Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Mida teha alla kukkunud linnupesaga?

06.juuli 2012
Foto: johnrakestraw.net/category/nesting

Tihti juhtub, et väga kuivade, niiskete või tormiste ilmadega ei pea lindude pesakonstruktsioonid vastu ning linnupesad kukuvad alla. Kõige sagedamini juhtub seda pääsukeste pesadega. 



Pääsukeste ja teiste sarnaselt ehitatud pesade puhul pole lahendus lindude abistamiseks keeruline – tuleb lihtsalt valmistada tehispesa, kuhu pojad koos vana pesamaterjaliga sisse panna ning vanale kohale tagasi asetada.

 

Tehispesa ehitamiseks ei ole kindlaid reegleid, seda saab teha käepärastest materjalidest. Piisab paarist lauajupist, ka mõni vana karp või korv võib vana pesa majutamiseks sobilik olla.



Pesadest allakukkunud pojad tuleb  proovida pessa tagasi asetada. Arvamus, et kui inimene on linnupoega katsunud, siis ei võta vanemad teda enam omaks, on müüt, mida ei tasu karta.


Kui linnupojad ei taha pesas püsida, siis tuleb pesa ava seni, kuni nad on ennast pesas uuesti mugavalt  puhkeasendisse sättinud, kinni kaetuna hoida.

 

Kui pesa ei leita, sellesse pole võimalik linnupoegi tagasi asetada ega saa ka vana pesa selle asukohta tagasi panna, on parim lahendus leida sama liigi asustatud pesa ja anda pojad nii-öelda kasuvanemate hoole alla. Tasub meeles pidada, et inimene ei suuda kunagi loomalapse enda vanemaid asendada, mistõttu on neil suurem võimalus edukale elule kui nad saavad liigispetsiifilise kasvatuse.


Enne linnupoegade andmist kasuvanemate hoole alla tuleb kontrollida uue pesa  liigilist sobivust, poegade vanust ja arvu. Suure kurnaga pessa ei tohi juurde lisada palju poegi, sest linnuvanemad võivad nii poegade toitmisega hätta jääda. Suur vanusevahe soosib toidu ebavõrdsemat jagunemist ning väikesed pesapojad, kes ei suuda suuremate poegadega konkureerida, võivad jääda nälga ja isegi hukkuda.

 

Igal juhul on hea mõte paigutada pesakaste koduõuele ja metsagi. Pesakastide valmistamiseks saab infot aadressilt http://www.eoy.ee/sites/default/files/Suvised_aialinnud_2011_www.pdf või http://www.eoy.ee/sites/default/files/6petuss6nu%20algajale%20pesakastimeistrile2001.PDF 


Poegadele kasuvanemate leidmisel võib leida abi kohalikest ornitoloogiaklubidest või Eestimaa Ornitoloogia Ühingu liikmetelt http://www.eoy.ee/sites/default/files/Mida%20teha%20vigastatu%20linnuga2011.pdf

 

Allikas: www.metsloom.ee

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: