Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Merepäevad toovad Kuressaarde mereröövlid, päikese, kuu ja palju muud

23.juuli 2012
Foto: www.merepaevad.ee

3.-4. augustil Raiekivi säärel toimuv suve suurüritus kutsub kõiki mere- ja Saaremaa sõpru ankrusse jääma ja mitmekihilisest mereprogrammist osa saama. 



Kuressaare merepäevad toimuvad juba 16. korda ja on nende aastate jooksul saanud kohalike elanike ja Saaremaa külaliste jaoks suve lahutamatuks osaks. Traditsiooni mõõtu võtab ka merepäevade eel algav Saaremaa merenädal, mis toimub juba kolmandat korda. 26. juulist 4. augustini toimuvad paljudes sadamates üle Saaremaa kontserdid, suvelavastused, õpitoad jpm. (www.merepaevad.ee).

 

„Seekordsed merepäevad on pühendatud eelkõige merelistele maastikele ja laevaehitusele. Saaremaa merenädalal räägitakse ka saarlastest kui suurtest ookeanisõitjatest ja maailmaränduritest," sõnastab merepäevade produtsent Reet Truuväärt ürituse märgusõnad, tundes heameelt, et merega seotud teemasid ikka jätkub. „Igal korral tahame merepäevadel inimestele midagi uut pakkuda ja üht-teist on ka tänavu tulekul." Sel aastal peab merepäevadel ettevaatlik olema, sest ringi liiguvad peaaegu, et päris ehtsad mereröövlid. Lätlaste ajaloolise purjelaeva Libava pardal tuleb Kuressaarde poola ajalooklubi, mille liikmed kehastavad mõlemal päeval mereröövleid ja inglise sõdureid 18. sajandi lõpust.


Ainulaadne Hoppet

 

Merepäevadele annab reedel, 3. augustil kell 10 avalöögi eesti väikelaevaehituse visiooniseminar „Investeeringud Saaremaa väikelaevaehitusse" Spa Hotel Meri I korruse saalis. Välisinvesteeringute kaasamise, investoriprofiili ja Eesti merenduspoliitika analüüsi kõrval tuleb juttu ka Saare maakonna ja Kuressaare arenguvisioonidest ja nende seotusest väikelaevaehitusega.

Merepäevade alal käib samal ajal vilgas tegevus ja kell 14 ootavad kõiki külastajaid käsitöö-, haakriku- ja lasteala. Selleks ajaks on ka laevad jahisadamasse rivistunud. „Meile on oodata palju laevu, uue laevana väisab Kuressaaret Hoppet," räägib Reet Truuväärt. 20-meetrine Hoppet ehitati 1925.-1927. aastal Noarootsis Spithamis ja on ainus enne Teist maailmasõda ehitatud sõidukõlbulik kaljas Eestis.

Merepäevadele tuleb väikelaevaehitajaid üle Eesti, Tartu- ja Jõgevamaaltki. „Tahame tänavu tööle seada sellise laevaehitusplatsi, kus viiakse läbi ka erinevaid laevahooldustöid, näiteks tõrvamist. Folkloorialale saab koondada teisigi rannarahva tegevusi ja selles osas aitab meid palju Rannarahva Muuseum." Paljude huvitavate tegevuste hulgast toob ta esile kunstiprojekti „Logiraamatud erinevatest materjalidest". Logiraamatud valmivad merepäevade ajal ja 4. augustil pannakse valminud tööd kõigile vaatamiseks välja.


Merepäevad lauldakse avatuks

 

Merepäevad avatakse kell 19 Eesti Rahvusooperi solisti Väino Puura, Estonia Brassi ja Tallinna Ülikooli meeskoori eestvõttel. Seejärel astub üles folkloorigrupp KVONN Fääri saartelt ühes Kristian Blakiga, kes teeb jazzisugemetega fääri muusikat. Lisaks muusikagurmaanidele saavad häid elamusi ka toidunautlejad, sest kell 20.30 algavas programmis „Põhjala toidu revolutsioon" valmistab Dimitri Demjanov koos Kristian Blakiga erinevaid kalatoite.


Noored talendid ja vanad kalad

 

Rannahoones on sisse seatud jazzikohvik Jazz del Mar Cafe ja kell 20 astub rahva ette Viljandi tudengibänd The 251s. Selle hea koosluse näol on tegu Viljandi Kultuuriakadeemia tudengitest kokku pandud kvintetiga, mille keskseks stiiliks on bebop. Oma sõnul viljelevad nad nii traditsioonilist kui ka vähe moodsamat jazzmuusikat. „Oleme püüdnud jazzilavale leida võimalikult laiahaardelisi esinejaid," räägib Reet Truuväärt, julgustades sealjuures ka neid muusikasõpru kontserdile tulema, kes jazzi muidu nišimuusikaks peavad. Kell 21 alustab sealsamas jazziprogramm FaroeEesti, mille raames astuvad üles eesti jazzmuusikud ja Kristian Blak.


Kell 22 algab Raiekivi sääre suures telgis peoõhtu, mida korraldajad nimetavad noorte talentide ja vanade kalade showks. Soojendusesinejana astub üles SÜG-i bänd The Natives, mis kuulutati maikuus noortebändide festivalil Saaremaa parimaks. Raskekahurvägi tuleb ühes Tanel Padari & The Sun'iga, kes hoolitsevad selle eest, et Raiekivi säärel loojub reedeõhtune päike mitmeid tunde tavapärasest hiljem. Neile annab vahepaladega puhkust DJ Hannes Kalamäe.

 

Meremälukat veab Urmas Vaino


Laupäeval, 4. augustil algusega kell 13 ootab aktiivset osavõttu ja kaasaelamist merepäevade viktoriin Meremälukas. Raiekivi sääre suures telgis avaneb suurepärane võimalus merelist meelt teritada ja ajugümnastikaga tegeleda. „Mälumäng on Eestis tõusuteel ja seda näitas ka eelmise aastal Kuressaare merepäevadel korraldatud „Meremälukas", kus osales üksteist võistkonda," rõõmustab Reet Truuväärt, lisades, et see oli esimese korra kohta päris hea tulemus. Eelmise „Meremäluka" võitjaks osutus Eesti Tuletorniseltsi neljaliikmeline võistkond, keda autasustati Jaan Vali väärtuslike raamatutega "Eesti tuletornid".

 

Sel korral keskendub mereline mälumäng ennekõike Eestimaalt võrsunud maadeavastajate ja ookeanisõitjatega seotud teemadele, aga on ka muid merd ja mereelu puudutavaid küsimusi. Lõbusa mälumängu ülesanded ja küsimused koostavad Saare Maakonna Keskraamatukogu ja Saaremaa Merekultuuri Selts. Oodatud on erinevad sõpruskonnad, perekonnad, mees- ja naiskonnad, laevapered, suguvõsade võistkonnad, firmade esindused, ühesõnaga - kõik huvilised. Kes avalikult võistelda ei soovi, võib ju lihtsalt pealtvaatajana omi teadmisi kontrollida ja kaasa mängida. Maksimaalselt saab tiimis olla neli liiget, kuid tulla võib ka üksi, kahe- või kolmekesi. Oma võistkonna saab "Meremälukale" registreerida e-postil maire.rauk@kuressaare.ee. Eelregistreerimine on soovitav, kuid võistkonna võib välja panna ka kohapeal.


Mälumängu aitab läbi viia Kuressaare merepäevade päevajuht Urmas Vaino ja parimaid vastajaid ootavad Saare Maakonna Keskraamatukogu ja ajalehe Postimees auhinnad! Üritust korraldab Saare Maakonna Keskraamatukogu.

 

Tarkust, muusikat ja sporti


Laupäeval algusega kell 12 toimub GO SPA Gotlandi saalis mereajaloo konverents „Merelised maastikud Saare maakonnas", mis tõotab tulla väga huvitav ja sisukas. Kahetunnise konverentsi sisse mahuvad ettekanded Saaremaa mereliste kohanimede uurimisest, majakasaarte legendidest, Ruhnu merelistest maastikest ja muustki.

 

Samal ajal algab merelaval rahvakultuuriprogramm. Suures telgis esineb Pärnu Käsikellade ansambel Saaremaa solistidega. Fääri ansambel KVONN ja Saaremaa folkansamblid rõõmustavad publikut folkkontserdiga ja suures telgis loob merelise õhustiku merelaulude ühislaulmine. Titerannas toimub laupäeva päeval traditsiooniline Tuulehaugi turniir, kus selguvad parimad rannavõrkpallurid.


Laupäevaõhtune Kuu

 

Esialgu oli kavas kutsuda merepäevadele esinema väga eksootiline La New Sonora bänd Kuubalt, kuid ressursside nappuse tõttu tuli sellest plaanist lahti öelda. Kell 22 alustab suures telgis esinemist Tape That, kes esitab omamoodi ja üllatuslikke rock- ja popmuusika töötlusi. Reet Truuväärti sõnul koosneb Tape That eesti parimatest nn jazzikallakuga muusikutest: „Seda kooslust paljud ehk veel ei tea, aga Toomas Rulli nimigi annab muusika tasemest aimu". Solistiks on Marilin Kongo. Peale neid tuleb lavale Gerli Padar, kes kiirustab Kuressaarde otse Hiiumaalt „Lauluga maale" salvestuselt. Gerli Padar & The Moon (ingl. k. 'kuu' - toim.) esitab 90ndate aastate hitte ja tulla tõotab igas vanuses publikule meelepärane glamuuri- ja hitipidu.


Kui soovid täituksid

 

„Loodame, et meil õnnestub ellu viia kaks väga huvitavat ideed, mida oleme planeerinud juba alates kevadest," tõstab Reet Truuväärt plaanidelt saladuseloori ja avaldab lootust, et reede südaööl õnnestuks heade tingimuste kokkulangemisel esitleda Tanel Padar & The Sun'i kontserdi vaheajal videomapping'ut. Mis on videomapping? Seda kirjeldatakse kui arhitektuuriprojektsiooni, mille tulemusel saab videokunsti ehitise seinal eksponeerida. Sel viisil on võimalik hoonet elavdada ja sellele justkui uus dimensioon anda. Fantaasial saab lasta lennata ja mapping'u taustaks võiksid olla hoopiski laevapurjed. Selle idee teostamiseni jõudsid Tallinna merepäevade korraldajad mõned nädalad tagasi ja efekt oli suurepärane. Seesuguse uue tehnilise lahenduse esitlemine Kuressaare merepäevadel pakuks pealtvaatajatele meeldejääva vaatemängu. Paraku kaasneb sellega mitmeid kitsaskohti, alustades rahaliste ressurssidega, lõpetades mitmete tehniliste nüanssidega nagu suure laeva sadamasse saamine ja tuuletugevus.

 

Kuressaare Sõnumid

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: