Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Vaimse tervise sari avab Narva näitusega hooaja

13.september 2023
Vaimse tervise sari

Teist hooaega alustav vaimse tervise sari avab Narvas sügispealinna raames näituse “Kuidas kunst saab aidata? Eriliste inimeste maalid ja lood”. Ekspositsioon on avatud 20. septembrist 6. novembrini Narva Kultuurimajas Rugodiv. Lisaks näitusele jõuab 23. novembril Narva ka kontsert-mõtterännak (päevane vorm koolidele, õhtune avatud publikule). 



“Kuidas kunst saab aidata? Eriliste inimeste maalid ja lood” pole lihtsalt näitus, vaid tugev sotsiaalne projekt. Toome publiku ette vaimsed probleemid, mis puudutavad suuremal või vähemal määral kõiki meid. Kui paljud meist saaks öelda, et nad pole kunagi olnud depressioonis või mõelnud elust lahkumise peale. Tavaliselt läheb see üle, võib-olla võetakse veidi rohtu või käiakse psühhoterapeudi juures.  Aga kogenud sarnaseid probleeme oleme me paljud. Nii et see näitus on meist kõigist, ainult veidi utreeritumal kujul. Kes on iseendaga rohkem hädas, kas nende maalide loojad või vaatajad? Kust aga läheb piir ja millal ta läheb? Kas keegi meist võib olla järgmine, kes astub üle selle piiri? Ja äkki alustaks kunstiteraapiaga enne kui hilja? Kõnekaim osa näitusest on maalide juurde kuuluvad autorite lood, mis on esitatud kolmes keeles.

Näituse avamisel osaleb ka Stella Egisman, Aspergeri sündroomiga Narva kunstnik, kelle maal sai aluseks sarja visuaalile ja kõigile plakatite. Tema surfilaine maalile lisas tasakaalustava sõnumiga banaani Tallinna Ülikooli reklaamipsühholoogia lektor Tiina Hiob. Ja lõpptulemuse kujundas reklaamiagentuur Must Elevant. Nii et sari on liitnud ühe toote tegemisel puudega inimese, ülikooli ja organisatsiooni. Eriliste inimeste väärtustamine on ka sarja üks eesmärke. Sarja looja Heili Vaus-Tamm vahendab avamisel Egismani tundeid ja kogemusi, kuidas autismispektriga inimesed end meie hulgas tunnevad ja kunst neid aitab. Avamisel osalevad ka Narva Linnavalitsuse kultuurijuhid ning uue Narva Eesti Gümnaasiumi juhid. Narva Linnavalitsuse kultuuriosakonna juhataja asetäitja Dmitri Vergun: “Narva Linnavalitsus toetab sündmusi ja leiab, et taoliste tegevuste korraldamine on väga aktuaalne ja vajalik keerulises ning pidevalt muutuvas maailmas.”

Oktoobris, vaimse tervise kuul,  hakkavad kontsert-mõtterännakud "7 surmapattu psühholoogias ja kunstiklassikas" liikuma üle Eesti. Novembris jõutakse ka Narva.

Psühhoanalüütik Ruta Juzulenaite avab seitsme surmapatu olemust ning Helen Lokuta (metsosopran) ja Kadri-Ann Sumera (klaver) esitavad iga teksti juurde sellega

sobiva näite muusikaliteratuurist. Visuaalis haaravad Francisco Goya ja Hieronymus Boschi samateemalised maalid.

Täname sarja toetajaid, kelle abiga saame viia sarja sündmused ja näitused üle Eesti: Neste Eesti, Must Elevant, Kultuurkapitali ekspertgrupid ja sihtkapitalid, Tallinna Kodurahu programm, Tallinna Kultuuri- ja Spordiamet, Tallinna Haridusamet, Viljandi, Tartu,  Pärnu, Paide ja Narva linnad.

 



Foto: Maal näituselt (autorit ei avalikustata)
Sarja arhiivist

Heili Vaus-tamm

sarja eestvedaja

Miina Martensoo

produtsent

MTÜ Ajumängud, OÜ Vaimunälg

53411742

vaimsetervisesari@gmail.com

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: