Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

VALGAMAA - kuplit ja pühade vete kodu

28.juuni 2019
Sangaste mõis/loss

Puhkus Eestis soovitus: mida sel aastal Valgamaal külastada.

 

Unustamatud mõisad  tornide tervitus ja hellitatud ihu

 

Otepää vallas võlub omasid ja võõraid Sangaste mõis/loss, mis kuulub Lõuna-Eesti 21. tähtsaima avastamisväärsuse hulka, olles tähistatud National Geographicu kollase aknaga. Tornitippudega  kuningliku kantsi külastamine sobib just eriti kultuuri- ja ajaloohuvilistele.

Lossi arhitektuur, saalid ja ajalugu võimaldavad oma sisemuses pidada pulmi, suuremaid koosviibimisi või ööbida kuninglikult ehtsas lossitoas. Lossi restoran Vidrik pakub kohalikku toitu ja jooki, mille hulgas on Sangaste rukkist valmistatud rukkiviin, Sangaste õlu ja rukkikama. Keldris asub lastele mõeldud Hiirtemaa, lossi taga õilmitseb ajalooline dendropark. Siinses õhustikus tunnevad end tõeliste õukonnaliikmetena pered, sõpruskonnad ja  muud grupid. Lisainfo: www.sangasteloss.ee



 

Tõrva vallas kõrguv Taagepera mõis/loss on eriline paik, kus põimuvad elegants, maamiljöö, möödanik ja olevik. Võimsa juugendstiilis lossi lasi ehitada parun Hugo von Stryk üle saja aasta tagasi. Uuenenud lossikompleksi miljöö on unikaalne, kuhu kuulub loss, à la carte restoran, luksuslik lossispaa, 1930ndate stiilis hotell, sportimis- ja vaba aja veetmise võimalused.

 

Lummav atmosfäär, rahu, massaažid, restoran, saun, värske õhk ja muud elamused kingivad täieliku meelerahu nii üksikkülastajale, peredele kui ka gruppidele. Pakkumisel spetsiifilised eripaketid. Tule ja heida endast argielu ajaraamid eemale! Lisainfo: www.wagenkull.ee

 

 

Lastega peredele – vuhisev lend ja pallimeri

 

Otepää Seikluspark aitab aktiivselt ja elamuslikult sisustada vaba aega. Ronimine kõrgustes ühendab endas füüsilise pingutuse, ekstreemsuse tunnetuse ja mängulise tegevuse. 

 

Pargis on võimalik sisustada terve päev, seigeldes maa ja taeva vahel. Mõõduka adrenaliini tagavad erineva raskusastmega ronimisrajad, ligi 350 m pikkune õhulend Linnamäe oru kohal või katapuldiga õhkutõus kuni 20 meetri kõrgusele. Pere pisikestele on mõeldud turvaline lasterada. Ronijaid ja lendlejaid toetab professionaalne meeskond, kelle seltsis ületatakse kõik takistused. Tule, seikle ja saada tuulde kõik olmemured! Lisainfo: www.seikluspark.ee

 

Valga linnas Valga Bowling Center keskuses lustiv laste mängumaa on mõeldud eeskätt koolieelikutele, kuid rakendust leiavad ka pisut vanemad lapsed. Mängumaal saab hullata pallimeres, vaadata multikaid, mängida legodega suures mängumajas, libiseda liumäel, sõita võidu ratastega ja muud põnevat. Saab pidada laste sünnipäevi ja korraldada lõbusaid koosviibimisi.

 

Sünnipäeva ajal jätkub tegevust ka täiskasvanutele, kes saavad mängida bowling’ut või piljardit.
Bowlingukeskus ei osuta lapsehoiuteenust ega tee laste järelevalvet!
Mõnikord võib mängumaa olla reserveeritud. Kohapeal müüakse karastusjooke. Tule mürgeldama ja keelt kastma koos sõpradega või pereringis! Lisainfo: www.valgabowling.ee


Soovitusi matkasellidele – Kekkose kutse ja Ararati vallutamine

 

Otepää vallas Kääriku külas kutsub aastaringselt kasutatav Kekkose matkarada (15 km) suvel jalgsimatkajaid, harrastus- ja tippsportlasi ja jalgrattureid, talvel suusatajaid. Rada sai oma nime  Soome presidendi U.K. Kekkose Kääriku visiidi auks. See algab Kääriku suusastaadionilt ja läbib üles-alla kulgedes looduskauneid paiku. Nende hulgas on üks Otepää kõrgustiku suuremaid lavamägesid Harimägi (211 m üle mere pinna) koos oma 26 meetri kõrguse vaatetorniga. Harimäel võimalik teha täiendav 5 km pikkune ring.


Valga vallas Rebasemõisa külas Karula rahvuspargis lookleb Rebäse maastikurada (7 km) vanadel talumaastikel.  Õpperajal sammudes möödud ümbruskonna vanimast, 1586. aastal asutatud talukohast ning noorema rauaaja asustusjälgedega Linnamäest. Vahelduseks saad ronida kohalikule Araratile (103,1 meetrit merepinnast), kiigata külma veega Raudjärve ning imetleda Karula kõrgustiku üht suurimat uhtorgu, mis eriti ilus kevadel. Siin hellitavad sõõrmeid õidepuhkenud ülaste kevadised aroomid.

 

Raja läbimine on kergem tugevamate jalanõudega. Vihmaga on rada kohati porine ning laudteed libedad. Kuna tee läbib karjakopleid, võib kohtuda uudishimulike, kuid reeglina sõbralike lihaveistega. Matkajatele toeks eesti- ja ingliskeelsed infotahvlid, suunaviidad, purded, värvimärgid puudel, vaateplatvorm ja karjaväravad. Olemas on grillrestiga lõkkease.
 

 

teksti autor 

Andre Tamm

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: