Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Nädalavahetuse puhkuseidee - rända ajas ja pidutse koos presidendiga!

26.juuli 2012
Prandi külarahvas Foto: kylad.ee

Sel nädalavahetusel soovitame Sul ringi vaadata Järvamaal ja Paides. 



Vali omale nädalavahetuseks sobiv sõiduvahend - auto, jalgratas või liinibuss, ning tule Eestimaa südamesse!

 

Laupäeval, 28. juulil ootab Sind Tallinn-Tartu mnt 100. kilomeetril Avatud Külaväravate raames Prandi küla, mis on pärjatud 2011. a Aasta Küla tiitliga.


Kogu päev on pühendatud külaelu ja kohalike inimeste tegevuse tutvustamisele.

Külapäeval saab osa võtta välikamina ja suitsuahju ehitamise töötubadest ning õppida või ja seebi valmistamist. Seiklushimulistele toimub parvesõiduvõistlus, saab lasta märki ning seigelda taktikarajal.
Kellel kõht tühi, saab grillida või külastada Parkali lokaali. Avatud on külaloomaaed.

 

Õhtu lõpeb oksjoni ja külasimmaniga ning külla on lubanud tulla ka president Toomas Hendrik Ilves.

 

 

Kui külaelu ja -tegemised sulle laupäeval selgeks saavad,  tutvu linnaeluga, ning veeda üks ilus pühapäev  Eesti ühes vanimas linnas Paides, mis jääb Prandist 10 km Tallinna poole.  


1291. aastal linnaõigused saanud Paide vaieldamatult väärikaim vaatamisväärsus on vallitorn ning seal asuv Ajakeskus Wittenstein koos ajaloolises hiilguses laiuva vallimäega, kus jalutades avaneb imeline vaade all-linnale.

 

Ajakeskuses rännates saad  ajamasina rolli täitva lifti abil ülevaate Eesti ajaloost, alustades maa-alusest muinasajast, liikudes läbi orduaja, kuningate aja, tsaariaja, Eesti aja, okupatsioonide aja ning lõpetades kahel kõrgemal korrusel eksponeeritud taasiseseisvumise ning euroajaga.

Wittensteinis võib seigelda iseseisvalt, kasutades abimaterjalina ajakeskuse legendi, kus on kirjas meeldejääva ajaretke juhised. Muuhulgas saab teada, mis oli muinasajal eestlaste Nokia ja kuidas Eesti esimest korda Euroopasse arvati ning palju muudki. Lisaks saab tutvuda täies varustuses eesti viikingiga ja tema kauni emandaga, aidata sepal rauda taguda, šamaani tantsu ja joiu abil välja kutsuda välgunoolt ja süüdata urituld ning ka endale väge paluda, et järgnev teekond kulgeks edukalt.

 

Linnaelu süda on Paide keskväljak, mis koos vanalinna ajaloolise tänavavõrgustiku, Paide Raekoja ning Püha Risti kirikuga on ainulaadseimaid eksemplare Eestis.

 

Paide tänavapilti ning vallimäge ilmestavad veel 94 tänapäevast paeskulptuuri, mis on valminud iga kahe aasta tagant peetavatel Rahvusvahelistel Paide Paepäevadel.

 

Paides asub ka Järvamaa Muuseum, mis annab huvitava ülevaate kogu maakonna ajaloost.


Kui ringivaatamine ära väsitab ja kõht tühjaks läheb, soovitame pidada ühe mõnusa pikniku kauni väikese tehisjärve ääres, kuhu on einestamiseks rajatud spetsiaalne kohake koos lõkkeplatsiga. Järve ääres on olemas mänguplats ning supluskoht. Peale piknikku tee  jalutuskäik mööda järvekallast ning naudi vesirooside ilu!

 

Kui soovid veel teavet Järvamaa vaatamisväärsuste kohta ning otsid majutus- ja toitlustuskohti, vaata siia.


Ilusat nädalavahetust!

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: