Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

SAAREMAA - Läänemere särav saladus

25.juuni 2019
Loona mõis

Puhkus Eestis soovitus: mida sel aastal Saaremaal külastada.

 

Unustamatud mõisad – Vilsandi võlu ja Muhu müstika

 

Saaremaa vallas Loona külas keskajast pärinev Loona mõis kuulus 16. sajandil perekond Lode'le, kes ehitasid selle välja kivist kindluselamuna ja mida on esmamainitud 1506. aastal. Keskaegse vasallilinnuse keldriruumidele püstitatud kivist mõisahoone on ehitatud 17.–18. sajandil. Praeguseni säilinud klassitsistliku välimuse sai hoone 19. sajandi algul. Hoonete ümbrust ilmestab meeleolukas pargiala.

 

1990ndatel renoveeritud mõisahoones on külalistemaja ja restoran. Korrastatud pargis tõllakuur, tiigi ääres ait-kuivati, aednikumaja ja näitusemaja. Viimases asub Vilsandi rahvuspargi teabepunkt, püsinäitus rahvuspargi ajaloost ja piimakelder. Lisainfo: loonamanor.ee



Muhu saarel Pädaste külas sädeleb kultuuripärlina Pädaste mõis, mille varasem ajalugu ulatub 16. sajandisse. 17. sajandi lõpus õitses Pädastes härrastemaja ja kõrvalhoonete rõõmuks viljapuuaed. Hoone esist muruväljakut raamistavad kahes reas aukartust äratavad maakivist kõrvalhooned, millest esimesena ehitati hobusetall ja tõllakuur. Peahoone tähtsamates ruumides on osaliselt säilinud iidsed seinad.

 

Siin viibides liigud kujutlustes tagasi kaugesse minevikku. Mõisas on luksuslik spaahotell, majutus, toitlustus ja elamuspaketid. Pädaste mõis – see on rahulik luksus eksootilisel kadakalõhnalisel Muhu saarel.  Lisainfo: www.padaste.ee


 

Lastega peredele – keeda teed ja silita sebrat!


Saaremaa vallas Kihelkonna alevikus Loona mõisa lähedal tegutseb Miku Metsapark, kuhu on aasta ringi kõik oodatud. Saab tellida programmi ja koos seltskonnaga uidates tutvuda Saaremaa taimestikuga, endisaegsete metsatöödega, mida on võimalik ise proovidagi ning õppida tundma metsasaaduste kasutamist. Lõkketulel saab keeta taimeteed. Käeharjutamiseks võid puud voolida ja vibuga märki lasta. Kasutusel vanaaegne ronimisrada.

 

Eriti oodatud on lasterühmad ja pered, kuid ka suurtele jätkub tegevust küllaga. Sissepääs metsaparki tasuta. Lisaks saad siin teavet retkede, ökomatkade ja muude vahvate tegemiste kohta Vilsandi rahvuspargis ja kogu Saaremaal. Soovijad viiakse ka Vilsandile. Võta seltskond kokku ja tule vaatama-kogema! Lisainfo:  www.saaremaanaturetourism.eu

 

 

Muhu saarel Nautse külas Muhu Jaanalinnufarmis leevendab igavust lahe loomapark, kus saad oma käega toita jaanalinde, lugeda sebra triipusid ja otsida kukrust välja piiluvat kängurupoega. Pargis elutsevad veel wallaby’d, alpakad, emud, ponid ja jänesed. Loomakeste kohta kuuleb põnevaid fakte ja saab end nende seltsis pildistada ning filmida.

 

Muinasjutulise Muhu kadakate vahel on ainus võimalus kodumaal kohtuda Aafrika sebra ja Austraalia punakänguruga. Suveniiripood müüb kaasa meeneid ja kosmeetikatooteid.
Loomapark avatud algaval hooajal 15. 05.–15. 09. 2019.

Lisainfo: www.jaanalind.ee


Soovitusi matkasellidele – tuletorn ja madal soo


 

Saaremaa vallas Vilsandi rahvuspargis ootab avastamist Vilsandi matkarada (6 km ja 8 km). Matkarajad algavad Vilsandi saare keskelt vaatetorni alt bioloogiajaama lähedusest.

Teelistele on abiks infotahvel, vaatetorn, skeemid ja viidad. Telkida saab Kulpri telkimisalal ja Vikati lõkkekohas. Vaatamisväärsused on saare floora ja fauna, ajaloolised ja geoloogilised objektid, Vaika saar ja Vilsandi tuletorn. Parkimisvõimalused Papissaare sadamas. Matkaradade alguses oleva vaatetorni platvormi kasutusel tutvu ohutusjuhendiga torni jalamil!

 

 

Saaremaa vallas Viidu külas Viidumäe  looduskaitsealal asub Lääne-Saaremaal muistse Antsülusjärve rannaastangu ümbruses Audaku matkarada (2,8 km). Tegu on Saaremaa vanima ja kõrgeima osaga, mille tipp on 59 meetri kõrgusel merepinnast. 

Rada kulgeb valdavalt laudteena, mille läbimist hõlbustab suur infotahvel. Teele jäävad huvitavad, piirkonnale iseloomulikud metsatüübid, liigirikas madalsoo ja taastatud puisniidud. Matkarada algab ja lõpeb parklas Viidumäe looduskaitseala kontori lähedal.

 

 

teksti autor 

Andre Tamm

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: