Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

PÕLVAMAA - pärandirikas kultuurikandja

28.juuni 2019
Mooste mõis

Puhkus Eestis soovitus: mida sel aastal Põlvamaal külastada.

 

Unustamatud mõisad – tegusad kojad ja paradiisi moodi park

 

Põlva vallas, Mooste järve kaldal asub Mooste mõis, mis läbi paljude omanike jõudis 19. sajandil pikemaks ajaks Nolckenite suguvõsa valitsemise alla. Mooste on üks Eesti terviklikumalt säilinud mõisaansambleid esindusliku häärberi ja uhkete kõrvalhoonetega. Peahoones tegutseb kool, renoveeritud puutöökojas Mooste Mõisa külalistemaja, endises tööhobusetallis Restauraatorite koda, valitsejamajas kunsti ja sotsiaalpraktika keskus ning endisest karjalaudast on saanud konverentsi-ja kontserdisaal Folgikoda.

 

Külalised on oodatud esmalt infokojas. Gruppidele ringkäigud ettetellimisel. Infokojas on territooriumi kaardid, reisijuhid mõisas liikumiseks ja müügilett. Mooste mõis on tore koht pulmade, firmaürituste ja väga suurte ürituste korraldamiseks (siseruumides kuni 600 inimest). Mugavust lisavad majutuskohad, kohvik, restoran ja väike poeke. Iga päev on avatud Villakoda. Lisainfo: www.moostemois.ee     



Räpina mõisa härrastemaja ehk Sillapää loss Räpinas kerkis mitu inimpõlve ja valmis 19. sajandi keskel. Silmapaistva arhitektuuriansambliga loss on riikliku kaitse all. Majesteetliku hoone esimesel korrusel hoiavad eluvaimu Räpina koduloo- ja aiandusmuuseum ning Räpina Vabahariduse Ühenduse Räpina rahvakool. Teisel korrusel musitseerib Räpina Muusikakool.

 

Muuseumi väljapanekud tutvustavad Räpina mõisa ja kihelkonda, aiandusharidust ning Euroopa üht vanimat paberivabrikut.  Lossi ümbritseb liigirikas dendropark, milles leidub üle 600 liigi puid ja põõsaid. Seda Räpina ajaloolist südant tuntakse ka kui üht Lõuna-Eesti avastamisväärsemat paika, mida soovitatakse avastada „Elu kahe maailma piiril“ projekti raames, läbi National Geographic’u kollaste akende. Lisainfo: muuseum.rapina.ee/hoone  

 

Lastega peredele – pokud, autod ja salamaa

 

Põlvamaa ja Võrumaa piiril pakub põnev päikseline Pokumaa armsaid avastusi ja aktiivset ajaviidet. Osa kompleksist (Pokukoda talu) jääb Põlvamaale Kanepi valda ja osa (Pokumaa teemapark) Võrumaale Antsla valda.

Pokumaa on loodud Edgar Valteri "Pokuraamatu" ja selle väljamõeldud nimitegelaste – pokude – ainetel. Pokude looduslikud prototüübid on tarnamättad. Selles imetabases maailmas juhatab külastajaid välimuselt kaksikpokut meenutav külastuskeskus.

Pokukoda on Eesti unikaalseim palkehitis, üllatuslike treppide, käikude ja sisekujundusdetailidega.   Koda esitleb lastekirjaniku ja kunstniku originaalillustratsioone ja õlimaale. Giidiretkel Pokukojas tutvustatakse Pokumaa teemapargi loomist, Pokukoja ehitust ja sisustust, antakse ülevaade Edgar Valteri elust ja loomingust. 

 

Saad ise pokusid meisterdada, õpperadadel loodust õppida, külakiigele hoo sisse kütta ja töötubades osaleda. Väljaspool kevad-suvist hooaega on Pokumaa igapäevasteks külastusteks suletud, kuid avatud gruppidele ja ettetellimisel muudeks üritusteks (laste sünnipäevad jm).
Padasoomäe ja Hauka talukoht ning matkarajad kutsuvad metsaradu tallama. Matkamiseks on neli erinevat matkarada: matkamängurada, suur ja väike taimerada ning kratirada.
Pokumaa koos oma kojaga on koht kõigile suurtele ja väikestele,  kes armastavad loodust ning austavad Edgar Valteri loomingut. Lisainfo: www.pokumaa.ee 


 

Pikajärve külas, muinasjutulise Cantervilla lossi kõrvalhoonetes ja välialadel on suur mõisaajastut kajastav teemapark-mängumaa, kus jätkub pikaks päevaks lõbusaid tegevusi nii lastele kui vanematele. Teemapargis näed, millega vanasti mõisnikud liiklesid, millest elatusid, milliseid riideid kandsid, mida sõid ning millised olid nende lauakombed.

 

Mängumaal meelitavad külastajaid enda seltsi veepark, autod, ronimisväljak, batuudid, labürint, kostüümituba ja muud tõmbenumbrid. Mängumaale võib kaasa võtta oma piknikukorvi, einestada kohapealses kohvikus või lossi restoranis. Lisainfo: cantervilla.ee/mangumaa       

 

 

Põlva vallas, Eesti ühes kaunimas paigas Taevaskojas asub Taevaskoja salamaa.  Kuninglikest liivakivipaljanditest vaid veerandtunnise jalutuskäigu kaugusel, üle 150 aasta vanusest okasmetsast ümbritsetud saladuslikus oaasis on ööbimiskohad, põnevad teematoad, müramängumaa, grilli- ja lõkkekohad, maalava, saunad, telkimise ja autokaravani kohad. Salamaal viibijad saavad avastada muinasjutulist loodust tõukekelkudel või tõukeratastel, metsas matkates ja mängides. 

 

Läbi mitmekülgsete tegevuste tunnevad siin end hästi pere kõige suuremad ja pisimadki.  Keskusest saab alguse ka salarada, mis viib Taevaskodadesse. Suvel sõidab Taevaskojas jõelaev Lonny. Suurepärane koguperepuhkus on garanteeritud!  Lisainfo: www.salamaa.eu/perepuhkus      

 

Soovitusi matkasellidele – rabamättalt sipelgapessa

 

Põlva vallas, Kiidjärve-Kärsa tee läheduses vallutab rabamatkajate meeled Valgesoo õpperada (1,9 km). Retk sobib soode arengu ja taimestikuga tutvumiseks ning männikultuuride vaatluseks. Ringikujuline õpperada, millest 1 km on laudteed, keerleb ümber Valgesoo raba. Ringi vaadates tulevad hästi esile rabataimestik, vanad metsakultuurid ja n-ö parunimännikud. Liikumist lihtsustavad rajaskeem ja värvimärgid puudel. Puhkuseks passib hästi grillrestiga lõkkekoht.

Valgesoo raba esindab ühte Lõuna-Eesti 21 avastamisväärsest paigast, mis on tähistatud National Geographic’u kollase aknaga ning soovitatud loodushuvilistele. Vajalik tunda igaüheõigust! Soovijatele juhendatud retked kokkuleppel.
 

 

Kiidjärve kuklasterada (1,5 km) Kiidjärve-Kooraste puhkeala tutvustab sipelgate elukorraldust spetsiaalselt selleks ehitatud õpperajal. 20 hektaril paikneb 200 pesa, neist suurim 1,7 m kõrgune. Samas asub uhke imetlusobjektina rekordkõrge kuusk (42 m). Ekskursioonide kõrgperioodil on Kiidjärve kuklaste kuningriik jagatud kahe võrdväärse õpperaja vahel, millest mõlemad on varustatud viitade, infotahvlite ja sipelgate kiirteid ületavate sillakestega.

Väsimatult sibliv sipelgate tsivilisatsioon pakub elamust nii lastele kui ka täiskasvanutele ja hiiglase tunnet imetillukeste kuklaste maailmas. Soovijatele pakutakse kokkuleppel ka juhendatud retki.
 

 

teksti autor 

Andre Tamm

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: