Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

JÕGEVAMAA - voore- ja veinimaa

28.juuni 2019
Puurmani mõis

Puhkus Eestis soovitus: mida sel aastal Jõgevamaal külastada.

 

Unustamatud mõisad –  buduaarist parki ja järveranda

 

Põltsamaa vallas Puurmani alevikus olev neo-renessanss stiilis lossitüüpi Puurmani mõis pakub pilgule puhkust ja vaimule valgust. Valge peahoonega mõisaansambel ehitati G. J. von Manteuffeli ajal 1881. aastal. 1918. aastal moodustas Julius Kuperjanov Puurmani lossis partisanide pataljoni. Praegu tegutseb lossis Puurmani Mõisakool. Kompleksi haldab Puurmani Mõisa Sihtasutus.

 

Mõisa ja tema ajalooga saab tutvuda suvistel külastuspäevadel projekti “Unustatud mõisad” raames. Muul ajal toimuvad ekskursioonid härrastemajas ja mõisapargis ettetellimisel. Mõisas liigutakse ringi erinevatel korrustel, kus on vaatamiseks krahvinna buduaar, torni viiv salauks, krahvi kabinet ja varakamber. Eritellimusel ööekskursioonid ja toitlustus. Lisaks laias valikus kultuuriüritusi ja majutusteenus. Leia muinasjutuline loss Pedja jõe kaldal! Lisainfo: www.puurmanimois.ee                             



Jõgeva vallas Kuremaa alevikus paikneb klassitsistlik Kuremaa mõis/loss, mis ehitati 1837–1843 von Oettingenide perekonna poolt. Pargi projekteeris Tartu arhitekt E. J. Strauss.

 

Lossis asuv muuseumituba tutvustab piirkonna ja Kuremaa Põllumajanduskooli ajalugu. Lossiruume kasutatakse seminaride ja konverentside korraldamiseks.

 

Liigirikas astmeline park laskub Kuremaa järve suunas, mis võlub puhkajaid hästikorrastatud supelranna ja puhkamisvõimalustega. Soovijatele võimaldatakse kaunis pargis või hoones pidada pulmi ja sünnipäevi.
Lisainfo: www.kuremaaloss.ee

 

 

Lastega peredele – maisimöll ja õhulennud

 

Põltsamaa vallas Uuevälja külas leiad uudse ajaveetmise võimaluse Sarapiku talu maisilabürindis.

 

Salapärases talus saad lahendada maisirägastikku peidetud mängu ja osa võtta teistest õuele seatud nutikust ja osavust nõudvatest tegevustest. Labürindis pead kaardi abil üles leidma kuus kontrollpunkti.

 

Maisitaimed on täiskasvanud inimesest kõrgemad, rägastikus palju ristuvaid käike ja lõpuks tuleb jõuda väljapääsuni. Tule, orienteeru ja pane end proovile! Lisaks maisilõhnalistele keerdkäikudele olemas veel põõsas- ja kivilabürint, loomad, mõtlemismängud ja mänguplats.
Arendav põnevus tagatud õpilasgruppidele, lastele ja seiklushimulistele täiskasvanutele. Lisainfo: toretalu.eu

 

Mustvee vallas Kääpa külas asuv Kalevipoja Koda hõlmab endas Kalevipoja muuseumit, rahvamaja ja seiklusparki. Kalevipoja muuseum avaneb uuesti 2019. aasta lõpus, täiesti uue sisuga. Seni on võimalik broneerida ette eepose tutvustust ja tunnistada koduloo ekspositsiooni.

Seikluspargis saab end proovile panna maa ja taeva vahel, valides kõrgema või madalama raja vahel. Madalam sobib hästi lastele. Tuge vajajatele ulatavad kõikjal oma abistava käe instruktorid. Siin unustavad igavuse igas eas külastajad. Rahvamajas saab korraldada üritusi. Suurde saali mahub ligi 100 inimest, väiksemasse kuni 50. Tule kätle koja kange vägimehega ja vuhise läbi õhu! Lisainfo: kalevipojakoda.ee


Soovitusi matkasellidele – järve lumm ja emamänd


Jõgeva vallas, Endla looduskaitsealal laiub Männikjärve matkarada (2,2 km), millel avanevad ilusad vaated Männikjärvele ja ümbritsevale rabale. Võimalus on liikuda ümber Männikjärve, rabas ning salumetsas. Rada on looduses tähistatud puudel oleva punase märgistusega ning läbimiseks kulub keskmiselt tund. Retke kergendavad kaks infotahvlit, Tooma ja Linajärve lõkkekohad. Autoparkla Tooma keskuses.

 

Mustvee vallas, Tartu-Jõgeva puhkealal kingib Saare järve õpperada (3,5 km) huvitava hariva jalutuskäigu. Erinevaid metsakooslusi tutvustavale teekonnale võib suunduda nii raja alguses asuvast parklast kui ka Sihi ja Papi lõkkekohtadest.

Rada rullub mööda metsasiseseid pinnaseteid, sihte, laudteid ja jalgradu vaheldusrikkal maastikul ning möödub Manteuffelite perekonna matmispaigast ja kompleksseirejaamast. Infotahvlid ja viidad teevad tee selgemaks ja lõkkease kutsub grillima.

Mustvee vallas Tartu-Jõgeva puhkealal paikneb ka Tammeluha matkarada (3 km). Suuremate sadude korral võib laudtee olla vee all (vee sügavus kuni 30 cm).

Rajal tutvustatakse 11 huvipunktis asetsevaid järvi, Eestis võrdlemisi haruldasi järvelamme ja nende elustikku ning luhtade vahele jäävat kõrgemat maatükki Pedassaart oma metsakoosluste ja võimsa emamänniga, mis on ümbruskonna suurim puu. Pedassaarele viib Siberis kasvanud lehise puidust rajatud 0,6 km pikkune laudtee. Jalavaevale lõõgastavaks vahelduseks on loodud Tammeluha ja Jõemõisa lõkkekohad.

 

 

teksti autor 

Andre Tamm

 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: