Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Teistmoodi puhkus

10.juuli 2012
Foto: ELF

Puhkust saab veeta mitut moodi, kuid tänases maailmas, kus keskkonnahoid ja säästev eluviis on muutumas elu säilimise võtmeküsimuskes, on igati asjakohane puhata nii, et sellest oleks lisaks inimesele kasu ka loodusel. Suurepärase võimaluse mõnusaks ja loodushoidlikuks puhkuseks annavad Eestimaa Looduse Fondi korraldatavad talgureisid. 



Loodustalgud on kogu maailmas üha suuremat populaarsust võitev viis puhkuse ja vabatahtliku töö ühendamiseks. Eestimaa Looduse Fondi (ELF) talgureis kestab tavaliselt 3-5, vahel kuni 10 päeva. Talgutel tehakse looduskaitselisi töid, tutvutakse ümbruskonnaga ning käiakse matkamas. Võimalusel on kavas kanuumatkad, linnuvaatlus, lõkkeõhtud laulu ja kitarrimänguga, saunast jõkke kargamine ning päikseloojang mererannas.


Aastate jooksul on talgud toimunud erinevatel looduskaitsealadel ja rahvusparkides. Talguhooaeg kestab kevadest sügiseni, kõige tihedam on juuli ja augusti kalender.


Kas on vaja head füüsilist vormi? Kas naised ja lapsed võivad ka osaleda?

 

Talgutöö ei eelda tingimata suurt jõudu või spetsiifilisi oskusi. Igaühele leitakse sobiv töölõik. Seega on teretulnud nii mehed kui naised, noored kui vanad. Alla 18-aastaseid ootame koos täisealisega. Tööpäev kestab tavaliselt ca 6 tundi, nii et piisavalt jääb aega ka puhkuseks ning ühisteks ettevõtmisteks.


Miks peab talgule tulemise eest maksma?

 

Juba ammusest ajast on tallu appi tulnud talguliste kõhutäie eest hoolitsenud perenaine ning tööjärje ja -riistade eest peremees. Looduse heaks töötades on lugu pisut teine. Suur osa talgukuludest (tööriistad, transport, korraldus, kütus, majutus, saun, esmaabi jne) kaetakse toetajate ja fondide abiga, talgulise osavõtutasu aitab osaliselt katta toidukulu.


Milliseid töid ja miks loodustalgutel tehakse?

 

Tööde eesmärgiks on erinevate koosluste ja elupaikade taastamine ja hooldamine. Vahel ka külastamiseks sobivate alade ligipääsude avamine ning puhkerajatiste hooldamine ja rajamine. Kõige sagedasemad tööd on võsa lõikamine ja koondamine, heinategu, õpperadade ja karjaaedade ehitus ning elupaikade (nt kõretiikide) hooldus.


Loodusreisid ja firmatalgud

 

Lisaks tavapärastele kõigile avatud loodustalgutele pakub ELF võimalust tellida talgureise ka oma ettevõttele või sõpruskonnale. Seda eeldusel, et tellija katab ka talgute ja korraldamisega seotud kulud.

Näiteks on looduskaitsesse panustanud ja meie talgutel käinud Swedbank, TNT Eesti, Microsoft Estonia, Eesti Meestelaulu Selts jt.

 

Juulikuus on ees ootamas talgureis Kesselaiule, heinateotalgud Karulas, kõretalgud Saastnas, Kurese loopealsetalgud, topelttalgud rahvusvahelises seltskonnas Laelatus ja Pivarootsis, heinategu Viidumäel,  Saarnaki talgud ning hobusega heinategu Koival.

 

Talgute ajakava ja täpsem info ning reisile registreerimine ELF kodulehel

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: