Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

PÄRNUMAA - luite ja rannamaa

25.juuni 2019
Tõstamaa mõis

Puhkus Eestis soovitus: mida sel aastal Pärnumaal külastada.
 

Unustamatud mõisad – vana tamm ja lamavad lõvid

 

Pärnu linna maadel paikneb kaunilt restaureeritud ja värvika ajalooga Tõstamaa mõis, mis on piirkonna tuntumaid vaatamisväärsusi, pakkudes ekskursioone mõisahoones ja Tõstamaa vallas, aga ka erinevaid puhkusepakette.
 

Majesteetlik kompleks pakub ülevaadet siinsest elust minevikus ja tänapäeval. Ekskursiooni käigus tutvustatakse mõisa ajalugu ja ruume. Eriliste ehetena uhkeldavad seina- ja laemaalingud, esinduslik paraadtrepp ja mantelkorstna alune ruum.
 

Mõisahoones tegutseb Tõstamaa muuseum, mis kajastab siinsete inimeste eluolu läbi esemete ja fotode. Muuseumi keldrikorruse ruumid jagunevad vastavalt temaatikale: Tootsi tuba, Forseliuse kabinet, Nõuka-nurk, Merekaru tuba.
 

Korstnasaalis asuvad täieliku uuenduskuuri läbinud omaaegsed mõisakapid. Kolmanda korruse saalis räägivad enda eest uhke mantelkorsten ja näitused.
 

Mõisapargi krooniks on läbimõõdult 23 meetrise võraga tammepuu, mis mäletab ammuseid aegu. Kohapeal toimuvad kultuuriüritused, kontserdid, kino- ja teatriõhtud.
Majutusteenust pakutakse vanas tallihoones, mis on ümber ehitatud õpilaskoduks. Majutatakse peamiselt suvel ning võimalusel ka talvekuudel, sõltuvalt grupi suurusest ja ajast (kas koolivaheajal või puhkepäevadel). Lisainfo: mois.tostamaa.ee



Saarde vallas Tihemetsa alevikus on huvitav vaatamisväärsus Tihemetsa Voltveti mõisahoone, mille kohta esimesed teated pärinevad 1563. aastast ja mille omanikud on sajandite tuultes vahetunud. Hilisklassitsistlikus stiilis härrastemaja valmis 1830. aastal ja seda ilmestab nelja toskaana sambaga portikus, lamavad lõvikujud ja lai trepp. Mõisahoonele on peale ehitatud kolmas korrus ning lisatud külg- ja tagatiib. Säilinud on mitmed kõrvalhooned, mis on ümber ehitatud. Maantee ääres paikneb mõisale kuulunud Eesti pikim kõrtsihoone.

1925. aastal alustas majas tegevust Voltveti metsakool, praegune Pärnumaa Kutsehariduskeskuse Tihemetsa õppekoht. Ehitis oli omal ajal üks Pärnumaa esinduslikumaid ja tasub kindlasti üle vaadata!

Mõisa ümbritseb park, kus on 150 eri liiki puid, nende hulgas palju haruldasi liike. Mõisasüdamest kaks kilomeetrit edelas, Punapargile viiva tee ääres ning künka otsas paikneb mõisaomanike von Strykide perekonnakalmistu, millest säilinud vaid graniidist väravapostid ning paar purustatud hauatähist.

 

Lastega peredele – lõbusad leiutajad ja lahe loomapere

 

Häädemeeste vallas Reiu külas rõkkab lustist lapsemeelne Lottemaa – Pärnust vaid 6 km kaugusele jääv Baltimaade suurim kogupere teemapark.

See on kaunis rannametsas rahmeldav Leiutajateküla, mis on laiemale üldsusele tuttav koeratüdruk Lotte filmidest, muusikalidest ja raamatutest. Lottemaa on külastajatele avatud suvel, aga ka talvel – jõuluajal.

Külas rahmeldavad ringi selle aktiivset elanikud. Nad teevad seda mängides, meisterdades, sportides ning suheldes küllatulnud laste ja nende vanematega. Siin kohtud Lotte, Bruno, Alberti ja teiste lõbusate semudega, kellega koos mängida ja leiutada.

Lottemaal ootavad avastamist üle saja atraktsiooni, temaatilised majad, seiklusrada, meeldivad toiduelamused, suveniiripoed ja päris oma supelrand. Mängitakse maha toredaid teatrietendusi. Hoogsat avastamist, lahedat leiutamist ja peadpööritavaid seiklusi jätkub terveks päevaks kogu perele! Lisainfo: lottemaa.ee

 

Audru vallas Jõõpre külas Teispere talus asub armas Teispere talu looma- ja linnupark.
Värske õhu, veesulina ja kodulindude laulu taustal avaneb Teispere talu elav parkaed, mis on koduks jänestele ja erinevatele linnuliikidele. Siin resideeruvad kanad, tuvid, faasanid, pardid ja haned. Muu hulgas ootavad laste seltsi ja pehmet paitust kääbuskits, pesukaru ja lontkõrv-jänkud. Aega aitavad seikluslikult sisustada taluhoovi saar, mägirada, metsarada, keldrirada ja arteesia kaev. Teispere talu on külastatav ettetellimisel pere, sõprade või suurema seltskonnaga.

Talu territooriumil saab pidada piknikku, korraldada koosolekuid ja koolitusi. Õuemajakeses mahub istuma kuni 40 inimest.
Talu perenaine valmistab linnusulgedest ning taaskasutusmaterjalidest aksessuaare, mida võib meenetena kaasa osta. Võta aeg maha, tule hinga maaõhku ja vajuta nunnumeeter põhja! Lisainfo: teisperetalu.ee


Soovitusi matkasellidele – luiteretk ja võluvaated

 

Häädemeeste vallas meelitab matkaselle Rannametsa-Tolkuse looduse õpperada (2,2 km). Rannametsa luited on alati olnud populaarseks matkamispaigaks.

uitemaa looduskaitsealale rajatud ringikujuline ja osaliselt laudteel kulgev looduse õpperada koos infotahvlitega esitleb luitemännikut, Tolkuse raba ning viib raba suurima laukani. Teele jääb palju huvipunkte, rabajärv ja puhkekohad.

Raja lähedal Eesti kõrgeima luite Tornimäe harjal seisab 18 m kõrgune vaatetorn, mille tipust avaneb hunnitu vaade Häädemeeste rannaniidule, Tolkuse rabale ja Pärnu lahele.

Teekond on läbitav jalgsi ja selleks kulub 1,5–2 tundi. Nauditaval loodusrajal on tore matkata kogu perega.
 

Lääneranna vallas Matsalu rahvuspargis aitab matkahuviliste aktiivset puhkust vürtsitada Penijõe matkarada (3,2–7 km). Matsalu rahvuspargile iseloomulikud maastikud (roostik, kevadeti üleujutatud jõeluht ja niidud) pakuvad erinevaid läbimisvõimalusi.

See on suurepärane koht muinasjutulise keskkonna elustiku tundmaõppimiseks. Rajale jääb roostiku servas asuv 8 m kõrgune vaatetorn, 2,5 m kõrgune vaateplatvorm Saare mäel ja purded märjemates kohtades.

Matkarada on võimalik läbida neljal eri distantsil. Raja pikkuseks kujuneb kas 3,2 km (vaatetornini ja tagasi), 4,7 km, 5 km või 7 km (ringselt läbitavad rajad).

Rada kulgeb osaliselt karjatatavatel aladel, suurem osa kulgeb pinnaseteena ja on tähistatud suunaviitadega.
Vaatamisväärsustena kuuluvad matkamõnude juurde Matsalu rahvuspargi külastuskeskus, Penijõe mõisakompleks, eriilmelised kooslused, Penijõe vaatetorn, Viita puisniit. Kevadisel vesisel ajal on soovitatav kõndida kummikutega. Vajalik teada igaüheõigust!

 

teksti autor 

Andre Tamm

 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: