Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

VILJANDIMAA - Sakala sõnumi kandja

27.juuni 2019
Heimtali mõisa viinaköök

Puhkus Eestis soovitus: mida sel aastal Viljandimaal külastada.

 

Unustamatud mõisad – koduloo kants ja põllumehe koda


Raudna ürgoru kaldal, Viljandist Pärnu suunal, Heimtali külas 19. sajandil rajatud Heimtali mõisaansambli moodustavad klassitsistlik peahoone, valitsejamaja, haruldane ringtall ja kena nelja korstnatorniga viinaköök. Peahoones asub praegu Heimtali kool. Huvitava arhitektuuriga ringtall on renoveeritud modernseks spordihooneks. Välisilmelt Londoni Towerit meenutav viinaköök, tegelikult mõisaaegne juustukoda, on eravalduses.

 

Mõisnike von Siversite suguvõsa poolt rajatud Heimtali metsapark mõisasüdame ümber on allikaterohke ja liigirikas laialeheline puistu, mis kasvab sügaval sälkoru küljel. Pargi pindala on 37 hektarit. Mõisa lähedale jääb Heimtali koduloomuuseum, mida tasuks samuti külastada.

Mõisaga saab tutvuda vaid ettetellimisel. Heimtali mõisas kuulete, milliseid häid ja halbu jälgi on baltisaksa ja eesti kultuurilukku jätnud von Siversite suguvõsa. Giidi sõnu toetab rohke pildimaterjal ja dokumendid. Romantiline park pargipaviljoniga aitab nautida Eestimaa looduse ilu. Heimtali mõisa on tore tulla perega, sõpradega, aga ka päris üksi. Lisainfo: heimtali.vil.ee/mois



Põhja-Sakala vallas ootab külalisi oivaline Olustvere mõisakompleks, pakkudes unustamatuid elamusi. Tegemist on ühe täiuslikumalt säilinud mõisakompleksiga Eestis. Juugendstiilis häärberis paitavad pilku põnevad väljapanekud – Voldemar Luhti puuhobused ja Leonhard Vene mööblikogu.

 

Jalutuskäik inglise stiilis maastikupargis giidi saatel avardab silmaringi ja pakub põnevaid lugusid krahvipere eluolust. Avatud on käsitöö- ja villatuba, sepikoda, savikoda ja viinavabrik. Neis kõigis tajute selgelt selle lummava paiga minevikukaja oma meeltes. Kohapeal asub turismikeskus.

 

Olustvere mail tunnetate möödunud aegade rütmi tänasega sulandumas. Siin avastate endas tahte kõike oma ja hääd kaitsta ning tulevastele põlvedele säilitada. Mõisakompleks on avatud aasta ringi. Lisainfo: https: www.olustveremois.ee

 


Lastega peredele –  mängulised peod ja järveäärne laagrimelu


Viljandi kesklinnas askeldab agaralt Jakobsoni Mängumaailm. Meeleolukas meelelahutuskeskuses on siseliikluslinnak ehk mänguala erinevate atraktsioonidega, 7D kino ning kolm peotuba pidude pidamiseks. Rõõmu jagavad ronimislinnak pallimere ja batuudiga, kahekorruseline mängumaja, liumägi, beebiala, nukunurk, poemäng, legolaud, köök, päästekeskus, lauamängude ala ja muud ahvatlused.

 

Lustlik ajaviide hubases, avaras ja põnevas mänguparadiisis on garanteeritud igas vanuses lastele. Ideaalne koht niisama mängimiseks, liikluslinnakus elektrisõidukitega liiklemiseks kui ka eriüritusteks ja laste sünnipäevade pidamiseks. Ka lapsemeelsetele täiskasvanutele igati soodne aja veetmise võimalus. Lisainfo: mangumaailm.ee

 

 

Võrtsjärve kaldal, Valma külas toimetav Valma seikluspark on puhkekompleks, mis on suunatud seiklusturismi ja aktiivse puhkuse teenustele, suvepäevade, konverentside, koolituste ja seminaride korraldusele ja muude ürituste läbiviimisele.
Siin saab võtta mõõtu ka spordipäevadel ja lapsed kogevad laagrielu.

 

Lisaks kliendipäevad, pulmad, sünnipäevad, kokkutulekud. Kompleksis on üle 100 majutuskoha peamajas ning kämpingmajakestes. Tiigi kaldal suur saun, mullibasseiniga katusealune väliterrass, grillkoda, lastele mängupark mereröövlite laevaga, seiklusrada, lasketiir, külakiik, lõkkeplats, korvpalliväljak ja minigolf. Adrenaliini aitavad kergitada trosslaskumise liin ja ronimiskompleks. Lisainfo: www.valma.ee

 


Soovitusi matkasellidele – loodusõpe, rulluisud ja öömatkad


Eesti matkasellide üks meelispaiku Soomaa rahvuspark Põhja-Sakala vallas haarab oma lõhnavasse rüppe tulijaid lähedalt ja kaugelt. Mitmekülgne, lühemate ja pikemate distantsidega looduspark lubab valida erinevate radade vahel.

 

Lemmjõe keelemetsa õpperada Lemmjõe keelemets (5,8 km) on vana lammimets, mille taolised on Eestis haruldased ja mujal Euroopas sootuks kadunud. Rada algab Kildu-Tõramaa teelt Kuusekäära talu juurest, jookseb mööda Raudna jõe äärset luhaniitu, siis mööda kallast läbi lammimetsa kuni Raudna ja Lemmjõe ühinemiskohani, kus kaunid tammepuud pilku püüavad. Tagasi suundub matkarada mööda Lemmjõe kallast ja lõpeb taas Kuusekääral. Rajale jäävad lõkkekoht, puude varjualune, kuivkäimla ja infotahvlid. Võimalus telkimiseks. Teekond on läbitav jalgsi. Vajalik teada igameheõigust! Jõed ujutavad Lemmjõe keelemetsa suurvee perioodil üle. Õpperaja ääres võib kohata kobraste tegutsemisjälgi.
 

Kuuraniidu õpperada (1 km) on tõeline ürgmetsa rada, kus viib laudtee läbi vana kõdusoometsa ja toob ringina alguspunkti tagasi. Seda rada tallanud teelised teavad rääkida meeletust energiasööstust, mida metsas kõndimine on andnud. Vaatamisväärsustena seisavad silme all väärikad suured ja võimsad haavad. Need aegade ja tormide räsitud vägevad vintsked sõbrad aitavad tuulekohinas kõndijal ühineda looduse väega ja mõista tema sosinaid. Raja alguses on olemas lõkke- ja telkimisplats. Kuuraniidu kõdusoomets on tekkinud lodumetsast kuivenduse tagajärjel. Ettevaatust! Tugeva tuulega on mets langevate puude tõttu ohtlik! Kasutada saab vaateplatvormi ja telkimisvõimalust. Rada on läbitav jalgsi.
 

Viljandi vallas Viisukülas looklevad Holstre-Polli vabaajakeskuse matkarajad. Siinne kaunite pinnavormidega Loodi looduspark hõlmab matka- ja suusaradu. Hästi läbitavad rajad esitlevad matkajale ilmekalt looduse loomulikku elukäiku. Suusasõbrad ei pea muretsema lumevaese talve pärast, kuna vajadusel tuuakse radadele lumelisa. Eraldi asfaltkattega teelõigud rõõmustavad jalgrattureid, rulluisutajaid ja jalutajaid.

 

Kaunite pinnavormidega Loodi looduspark on ideaalne paik loodusega seotud tegevusteks ja ürituste korraldamiseks.
Pargis viiakse läbi looduskoolitusi lastele ja täiskasvanutele ning korraldatakse giidiga matkasid  suurematele ja väiksematele rühmadele. Palju positiivset tagasisidet on korraldajad saanud oma põnevate öömatkade kohta. Lisainfo: www.holstrepolli.ee

 

teksti autor 

Andre Tamm

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: