidsid suhteliselt palju kasutust (telgis, oma suvilas või maakodus). Tasulist majutust kasutati vaid 16%  reisidest (13% ööbimistest). Jätkuvalt oli põhiliseks eesmärgiks ööbimisega reisil sugulaste või tuttavate külastamine (pooltel juhtudel), järgnesid rannas puhkamine ning ajaloo või kulutuuriga seotud vaatamisväärsustega tutvumine.

 

2012. aasta esimeses pooles on seoses majandusolukorra ja tööturu situatsiooni paranemisega oodata nõudluse kasvu ka siseturismis. Samas aasta teise poole osas sõltub palju sellest, kas ja mil määral käib Eesti sammu ülejäänud Euroopaga, kus eeldatakse majandusseisu halvenemist. Eestit toetavad küll tihedamad sidemed paremas olukorras olevate riikidega (Skandinaavia, Saksamaa, Balti riigid), kuid üldise majandusaktiivsuse languse korral võib karta selle ülekandumist ka Eestisse.

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: